eskort samsun

ÜNYENETHABER

Ünye’de CHP’liler, Kadına Şiddete ‘Dur’ Dedi

Ünye’de CHP’liler, Kadına Şiddete ‘Dur’ Dedi
24 Kasım 2018 - 12:59

Cumhuriyet Halk Partisi Ünye Kadın Kolları yönetimi, 25 Kasım Kadına yönelik şiddete karşı uluslararası mücadele ve dayanışma günü nedeni ile basın açıklaması yaptı. 

Ünye İlçe Binasında gerçekleştirilen basın açıklamasına İlçe Başkanı İsa Maral, Kadın Kolları Başkanı Ayşe Atay ve partililer katıldı. 

Konuya ilişkin ilk açıklamayı Ünye İlçe Başkanı İsa Maral yaptı. Maral, son 10 yılda meydana gelen kadın cinayetlerinin istatistik verilerini belirterek ardından “Biz zihniyet olarak Türkiye’yi yönetenlerin kadın cinayetine ve kadına bakışlarını değiştirmesi yönünde çözüm bulunacağına inanıyoruz. Bunun da bu iktidarla olmayacağı anlaşılıyor. “ dedi.

Maral açıklamasında şunları kaydetti;

-Kadın, çocuklara şiddet ve muamele ile ilgili bütün dünya sorun yaşıyor

Dünyada teknolojinin gelişmesiyle, insanlığın gelişimiyle ve kentleşmeyle birlikte toplumda dezavantajlı gruplar ortaya çıkıyor. Bu dezavantajlı grupların içinde en önemlilerinden biri cinsiyet ayrımı, cinsiyet eşitsizliğinin doğurduğu kadına şiddet ve diğer biz zayıf grup olan kadın ve çocuklara şiddet ve muamele ile ilgili bütün dünya sorun yaşıyor.

-Bu çok büyük bir sosyolojik problem

Türkiye’de son 10-20 yıldır kadına şiddette hiç layık olmadığımız bir yere doğru gidiyoruz. Her gün haberlerde mutlaka bir kadın cinayetiyle karşı karşıya kalıyoruz. Tabi bu çok büyük bir sosyolojik problem. Bu, hem yönetenlerin hem de insanların, topyekûn çözüm noktasında çaba gerektiren bir konu.

Ne yazık ki şuanda ülkemizde iktidar, kadını ikinci sınıf insan gören, daha doğrusu kadına binevi toplumsal statü olarak ikinci sınıfı öneren bir yapıya sahip. Bunu ülkeyi yönetenlerin en üst kademesinden en alt birimine kadar görüyoruz.

-Nereden nereye geldiğimizi çarpıcı şekilde ortaya koyarız

1999-2000 yıllarında Türkiye’de yüksek yargının yani yargıtayın başkanı kadındı, danıştayın başkanı kadındı, anayasa mahkemesi başkanı kadındı, sayıştay başkanı kadındı. Ve sadece yüksek yargıda kadın hakimlerin oranı %50’nin üzerindeydi. Bugün geldiğimiz notada bırakın başkanlığı, üst kurullarda kadın bulmakta güçlük çekiliyor. Toplumun yarısını oluşturan kadınların liyakatte bu kadar geride kalmış olması tabiki iktidarın bir tercihinden kaynaklandığını düşünüyoruz.

-Kadına şiddet ve cinayetin birincisi sebebi eğitim politikası ise ikincisi de geçim şartlarının ve ekonomik koşullarında zorlaşmasıdır

Bu iktidar döneminde 4+4+4 diye bir eğitim sistemi getirildi. Bu eğitim sisteminde ilk 4 yıldan sonra açık liseye örgün eğitime gitme yaşındaki öğrencilerin de gidebileceği şekilde yasalar değiştirildi. Ardından her yıl 250 Bin’in üzerinde kız öğrenci liseye kayıt yaptırmıyor. Açıköğretime kayıt yaptırır duruma geldi. Liseye kayıt olma şartları da git gide kız çocuklarımızın liseye kayıt olmamasını teşvik edecek yönde değiştirildi. Bunlarda bugün geldiğimiz yapıyı destekliyor.

-Türkiye’de son 10 yılda, cinayete kurban giden, şiddet nedeniyle öldürülen kadınların oranına bakacak olursak;

2008 yılında 80 kadın, 2009 yılında 109 kadın, 2010 yılında 180 kadın, 2011 yılında 121 kadın, 2012 yılında 201 kadın, 2013 yılında 237 kadın, 2014 yılında 294 kadın, 2015 yılında 303 kadın, 2016 yılında 328 kadın, 2017’de 409 kadın cinayete kurban gitmiştir.

Bu gösteriyor ki toplumsal gelişim sürecinde azalması gereken kadın cinayet ciddi şekilde artıyor. Bunun sebebinin birincisi eğitim politikası ise ikincisi de geçim şartlarının ve ekonomik koşullarında zorlaşmasıdır. Biz zihniyet olarak Türkiye’yi yönetenlerin kadın cinayetine bakışlarını değiştirmesi yönünde çözüm bulunacağına inanıyoruz. Bunun da bu iktidarla olmayacağı anlaşılıyor. “ dedi.

CHP Ünye İlçe Kadın Kolları Başkanı Ayşe Atay ise konu hakkında şu açıklamayı yaptı;

-Şiddetin vatanı, milleti, dini, mezhebi yoktur

25 Kasım insanlık tarihinde kadınlara yönelen alçak, vahşi bir şekilde, bir insanlık ayıbının, utancın yıldönümü olduğu gibi aynı zamanda kadınların toplumsal şiddete karşı duruşunun, dayanışmanın başladığı yılın dönümüdür. Biz kadınlar iyi biliyoruz ki dünyanın her yerinde kadınlar olarak şiddetin vatanı, milleti, dini, mezhebi yoktur. Dünya’nın her köşesinde vardır. Ne yazıktır ki var olmaya devam ediyor.

-Kelebekler kanat çırparak yol alırlar

Yıllık kadın ölümlerine baktığımızda birinci ve ikinci dünya savaşındaki insan kaybından çok daha fazla kadın katlediliyor. Son günlerde artan tecavüz ve ölüm haberleri magazinleştirilerek kadın bedeni üzerinde reyting uğruna, kadın onuru çiğneniyor.  Biz kadınlar biliyoruz ki, biz sustukça, sessiz kaldıkça kadına ve çocuğa olan şiddet devam edecek. Unutmayalım ki kelebekler kanat çırparak yol alırlar. Yalnızca 25 Kasım’da ve 8 Mart’ta değil, her gün kanat çırptıkça özgürleşirler.

Kadın, erkek, çocuk, hayvan, bitki, doğa, kısacası hepsine şiddete hayır diyoruz.” diyerek sözlerini noktaladı.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-