eskort samsun

ÜNYENETHABER

ARA ELEMAN KONUSUNDA MESLEK LİSELERİ YETERSİZ

ARA ELEMAN KONUSUNDA MESLEK LİSELERİ YETERSİZ
18 Ekim 2017 - 13:10

ab

Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney Ünye Terziler Esnaf ve Sanatkârlar Odasını ziyaret etti. Terziler Esnaf ve Sanatkârlar Odasının yeni yerinde göreve başlamasıyla birlikte hayırlı olsun ziyareti gerçekleştiren Kaymakam Güney’i odanın Yönetim Kurulu Başkanı İsmet ÇAT ve yönetimi karşıladı. Ziyarette Oda’nın faaliyetlerine ilişkin bilgi alan Güney, mesleklerde yaşanan ara eleman “Çırak” sıkıntılarıyla ilgili çözüm sürecinde olduklarını kaydederken, gelişen teknolojiyle ve sanayileşmeyle birlikte birçok meslek gurubunda değişimlerin yaşandığına da değindi.

Ünye Terziler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı İsmet ÇAT;

“Tek oda kurulduğunda üye sayısı beş yüz ’ün üzerinde olacak. Beş yüz üyeniz olduğu takdirde ancak odayı götüre biliyorsunuz. Odalarda genel sekreter çalıştırmak zorunluluğu da var. Bunların tabi ki maaşı, sigortası, stopajı var. Haliyle burada bir gider var, burası yarı resmi bir kurumdur.  Oda olarak daha yeni kabuk bağlıyoruz. Üyelerimizde artış var, şuanda dört yüz yirmi yedi üyemiz oldu. Allah nasip ederse ayakkabıcıları da katarsak 38-40 civarında, neredeyse beş yüzü bulacağız. Odamızın kapanmaması için bayağı uğraş veriyoruz.  Bazı kayıtsızlarımız var, onlar bizi zorlatıyor” dedi.

Teknolojinin Gelişmesi ve Sanayileşme Küçük Esnafı Etkiledi…

Kaymakam Ümit Hüseyin Güney;

“Sanayileşmeyle birlikte, teknolojinin de sanayide kullanılmasıyla birlikte özellikle bilişim sektörü teknolojisinin birçok branşta meslekte çok ciddi değişimler yaşandı. Buna direnecek değiliz, bu dünyadaki doğal bir süreçtir. Yani buna direnirsek çağa dayanamayız. Bugün bilgisayarla patronların çizildiği, kalıpların çizildiği, aynı şekilde dikimlerin bilgisayar ortamında sıfır hatayla yapıldığı süreçte, biz “eski tarz terzilik niye yok” deme şansımız yok. Tabi dünyada yeni bir trendde var onunda önüne geçemiyoruz. Gelirin artmasıyla, insanların ekonomik durumlarının iyileşmesiyle beraber yeni bir oluşumda başladı, herkes kendine özel ayakkabı gibi eskiden ihtiyaçtan yaptırıyorlardı bunu yani hazır pahalıydı, kendiniz diktirirseniz ucuzdu, şimdi hazır alırsanız ucuz, özel olarak diktirirseniz pahalı ama tam sizin vücudunuza ve kalıbınıza uygun. Artık zengin kesimlerin terzilere gittiği gibi, terzilerinde bu mesleği icra edenlerininde iyileri hayatta kaldı.”

Meslek İcra Edilerek, Yaşanılarak, Yapılarak Öğrenilir…

“Mesleklerimizin ara eleman bulmadaki zorluklarını giderecek düzenlemeler yapıyoruz” diyen Kaymakam Güney;

“Bir nevi Avrupa’da ki düzenlemelere yakın düzenlemeler. Hem çırak olarak çalışan kişi bir sigortaya, bir gelire yani asgari geçimi sağlayacak bir gelire kavuşuyor.  Bunun yanında meslek öğreniyor ve iş hayatına doğrudan atılabilecek, donanıma sahip olacak pratikle yetişiyor.  Ülkemizde meslek liseleriyle ilgi sorunlar yaşandı. Şuanda meslek liseleriyle ilgili sorunlar çözüldü ama meslek liseleri daha ziyade belli branşlara, bilgisayar, elektrik, elektronik gibi alanlara yönelik yığılmalar oldu. Terzilik gibi branşlarda da daha ziyade bayanların tercih ettiği durumlarla karşı karşıyaydık. Öğrencilerimizin meslek liselerinde yeterli bilgi ve beceriye sahip olamadıklarını gördük. Meslek icra edilerek yaşanılarak yapılarak öğrenilir ve geliştirilir. Meslek lisesinde bu işin teorisini ne kadar öğrenirseniz öğrenin, yeterli stajlar olsa da yeterli staj ortamının olmadığını, onunda sağlıklı işlemediğini gördük. Asgari sekiz yıllık eğitim aldıktan sonra çıraklık ve yaygın eğitime gidilerek hem meslek öğrenip, hem de lise mezununun sahip olduğu bütün haklara sahip olunabilecek bir eğitim sistemimiz var”dedi.

rekl-507x10241-507x1024 bbaa baaa abaa aba aaass aaaaaa aa

 

rekl-507x10241-507x1024

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-