eskort samsun

ÜNYENETHABER

Devlet ile Vatandaşı Barıştıran “İMAR BARIŞI” Hakkında Merak Edilenler

Devlet ile Vatandaşı Barıştıran “İMAR BARIŞI” Hakkında Merak Edilenler
09 Temmuz 2018 - 15:35

Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren, Devlet ile vatandaşı barıştıran İmar Barışı ile ilgili Türkiye Teknikerler Birliği ORDU İl Başkanı Musa KIRANLI basın açıklaması yaptı.

Türkiye Teknikerler Birliği ORDU İl Başkanı Musa KIRANLI;

“İMAR Barışı olarak bilinen  imar ve iskan sorununu çözecek düzenleme ile ilgili yönetmelik yayımlanırken, başvurular hızla devam ediyor.

Neden Yapı Kayıt Belgesi Almalıyım?

Yapı kayıt belgesi alınması pek çok avantaj sağlamaktadır. Kanun bu açıdan yapı sahiplerine ciddi kolaylıklar sağlamaktadır.

Abonelikler Yapılabilir.

Her şeyden önce yapı Kayıt Belgesi alan yapılara, talep halinde ilgili mevzuatta tanımlanan ait olduğu abone grubu dikkate alınarak geçici olarak su, elektrik ve doğalgaz bağlanabilir.

Yıkım ve Para Cezaları İptal Edilir.

Ayrıca Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarla ilgili alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal edilir.

Kat Mülkiyetine Geçiş Kolaylaşır.

Yapı ruhsatı alıp da yapı kullanma izin belgesi almamış veya yapı ruhsatı bulunmayan yapılarda, Yapı Kayıt Belgesi ile maliklerin tamamının muvafakatinin bulunması ve imar planlarında umumi hizmet alanlarına denk gelen alanların terk edilmesi halinde yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilebilir.

Yapı, Hazine Arazisi Üzerinde İse Araziyi Doğrudan Satın Alma İmkanı Var.

Yapı Kayıt Belgesi alınan yapıların, Hazineye ait taşınmazlar üzerine inşa edilmiş olması halinde, bu taşınmazlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığına tahsis edilecektir.  Bu Bakanlık da taşınmazları Yapı Kayıt Belgesi sahipleri ile bunların kanuni veya akdi haleflerinin talepleri üzerine rayiç bedel üzerinden doğrudan yapı kayıt belgesi sahiplerine satabilecektir.

Ancak üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlarda bulunan yapılar ile Hazineye ait sosyal donatı için tahsisli araziler üzerinde bulunan yapılar bu düzenlemeden yararlanamıyor.

Bu gelirler genel bütçeye gelir kaydedilir. Ayrıca bu gelirler hakkında 29/6/2001 tarihli ve 4706 sayılı Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 5. maddesinin beşinci fıkrası hükmü uygulanmaz.

Yapı, Belediye Arazisi Üzerinde İse Araziyi Doğrudan Satın Alma İmkanı Var.

Getirilen düzenlemeye göre Yapı Kayıt Belgesi alınan yapıların belediyelere ait taşınmazlar üzerine inşa edilmiş olması halinde, Yapı Kayıt Belgesi sahipleri ile bunların kanuni veya akdi haleflerinin talepleri üzerine bedeli ilgili belediyesine ödenmek kaydıyla taşınmazlar rayiç bedel üzerinden belediyelerce doğrudan satılır.

GERÇEĞE AYKIRI BEYAN

Yapı Kayıt Belgesi düzenlenemeyecek yapılar için bu belgenin düzenlendiğinin tespit edilmesi durumunda, Yapı Kayıt Belgesi iptal edilir, bu belgenin sağlamış olduğu haklar geri alınır, Yapı Kayıt Belgesi bedeli olarak yatırılmış olan bedel iade edilmez ve belge düzenlenmesi safhasında yalan ve yanlış beyanda bulunulan müracaat sahibi hakkında suç duyurusunda bulunulur.

Hangi Yapılar İmar Barışı Kapsamında?

