CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, 6360 sayılı yasa ile Büyükşehir Belediyesi yapılan illerdeki sosyal, ekonomik ve siyasi sonuçları açısından ortaya çıkan olumsuzlukların araştırılması için TBMM Başkanlığına araştırma önergesi verdi.
6360 sayılı yasanın amacına hizmet edemediğini söyleyen Torun, Büyükşehirlerin sorunlarının araştırılması için araştırma önergesi verirken, 6360 sayılı yasa ile 1591 belde belediyesinin kapatıldığını, 16 binden fazla köyün tüzel kişiliğine son verildiğini dile getirdi.
“Köylü haklarını kaybetti”
6360 sayılı yasa ile köylünün kendi yaşam alanı üzerindeki tüm yönetim haklarını kaybettiğini belirten Ordu Milletvekili Torun; “Şehirlerimizin çevresinde kırsal karakterini koruyan yerleşmeler için, tarım ve hayvancılığı destekleyecek stratejik ve kurumsal bir yaklaşıma ihtiyaç vardır. 6360 sayılı yasa yarattığı sonuçlarla bu amacın tam tersine hizmet etmiştir. Büyükşehirlerimizin önemli bir bölümünün mahalle haline getirilen köyleri ve kırsal yerleşmelerinde tarım ve hayvancılık sahipsiz kalmış, kırsal kesimde büyük bir tahribat yaşanmıştır. Bir çok yerde tarım alanları bir rant aracına dönüştürülmüş, doğal varlıklarımız olan kıyılar, meralar, ormanlarla birlikte, talan ve yağmaya da açılmıştır” dedi.
Büyükşehir yapılan son 14 ilde göçün olanca hızıyla devam ettiğini kaydeden Torun, Göçmen kesimlerin büyükşehirlerde yaşadığı bütünleşme sorunları, işsizlik ve yoksullaşma kent yönetimlerinin önünde iyi bilmedikleri devasa sorunlar haline geldiğini ifade etti.