eskort samsun

ÜNYENETHABER

Zirai Donla Mücadelede Şubat ve Mart Aylarına Dikkat

Zirai Donla Mücadelede Şubat ve Mart Aylarına Dikkat
03 Şubat 2018 - 1:33

a

 

 

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, fındık üreticisisin zirai donla mücadele konusuyla ilgili Şubat ve Mart aylarında yapması gerekenler hakkında bilgi verdi. Şuanda Zirai donla ilgili herhangi bir mücadele yapmaya gerek olmadığına değinen Sarıkahraman, Şubat ve Mart aylarında çiftçilerin dikkatli olması gerektiğini belirtti. Sarıkahraman, Zirai donla mücadelede yapılması gerekenler hakkında bilgilerde verdi.   

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman: “Şuanda fındıkla alakalı olası bir zirai don ile ilgili herhangi bir aamücadele yapmaya gerek yok. Çünkü fındık özellikle alçak kesimlerde yaprağını daha tam dökmüş değil, özellikle bakımlı bahçelerde. Dolayısıyla fındığında soğuklamaya ihtiyacı var, kışlamaya ihtiyacı var. Yabani haşereler, zarar verici bitki örtüsünün telef olması, yok olması açısından iyidir. Ama bizim en tehlikeli ayımız Şubat ayı, peşinden Mart ayı. Buralarda fındık erken şımarır veya açarsa, ondan sonra olacak olan don afatlarında önlem almak lazım.”

Bahçelerde Lastik, Saman ve Ot Yakarak Önlem Alabiliriz…

Sarıkahraman: “Bunun kimyasal bir mücadele eşekli yok. Büyük makinalı tarım alanlarında buharlama, sis, buğu yapma yöntemleri var. Ama Karadeniz’de bizim fındık bölgelerimizde bunlar henüz gelişmiş değil. Çünkü arazilerimizin, coğrafi ve fiziki yapısından dolayı, makinalı tarıma bu bölgede geçmiş sayılmayız. Ama makineyle buğu yapma yöntemi bazı bölgelerimizde var. Bizde burada ilkel yöntemlerle, lastik yakarak, saman, ot yakarak, önlem alabiliriz. Buğu yapmanın faydasına çok inanıyorum. Üreticimiz bununla ilgilide bizden ‘ne yapabilirim’ gibi bilgi isterlerse, biz onları da vermeye hazırız. Gerektiği yerde araziye çıkarız ve görsel eğitimler de yaparız” dedi.

FFFSD

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-