eskort samsun

ÜNYENETHABER

Bina Kolonlarına Dikkat Edilmeli

Bina Kolonlarına Dikkat Edilmeli
23 Ekim 2019 - 16:32

Bazı binalarda fazladan yer kazanmak için kolonlar kesiliyor. Ancak bu da tıpkı İstanbul Kartal’da çöken binada olduğu gibi geri dönüşü olmayan sonuçlara sebep olabiliyor.

Konu hakkında konuşan Kentsel Dönüşüm Uzmanı Mimar Nihat Şen beklenen Marmara depremi öncesi önemli açıklamalarda bulundu.

Şen; “Binanın tüm yükünü yukarıdan aşağıya doğru zemine ileten kolonlardır. Bunlar düşey yapı elemanları. Ve bu düşey yapı elemanlarını birbirine bağlayan kiriş sistemleri vardır. O kolonların birbirinden ayrılmasını engeller. İşyeri, mağaza, otopark, oto galerisi olan yerlerde farkında olmadan insanlarımız o taşıyıcı ayaklardan bazılarını kaldırmış olabiliyorlar. Bu durum İstanbul’da çok oldu. Türkiye’nin birçok yerinde de var. Araç girmediği için ve daha rahat bir mekan elde etmek adına maalesef tehlikenin ne olabileceğini bilmeyen vatandaşlar tarafından o kolonlar kaldırılmış olabilir. Olası bir doğal afet sonunda deprem olmasa dahil o bina kolonunun kaldırılmasından dolayı bir zafiyete uğrayacak ve çökme tehlikesi ile karşı karşıya kalacak.

Dört ayaklı bir sandalye düşünün, bir ayağını kestiğinizde o sandalyenin rahat durabileceğini düşünebiliyor musunuz? Mutlaka yıkılacaktır.

Sadece kolon kaldırma değil bazı binaların düşey elemanları birbirine bağlayan kirişlerde delikler açıyorlar ve oralardan havalandırma kanalları geçiyor. Bunlarda çok büyük bir tehlike.”

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-