eskort samsun

ÜNYENETHABER

”TMO PİYASALARDAN TEDİRGİNLİĞİ KALDIRDI”

”TMO PİYASALARDAN TEDİRGİNLİĞİ KALDIRDI”
21 Nisan 2017 - 10:03

GGGGG

TMO’nün 24 Nisan Pazar günü fındık alımlarının başlayacağını açıklamasının ardından,çeşitli çevrelerden açıklamalar gelmeye başladı.Ünye Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Uslu gazetemize yaptığı açıklamada TMO’nün alımlara başlayacak olmasının fiyatları dengelemek açısından iyi olacağını belirtti. Ama bu durum ne kadar sürer bilemeyiz.Asıl düşünülen alımdan çok lisanslı depoculuktu dedi.

Ziraat Odası Başkanının Açıklaması Büyük Talihsizliktir

Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Uslu, fındık sektörü için bu olumlu gelişmeler yaşanırken , bazı oda başkanların yapmış olduğu açıklamaları şaşkınlıkla takip ettiğini belirtti.

Uslu Ziraat Odası Başkanı  Osman Sarıkahraman’ın çiftçiye şirin görünme adına esnaf arkadaşlarımızın üzerinden toplum nezdinde tehlikeli oyunlara girişmesini esefle kınıyorum.”Faizci lobiye evraklarımızı kullandırmayalım” gibi açıklamalarla  insanları töhmet altına sokmak, ne kendisine nede bu sektörden bulunanlara hiç bir şey kazandırmayacağı gibi,böyle birlik beraberliğe en çok ihtiyacın olduğu ortamda toplumu germeye hiç gerek yoktu.Kurum başında ve temsil yetkisinde olanların buna daha çok özen göstermesi gerekir dedi.

TMO Piyasanın Üstünde Fiyat Verir

Başkan Uslu,TMO pazartesi günü kapılarını açıyor. Şuan piyasada fiyatlar 8,75 TL – 9 TL civarında. Ferraro’nun bu bölgedeki fiyatı 9,25 TL idi.  Şuan durum mecburi alım gibi olduğu için çok da bir fiyat vermediler. Üreticiler ellerinde kaliteli fındıkları varsa pazartesinden itibaren TMO’ya götürebilirler.  TMO piyasanın daha üstünde olur. Serbest piyasa TMO’nun biraz altında çalışır diye düşünüyoruz. Sanırım TMO fındığı eski yeni diye ayırmayacak, kalitesine bakacak. Ürün kalitesi onay alırsa eski yeni ayrımı olmaz.

TMO’nün Girişi Piyasadaki Tedirginliği Engelledi

İnsanların ellerinde TMO’ya götürebilecekleri çok fazla iyi bir fındık yok. Fazla fındık olsa bile TMO’nun bütçesinin buna uygun olduğunu sanmıyorum. Bu sene için 10-20 Bin ton mal alabilirse ne ala diye düşünüyorum. Ama çok fazla fındık alamaz. Çünkü TMO’nun alabileceği o kalitede fındık yok. Pazartesi depo açıldığında durumun aslını görürüz.

Piyasada bir tedirginlik vardı. Ama bu durum fındık fiyatının düşmesini engelledi. Bu müdahale seneye bol fındık olursa o zaman lazım. Devlet 2008’den beri yaptığı uygulamayı bir anda değiştirdi. Bundan sonra ne olacağını yeni sezonda göreceğiz. Hükümetimiz lisanslı depoculuğu planlıyordu. Bu durum geçici midir yoksa devamlı mı böyle olacaktır bilmiyoruz.

Gelecek Sezon Karamsar Değilim

Rekolte için yedinci ayda çotanak sayımı yapılır ve rekolte o şekilde belli olur. Ama genel anlamda fındığın durumu kötü olsa piyasa tepki verir ama piyasada böyle bir tepki söz konusu değil ve birde gelecek sezon için şuan  endişelenecek bir durum söz konusu değil” dedi.

dddddd

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-