eskort samsun

ÜNYENETHABER

Ünye Add’den Köy Enstitüleri Açıklaması

Ünye Add’den Köy Enstitüleri Açıklaması
16 Nisan 2019 - 13:27

Add Ünye Şubesi, Köy Enstitüleri ile ilgili basın açıklaması yaptı.

ADD Şube Başkanı Mehmet ÖZYURK’ün açıklaması şöyle;

“Atatürk’ün Cumhuriyet devrimlerinin amacına uygun olarak, gerçekleştirilen Köy Enstitüleri, bizim kendimize özgü ilk ve son eğitim sistemimizdir.

Köy Enstitülerinin amacı, seçilmiş köy çocuklarının yaşamın ve çalışma alanının her yönü ile ilgili bilgi ve becerilerle donatılarak öğretmen olarak köylere gönderilmeleri ve nüfusumuzun %80 ini oluşturan köy halkını bilgilendirmek aydınlatmak ve en verimli şekilde üretken hale getirmektir.

Bu konuda Köy Enstitülerinin kurucusu ve kuramcısı, Cumhuriyetin devrimci eğitimcisi İsmail Hakkı Tonguç şunları söyler;

”Köy güzelleşmedikçe ülke güzelleştirilemez Köy canlandırılmadıkça ülkenin genel yaşamı canlandırılamaz. Köy insanı öylesine canlandırılmalı ve bilinçlendirilmeli ki onu hiç bir kuvvet kendi hesabına ve insafsızca istismar etmesin köyün sakinlerine köle ve uşak muamelesi yapmasın. Köylüler, bilinçsiz ve bedava çalışan birer iş hayvanı haline gelmesinler.”

Kırın yüzünde kendi okulunu kendi kuran, okuyan üreten bir aydınlar ordusu ile toprağı ve köylüyü uyandıran Köy Enstitüleri, ülkemizin en aydın, en idealist öğretmenlerini yetiştirmiştir. Köy Enstitüsü mezunlarının çoğu sadece bir öğretmen değil; Fakir Baykurt, Osman Şahin, Mehmet Başaran, Talip Apaydın gibi isimlerle Ülkemizin en ünlü şair ve yazarları olmuşlardır.

Köy Enstitüleri kısa sürede köyün, Köylünün dolayısı ile Türkiye’nin havasını değiştirmiştir. Bu değişim ve gelişimle çıkarları bozulanlar; elinden marabasını kaçıranlar Marshall yardımı ile Türkiye’nin beline yeşil kuşak saranlar dini, bir çıkar aracı haline getirenler, bunların hepsinin çıkar yoldaşları Köy Enstitülerini yalan dolanla kapattırmışlardır. Zamanla bu ihanetin Ülkemize nelere mal olduğunu hiç önemsememişlerdir. Fakat Köy Enstitüleri destanının da acılı yüreklerde yaşamasına engel olamamışlardır. “ dedi.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-