eskort samsun

ÜNYENETHABER

Mobilya Atölyesinde Kemençe Geleneği Yaşatılıyor

Mobilya Atölyesinde Kemençe Geleneği Yaşatılıyor
23 Mayıs 2019 - 2:01

Ünye’nin Gölevi Mahallesi’nde bulunan mobilya atölyesinde kemençe imalatı yapan Celil Güler ürettiği kemençelerle Ünye’yi müzikle buluşturuyor.

Çocukluktan bu yana sanat ve müzikle iç içe bir yaşam süren mobilya ustası Celil Güler, mobilya fabrikasının bir köşesinde çocukluktan beri devam eden müzik sevgisini kemençe imalatı ile devam ettiriyor.

5 yıl önce kemençe ile tanıştığını ve kendi mobilya atölyesinde kemençe üretmeye başladığını belirten mobilya ustası Celil Güler konuşmasında şunları ifade etti;

“ Müzik ve sanatla 1990-1992 yıllarında halk oyunları sayesinde tanıştım. Yaklaşık 10 yıl boyunca halk oyunları oynadım ve bir o kadar süre de halk oyunları eğitmenliği yaptım. Yaklaşık 5 yıl önce de kemençe ile tanıştım ve kendi halimde kemençeyi çalmaya başladım. Ünye’de kendi mobilya atölyemiz vardı ve burada kendim kemençe üretmek istedim. İlk denememde farklı ve güzel bir ses aldık ve arkadaşlarım da başarılı buldular. Onların da olumlu yorumlarından sonra daha fazla kemençe üretmeye başladım ve keyifle işime devam ediyorum.

İlerleyen Dönemlerde Farklı Müzik Aletleri Üretmeyi Düşünüyorum

Erik, çınar, ardıç, dut, ceviz gibi ağaç türlerinden kemençeler yapılmaktadır. Kemençelerin tamamlanma süresi yapım türüne göre değişmektedir. Bir yapıştırma kemençe daha uzun zaman alıyor ve yaklaşık 3-4 gün sürüyor. Oyma kemençe de hemen hemen aynı zamanlara denk geliyor. Bir kemençeyi 3-4 günde tamamlıyorum ve şuanda 30’a yakın kemençe hazır durumda bulunmaktadır. İlerleyen dönemlerde de farklı müzik aletleri üretmeyi düşünüyorum. Kemençeden sonra ilk olarak kabak kemane aletini üretmeyi düşünüyorum. Bu keyif alarak yaptığımız bir iş ve günümüzün büyük çoğunluğu bu mobilya atölyesinde geçiyor.

Amacımız Kemençeyi Yeniden Bölgemize Kazandırmaktır

Bizim amacımız Ünye’yi kemençe ile tanıştırmaktır. Bu bölgede kemençe unutulmaya yüz tutmuş bir müzik aletidir ve biz kemençeyi tekrardan bölgemize kazandıracağız. Ordu’da da kemençe üzerine büyük üstatlar var. Bizler kemençeyi imal edeceğiz, onlar öğretecek ve bu gelenek yaşayacaktır.” diyerek sözlerini tamamladı.

Kemençe yapımında Celil Usta’ya yardımcı olan Müzik Öğretmeni ve profesyonel olarak müzikle uğraşan Hakan Filiz konuşmasında şunları belirtti;

“Müziğe yeteneğimi ortaokul yıllarında keşfettim. Dedemin babası kemençe çalarmış ve benimde genlerden gelen bir müzik yeteneğim oldu. Rahmetli dedemin ilk kemençemi yapmasıyla müziğe başladım. Halk oyunlarında, çeşitli müzik gruplarında çaldım. Gaziantep Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarında eğitimime devam ettim. Kemençe üzerine profesyonel olarak müzik hayatım oldu ve müzik öğretmeni olarak yoluma devam edeceğim. Celil Usta’nın da kemençe imalatı işinde yardımcı oluyorum. Benimde severek yaptığım bir iş olduğu için beraber güzel kemençelere imza atıyoruz.” diye konuştu.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-