Öncelikle hangi yapıların imar barışı kapsamında olduğunu açıklayalım. Bir yapının imar barışı kapsamına girmesi için;

  1. a) 31.12.2017 tarihinden önce yapılmış olması,
  2. b) Ruhsatsız olması veya ruhsat ve eklerine aykırılık olması gerekmektedir.

Yapı Kayıt Belgesi 31/12/2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için verilir, yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli olacak.

  1. a) Ruhsatsız Yapı Nedir?

İmar Kanununun 21. maddesine göre bu Kanunun kapsamına giren bütün yapılar için, 26. maddede belirtilen istisna dışında, belediye veya valiliklerden yapı ruhsatiyesi alınması mecburidir; ruhsat alınmış yapılarda herhangi bir değişiklik yapılması da yeniden ruhsat alınmasına bağlıdır.

İşte ruhsatsız yapı kavramı, İmar Kanununun 21. maddesine aykırı olarak, yetkili kamu idaresinden ilgili mevzuata göre inşaat ruhsatı alınmadan yapı yapılmasını veya ruhsata tabi bir tadilat için ruhsat alınmadan tadilat yapılmasını ifade eder.

  1. b) Ruhsatlı Olarak Başlanan Fakat Ruhsat Yenilemesi Yapılmayan Yapılardın Durumu

İmar Kanununun 29. maddesine göre, ruhsat tarihinden itibaren iki yıl içinde yapıya başlanmadığı veya yapıya başlanıp da her ne sebeple olursa olsun, başlama müddetiyle birlikte beş yıl içinde bitirilmediği takdirde verilen ruhsat hükümsüz sayılır.

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinin 54. maddesinde ise ruhsat süresi içinde tamamlanması mümkün olamayacağı için beşinci yıl içinde ruhsat yenilemek üzere ilgili idareye başvurarak ruhsat yenilemesi yapılan yapılar hakkında, ruhsat alma tarihindeki yürürlükte bulunan mevzuat hükümlerinin uygulanacağı, inşasına 2 yıl içinde başlanılmayan veya ruhsat süresi içinde tamamlanmayan ve süresi içinde ruhsat yenilemesi yapılmayan yapıların ruhsatsız yapı olarak değerlendirileceği, bu yapılar hakkında yeniden ruhsat alma tarihinde yürürlükte bulunan plan ve mevzuat hükümlerinin uygulanacağı kuralları yer almıştır.

Bu hükümlere göre, ruhsat alınarak başlanmasına rağmen süresi içinde tamamlanmayan ve ruhsat yenilemesi yapılamayan yapılar ruhsatsız yapı haline gelir.

Başvurular, yapı maliklerinden herhangi biri veya vekili tarafından yapılabilecek. 31 Ekim’e kadar başvuranların Yapı Kayıt Belgesi işlemi 48 saatte tamamlanacak. İşte İmar Barışı ile ilgili merak edilen sorular ve yanıtları:

HANGİ YAPILARI KAPSAYACAK?
31 Aralık 2017‘den önce inşa edilen yapılar için Yapı Kayıt Belgesi verilmektedir.

BAŞVURULAR HANGİ TARİHLERDE YAPILABİLECEK?
Başvurular 31 Ekim’e kadar yapılabilecektir. Bu tarihi bir fırsat olup ruhsatsız ve imara aykırılığı bulunan tüm yapı sahipleri sonradan pişman olmamak için imar barışından faydalanmalıdır.

NEREYE BAŞVURULACAK?
İster e-Devlet üzerinden ister 81 ildeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri, tapu kadastro müdürlükleri ile özel teknik bürolardan yardım alarak kendi beyanları doğrultusunda başvurulabilecek.

​TÜM MALİKLER Mİ BAŞVURACAK?
Yapı Kayıt Belgesi için İmar Barışı’na yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekili tarafından başvurulabilecek. Ödemelere tüm malikler katılmak zorundadır.

​BELGE NE KADAR SÜREDE ÇIKACAK?
Başvuru yapıldıktan sonra 24 saat içinde vatandaşa dönüş yapılacak. İlgili hesap numarası da bu bildirimde vatandaşa iletilecek. Vatandaş parayı yatırdıktan sonra, 24 saat içinde de Yapı Kayıt Belgesi çıkacak.” dedi.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-