eskort samsun

ÜNYENETHABER

>

ESNAFLARDAN BELEDİYEYE TEPKİ YOK,TEŞEKKÜR VAR

ESNAFLARDAN BELEDİYEYE TEPKİ  YOK,TEŞEKKÜR VAR
12 Temmuz 2019 - 4:12

Pazarcı esnafının, zabıta ekiplerinin,” Belediye encümen kararı” diyerek 5 lira olan işgaliye ücretinin 30 lira olarak almak istemeleri yönünde ki  haberler asılsız çıktı.

Öyle ki haberin konusunu hiç araştırmadan ve doğru bilgiye ulaşmadan yayınlayan bazı yerel gazetelerin ecrimisil haberi elinde patladı. Basın ve medya kuruluşlarının amaçı kamuoyunu doğru bilgilerle aydınlatmaktır diyor, yayın hayatımızda yaptığımız gibi gündem yaratacak bir habere daha el atıyoruz

KAMUOYUNU YANILTMIYOR BİLGİLENDİRİYORUZ

Yıllardır tekelleşen ve rant peşinde koşan basın ve medya kuruluşlarına inat araştırmacı ,objektif ve tarafsız haber prensiplerimizi mesleğimizi icra ederken sergiliyor ve yukarıda ki küllen yanlış haberin doğrusunu yayınlayarak kamuoyunu aydınlatıyoruz.

Haber de konu geçen işgaliye paraları birkaç esnafın söylediği gibi olmadığı gazetemiz birazcık araştırmayla ortaya çıkardı.

ESNAF ESNAFTAN ŞİKAYETÇİ

Yaptığımız araştırmada haberde söz edilen işgaliye(ecrimisil)parası bugüne kadar 5 tl alındığı doğru.Buraya kadar bir şey yok.

Asıl olay ise aynı şekilde sergi açan diğer esnafların şikayeti üzerine sonra patlak veriyor.Belediyeye şikayette bulunan esnaflar belediyenin herkesten işgaliye parası olarak aynı parayı almasına yani 5 tl amasına karşı çıkmaları sonucu olay gündeme düşüyor.

Zira 3 metre alan kullanan sergici esnafı ile 10-20 metre yer işgal eden esnaf aynı parayı ödemesi ne kadar adaletlidir ortada…

BU OLAYLARA SEBEP ÖNCEKİ BECERİKSİZ BELEDİYE YÖNETİMİ

Adı vatandaş tarafından paraları zimmete geçiren başkan olarak anılan görevden alınan Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar ve çok bilmiş ekibi maalesef işgaliye konusunda da kanunları uygulamamış,dolayısıylada zafiyet doğmuş ve  ipin ucunu elinden kaçırmış.

Babasının çiftliği gibi yönetilen belediyeyi bulan sergici esnafıda bunu kendi menfaati doğrultusunda kullanmış 5 tl ecrimisil ödeyerek istedikleri kadar yere tezgah açmışlar.Aslında bir bakıma dönemin belediyesinin iş bilmez ve vurdum duymazlığından yıllarca haksız yere yararlanmışlar.

KANUNLAR UYGULANDI, ADALET SAĞLANDI RAHATSIZLIK BAŞLADI

Halbuki her işte olduğu gibi ecrimisil de de kanunlar uygulansa ,olay kendiliğinden çözülecek ve bugün bu yanlış haber gündemi meşgul etmeyecekti.

Sergici esnafların şikayetlerini değerlendiren Ünye Belediyesi yıllar önce kanunda yapılması gerekeni yapmış oldu.Bir bakıma yıllardır sağlanamayan adaleti sağlamış oldu.

ECRİMİSİL KANUNU NEDİR?

18 Aralık 2013 tarihli resmi gazetede yayınlanıp yürürlüğe giren 2464 sayılı belediye gelirleri kanunun 95.maddesi gereğince belediyeler nüfuslarına göre 1’den 5’e kadar gruplara ayrıldı. Nüfusu 100 bin 1 ve yukarısı olan belediyeler 1. grup, nüfusu 50 bin 1 ile 100 bin arasında olan belediyeler 2. grup, nüfusu 20 bin 1 ile 50 bin arasında olan belediyeler 3. grup, nüfusu 5 bin 1 ile 20 bin arasında olan belediyeler 4. grup, nüfusu 5 bin’den az olan belediyelerin ise 5. grupta yer alması öngörüldü.

Bu kanuna göre Ünye Belediyesi Nüfusu 100 bin 1 ve yukarısı olan 1 grup belediyelere giriyor. Belediye gelirleri kanununa göre, işgaliye ücretleri en düşük 1,5 tl  en yüksek 2.5 lira olarak belirlendi.

ÜNYE’DE İŞGALİYE TARİFESİ EN ALT FİYATTAN UYGULANIYOR

Esnaflar arasında eşitsizliği ve rantı ortadan kaldırmak adına yapılan uygulamada kanunda belirtilen ecrimisil fiyatının asgarisi uygulanmış.Kısaca Ünyeli esnaflar bundan sonra 1,5 tl den ödeme yapacaklar.

Ve böylelikle hiçbir esnaf gereğinden fazla alanı işgal ederek, başka esnaf arkadaşlarının haklarına girmemiş olacak.Yani herkes kullandığı alanın metre karesine göre işgaliye parası ödemiş olacak ki bugüne kadar olması gereken buydu.

ESNAFTAN TAVLI’YA TEŞEKKÜR

Doğru bilgilere vakıf olan esnaflar yapılan uygulamadan memnun olduklarını belirtirken.Yer işgaliyesinde adaleti sağladıkları için Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı’ya teşekkür ettiler.

Bu işin tarafımızdan araştırılarak  kanunlar ölçüşünce çözülmesi, bugüne kadar 5tl vererek  metrelerce alanı istediği gibi kullanan işgüzar esnaflara ve ve bu işe çanak tutan gazeteci kimliğinin arkasına sığınan  bankamatik veya faturamatik kesimi üzeceğe benziyor.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-