eskort samsun

ÜNYENETHABER

Ziraat Odası’nda Gıda Güvenliği ile İsrafın Önlenmesi Paneli Gerçekleşti

Ziraat Odası’nda Gıda Güvenliği ile İsrafın Önlenmesi Paneli Gerçekleşti
31 Ekim 2018 - 13:44

Ünye Ziraat Odası tarafından Gıda Güvenliği ile İsrafın Önlenmesi konulu panel gerçekleştirildi.

Ünye Ziraat Odası toplantı salonunda gerçekleştirilen panelde tüketim alışkanlıkları, organik ve iyi tarım, israfın önlenmesi, bilinçli ve sağlıklı beslenmeyle ilgili bilgiler verildi.

Panele; Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, Ziraat Mühendisi İbrahim Hakan Gün, Uzman Diyetisyen Ezgi Ay katıldı.

Kullanılan gübrelerin biyoçeşitliliği azalttığını belirten Ziraat Mühendisi İbrahim Hakan Gün, gübrelerle toprağın verimliliğinin azaldığını ifade ederek şunları söyledi;

Ziraat Mühendisi İbrahim Hakan Gün: “Son 10 yılda yağış miktarları arttı ve bu tür yağışları önceden görmüyordunuz. Aslında bizim iklim değişikliği dediğimiz şey Atmosferin 2 derece ısınmasıyla arttı ve bu biyoçeşitliliği azalttı. Kullandığımız gübre miktarı ve seçtiğimiz gübre biyoçeşitliliğin azalmasına sebep oldu. Toprakların parçalı olması ve nüfus hareketlilikleri de bunlardan en önemlileridir. Özellikle kırsal alanlardan kentlere büyük göçler oldu ve köyler boşaldı. Boşalan köylerde toprağın işlenmesi, havalanması, gübrelerin taşınması ve faaliyetler giderek azaldı.

Kimyasal Gübrelerin Kullanılması Topraktan Alınan Verimi Gerçekten Arttırdı Mı

Bizim kullandığımız mineral gübreler istediğimiz derecede toprakta verim artışı sağlamadı. Biz mineral gübreleri kullanırken organik tarımdan ve toprak organizmalarının beslenmesinden vazgeçtik. Topraklarımızda eskisi gibi solucan yok, yılan sayısında azalma var. Dolayısıyla biz toprak organizmalarını yeteri kadar besleyemediğimiz için toprağın verimliliği uzun vadede sıkıntılı gözüküyor. Çünkü verimi arttırmak için sürekli mineral gübre kullanıyoruz ve yanlış zamanlarda yanlış miktarlarda gübre kullanıyoruz.” diye konuştu.

Destek ödemelerinin en kısa zamanda yatacağını belirten Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, iyi tarımla ilgili bilgi vererek şunları söyledi;

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman: “Ünye Ziraat Odası olarak iyi tarım için güzel şeyler yapmaya çalışıyoruz ve iyi bir yerdeyiz. Destek ödemelerinin şimdiye kadar yatması gerekiyordu ancak yatmadı ve geç kalındı. Ancak destek ödemelerinin çok kısa zamanda yatacağının haberini aldım. Sadece destek parasını almak için iyi tarımcı olunmamalıdır. İyi ve organik tarımda kimyasalların işi yoktur. Çok gübre vermek çok iyi ürün almak anlamına da gelmemektedir.

İyi Tarımda Her Şey Kayıt Altındadır

İyi tarım her şeyi kayıt altına almak zorunda olduğumuz, attığın gübreyi, kullandığın ilacı yada kireci toprak analiz sonuçlarına göre kullanmak zorunda kaldığımız bir planlamadır. Bunları yaptıktan sonra yapılan analiz temiz gelirse desteği hak etmiş oluyorsunuz. İyi tarımda toprağın ihtiyacı olduğu kadar gübre, ilaç, kireç kullanılmaktadır. Toprağın ihtiyacı olmayan ürünleri kullanmamalıyız.” diyerek sözlerini tamamladı.

Obezite ile açlık arasındaki dengenin kurulmasının önemini belirten Uzman Diyetisyen Ezgi Ay konuşmasında şunları ifade etti;

Uzman Diyetisyen Ezgi Ay: “Dünya’nın bir tarafı obeziteye giderken diğer tarafı açlıktan kırılmaktadır. Biz bu aradaki dengeyi nasıl sağlayabiliriz sorusu da bizi sürdürülebilir beslenme kaynağına götürüyor. Bir besinin sürdürülebilir olması için sağlıklı yani bahçeden doğal olarak yetişmesi, ulaşılabilir olması, besleyici olması, ekonomik olması, adil bir şekilde dağıtılması, çevreyi kirletmemesi ve yerel olması gerekmektedir.

Dünya’da 9 Kişiden 1’i Aç

Minimal beslenme ihtiyaç kadarı beslenmek demektir. Bugün Dünya’da herkesi doyurabilecek kadar besin üretilmektedir ancak 820 milyondan fazla kişi her gece yatağa aç olarak girmektedir. Bu da Dünya’da 9 kişiden 1 kişi demek oluyor. Diğer taraftan Dünya nüfusunun 4’de 1’i fazla kilolu, 700 milyondan fazla kişi ise obezdir. Burada önemli olan ortadaki dengeli tutturabilmektir.

20-30 Yıl Sonra Daha Kötü Duruma Gelebiliriz

Tarım alanları için de 20 yada 30 yıl sonrası karamsar durumda. Çeşitli örgütler gelecekte susuzluk ve global açlığın beklediğini belirtiyorlar. Eğer biz bugünden önlem almazsak 20 yıl sonra çok daha kötü durumlara gelebiliriz.” diye konuştu.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-