eskort samsun

ÜNYENETHABER

GEÇMİŞİ KARALAMAKLA YOK SAYAMAZSINIZ

GEÇMİŞİ KARALAMAKLA YOK SAYAMAZSINIZ
15 Nisan 2017 - 0:50

eeeeeee

BİR ŞEHİR İMAR PLANI İLE KAZANILIR VE KAYBEDİLİR.

Şehirlerin değişmesi ve gelişmesi için imar planları hazırlanması bir zorunluluktur.  İmar planları kamu yararına olması gerekir.

. İmar planı birilerine rant değil, bir şehrin geleceği o şehirde yaşayanların eşit paylaşımıdır. İmar planı ile bir şehir kazanılabildiği gibi kaybedilmesi talan edilmesi de mümkündür.

Ünye’nin daha güvenilir ve yaşam standartları yüksek bir şehir olması için planlamanın mutlaka olması gerekmektedir.  Güncel çözümler yerine ileriye dönük planlamalar şehrimiz için her açıdan daha sağlıklı olacaktır.

BİR ŞEHİRDE YEREL İDARE VE İDARENİN BAŞI, ŞEHRİ-EMİNİ ÇOK ÖNEMLİDİR.

Evet, Ünye gerçekten hızlı bir şekilde baş döndürücü bir şekilde değişiyor. Şehrin nefes alanları açılıyor, cesaretli adımlar atılıyor. Bir taraf olma yada birilerini savunma gibi bir maksadımız asla olmaz. Ancak sayın Belediye Başkanın Ahmet Çamyar 1970 yılından bu yana Ünye için, Ünye’nin geleceği için bir çalışma planlama yapılmamıştır ifadesinde önceki yerel idare başkanlarına bir haksızlık olduğunu da belirterek, en son hatırladığım bir önceki dönem başkanımız ve halen belediyede görev yapan teknik arkadaşlarla birlikte yine benzer akademisyenler ve öğrenciler şehrimize gelerek incelemeler yaptıklarına şahit oldum. Olumlu olumsuz neticesiz de olsa bu yönde bir imar planlama çalışmasının olduğunu hatırlatıyorum.

GEÇMİŞİ KARALAMAK YOK SAYMAK YERİNE, GEÇMİŞTEN TECRÜBE KAZANMALIYIZ.

İmar yasa ve kanunları bölgelere göre değişmelidir.

Bakınız;  İstanbul’un yüzyıllarca en değerli varlığı Boğazın silüeti gökdelenlerin hakimiyeti ile özelliğini yitirmekte. Sakın ha Ünye’yi resimlerde ve şiirlerde saklı tutmayalım.

Ünye için sadece merkezi değil bütüncül nazım imar planına ihtiyaç vardır.

Şehir nereye doğru, nasıl büyüyor? Sağlıklı mı sağlıksız mı büyüyor? Bunların hepsinin ortaya konulması lazım. Esasen şehircilik, belediyecilik budur.

 

 

 BELKİ SEÇİMİ KAYBEDERLER AMA EFSANE BAŞKAN OLARAK TARİHTE YERLERİNİ ALIRLAR.

5 binlik Nazım planlar, arazi parçalarının kullanılış şekillerini ve başlıca bölge tiplerini gösteren planlar olarak ifade ediliyor. Adından da anlaşılabileceği üzere inşaat yapılabilecek son hale gelen planlar uygulama imar planlarıdır. Arsa seçiminde İmar Durumuna baktığımız yer işte bu Uygulama İmar Planlarıdır. Uygulama İmar Planları, arsaların üzerinde ne inşa edilebileceğini gösterir. Konut – Ticaret – Yeşil Alan – Okul – Park Bahçe – Hastane – yol – Cami – Karakol ve eksiksiz tüm şehir ve sosyal yaşam alanları için ihtiyaç olan her detay bu planlarda işlidir.

 

NAZIM İMAR PLANINI ÇOK ÖNEMSİYORUZ.

İnsanlar şehirleri inşaa eder, şehirler de insanları. Bunun içindir ki, Yeni İmar Planı’nı sunumunda olmadığımız için; Ünye’de yaşayanlar adına merak ediyor ve soruyoruz;

Hazırlanan İmar Planı’nda, bölgeye yönelik ulaşım, enerji gibi projeler de değerlendirildi. Çalışma yapılırken sadece merkezi mi, yoksa bir bütün olarak tüm çevre ilçelerindeki toprak niteliği, tarım alanları, dağlık ve ovalık alanlar da göz önüne alınarak haritalar oluşturuldu mu? İkizce, Çaybaşı, Akkuş ilçe belediyeleri ile ortak görüşme sağlandı mı?

Doğal veriler, sosyo-ekonomik kriterler gibi veriler dikkate alındı mı?

Çevresel ekonomik sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda kültürel ve doğal kimliğini koruyan bir kent düşünceyle Coğrafi konum, çevre yerel potansiyeller ve doğal varlıkları değerlendirildi mi?

KAYMAKAMIMIZIN TALEBİ DİKKATE ALINMALI

Büyükşehir yasası ile belde ve köy tüzel kişiliği sona ererek mahalleye dönüşen yerleşim yerlerinde yapılmış, yapılan yada yapılacak köy evleri için elektrik su abone işlerinde sorun yaşanmaktadır. Büyükşehir yasası öncesinde Köyde sürekli oturanlar için sadece muhtardan izin almak yeterli olduğundan, bugün ise ruhsata tabi tutulmaktadır. Bölgemizde çoğu araziler müşterek tapulu, tapusuz arazilerdir. Bu nedenle köylerimizde sorunlar yaşanmakta mağduriyet sözkonusudur. Dolayısıyla köylerimizden kente göç olmaktadır. Tam aksine kentten köylerimize göç sağlanmalıdır. Kısa süre içinde şehrimizin bu sorununu tespit eden Sayın Kaymakamımızın bu yöndeki sorunların çözümü için Ergün Taşçı vekilimizden talebine katılıyor, kendilerine şükranlarımızı sunuyorum.

Bölgemizde kırsal diye nitelendirdiğimiz, büyükşehir yasası ile daha önce köy yada belde iken, mahalleye dönüşen kırsal yerleşim yerlerinde yapı yapma, yada elektrik su gibi belediye hizmetlerinden faydalanma gibi hizmetler almakta vatandaşlarımız zorlanmaktadır. Bir an önce bölge vekillerimizin konu ile ilgili muhtarlarımızla ve ilgili birimlerce fikir, görüş alış verişi yaparak çözüm bulunmasını ve mağduriyetin giderilmesini arzu ediyoruz. Sayın Kaymakamımızın bu mağduriyete karşı duyarlılığı ile vekilimizden bunun çözümü için kanun teklifi sunulması ve sayın vekilimizinde kanun teklifini taslağını hazırlayın takipçisi olacağım beyanları umut vericidir.

 

Ünyelileri, Ünye Kent Konseyini, tüm STK larını özelliklede Ünye de çalışan kazanan mimarları mühendisleri, teknik adamları Ünye ye sahip çıkmaya davet ediyorum.

Ünye yeniden keşif edilmeli, kazanılmalıdır. İmar planlamasında o şehirde yaşayanların duyguları ruhları da dikkate alınmalıdır.

Musa KIRANLI

Ünye Fen Adamları Derneği Başkanı

Türkiye Teknikerler Birliği Ordu İl Temsilcisi

dddddd

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-