eskort samsun

ÜNYENETHABER

Seçim Döneminde Fiyat Dalgalanmaları Yaşanabilir

Seçim Döneminde Fiyat Dalgalanmaları Yaşanabilir
30 Kasım 2018 - 0:37

Kasım ayının sonuna geldiğimiz bu günlerde piyasalardaki durumu CCK Kuyumculuk İşletmecisi Cüneyt Çoşgunalp değerlendirdi.

Dolar, Euro ve altın piyasalarındaki durumu kameralarımıza değerlendiren Çoşgunalp, Amerikan Fed tutanaklarının yayınlanmasıyla piyasalarda olumlu gelişmeler yaşandığını belirtti.

Yaklaşan yerel seçimler öncesinde piyasalardaki beklenilen gelişmeler hakkında da bilgiler veren Çoşgunalp konuşmasında şunları ifade etti;

CCK Kuyumculuk İşletmecisi Cüneyt Çoşgunalp: Piyasalar dün akşam Amerikan Fed tutanaklarının yayınlanmasıyla beraber olumlu bir tepki verdi ve döviz sepeti dün gece itibariyle 5,23 ile kapanmışken sabah saatlerinde 5,18, akşam ise 5,14’e kadar geriledi. Euro’da gerileyerek 5,85 civarında hareket ediyor. Altın tarafında ise gram altın 203,5 liraya kadar gerilemiş durumda ve bu Türk lirası açısından oldukça olumlu bir durumdur. Bundan sonra ne olur konusunda önümüzdeki hafta belirleyici olacaktır. Ay sonunda döviz sepetini biraz daha düşük görebiliriz ancak bu durum aldatıcı olabilir. Döviz sepetinin düşmesinin yansımalarını bekliyoruz. Özellikle enerji fiyatlarının ucuzlaması ve Aralık ayının sonuna doğru Merkez Bankası’nın yapacağı faiz toplantısında bir faiz indirimi olmasa da faiz indiriminin ipuçlarını arayabiliriz.

Seçim Döneminde Fiyat Dalgalanmaları Yaşanabilir

Gelişen piyasalar içinde Türkiye özellikle son 1 ay içinde olumlu ve daha kuvvetli ayrışmaktadır. Önümüzdeki yılı konuşmak için biraz erken çünkü bir seçim takvimimiz var. Özellikle Ocak ayının 15’inden sonra Türkiye yerel seçim atmosferine girmiş olacak. O dönemde siyasi gelişmelere göre fiyat dalgalanmaları yaşayabiliriz. Bu durumda devam edersek döviz sepeti yatay yada çok hafif yukarı yönlü devam edecektir.

Ekonomide Etki-Tepki Meselesi Vardır

Ekonomide etki-tepki meselesi vardır. Nasıl döviz fiyatları yukarı çıktığında ekonomik bir sarsıntı yaşıyorsak, fiyatların çok düşmesi halinde de ihracat yönünde ekonomimize zararı dokunabilir. Çünkü ihracat ve ithalat tarafı kısa vadede yapılmamaktadır. Düşük fiyatın kalıcı olmasının olumlu tarafı faiz tarafında olacaktır. Türkiye gelişen ülkeler arasında çok yüksek faiz ödüyor. Bu da iç piyasada bir daralma getirmektedir.

Faiz Tarafında Gevşemeler Bekliyoruz

Önümüzdeki yıl faizlerin ilk etaplarda %20’ye ve daha sonrasında %15-%18 bandına çekilebileceğini umut ediyoruz. Eğer ekonomik şartlar bu şekilde devam ederse faiz tarafında gevşemeler bekliyoruz. Hem iç piyasadaki hem de dış piyasadaki politik ve ekonomik gelişmelere göre fiyatlar yön bulacaktır.

Uzun Vadede Altının Onsu 2000 Doları Görebilir

Altın tarafında ise ons Kasım ayı başında 1183-1193 bandına geldi fakat fiziki alışla beraber tüm Dünya piyasalarında altına alış geldi. Avrupa’daki ekonomik sorunlar da buna eklenince altının 1200 ve üstü ons aralığı güçlü görünüyor. Bu yüzden altının onsunda 1200’den düşüş beklemiyoruz.Dünya nüfusu 7 milyarı aşacak ve bu nüfusla beraber gıda enflasyonu, enerji enflasyonu da yukarı çıkacaktır. Her iki enflasyon da altının ons fiyatına yarar çünkü enflasyona karşılık güvenli liman olarak her zaman altın satın alınmıştır. Bugün 1200’lerde gördüğümüz ons fiyatı, belki de 10-20 yıl sonra çok küçük kalacak bir fiyat aralığında olacaktır. Bundan 8 yıl önce altın 1928 onsa kadar görmüştü. Bu ekonomik döngü her zaman kendini tamamlar. Benim görüşüm uzun vadede altının 2000 ve 2000 doların üzerinde ons fiyatlarını göreceğidir. Bu durum altın yatırımcısını korkutmamalıdır. Altın uzun vadede her zaman kazandıran bir yatırımdır.” diyerek sözlerini tamamladı.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-