eskort samsun

ÜNYENETHABER

EBABİL KUŞU ÜNYE’DE İLK DEFA GÖRÜLDÜ

EBABİL KUŞU ÜNYE’DE İLK DEFA GÖRÜLDÜ
17 Nisan 2020 - 14:02

Dünyadaki kuş türleri içinde nadir olan ebabil kuşu, Ordu’nun Ünye   ilçesinde görüldü. Duyarlı vatandaş Derya Filiz  Burunucu mahallesindeki evinin balkonunda bitkin halde bir kuş  buldu. Daha Sonra Durumu Doğa Koruma ve Milli Parklar Ordu Şube Müdürlüğü Ekiplerine bildirdi. Ekipler Gelinceye kadar Ebabil kuşunu bir kutuda muhafazaya aldı.
 Doğa Koruma Milli Parklar Ordu Şube Müdürlüğü Ünye Şefi Saygın Yıldırım tarafından ilçede hizmet veren Özel Ünye Veteriner Kliniğine Götürülen Ebabil Kuşuna Veteriner Hekim Filiz Taslı Tarafından İlk müdahalesi yapıldı. Ebabilin başka kuş türünden kaçarken balkona çarpmış olabileceği tahmin edilirken ; kanatlarında herhangi bir sorun olmadığı, uçma yeteneğine sahip ve gayet sağlıklı olduğu tespit edildi.

 Doğa Koruma ve Milli Parklar Ordu Şube Müdürlüğünce koruma altına alınan ebabil kuşu yeterli süre beslenip tedavi ve rehabilitasyon sürecinin tamamlanmasının ardından tekrar doğal ortamına bırakılacak.

Yetkililerden :

‘’Ebabilleri diğer kuşlardan özel kılan şey neredeyse tüm ihtiyaçlarını havada gidermeleridir. Uçarken uyurlar, yer ve içerler, oyun oynarlar, eş seçer ve kur yaparlar. Havada en uzun kalan kuşlardır. Ayaklarını kısa ve zayıf olması nedeniyle olağanüstü bir durum dışında yere konmazlar. Sadece üreme döneminde yuvalarına girerler. Ayrıca en hızlı uçan kuşlardan birisidir. Uçuşu sırasında sinek ve böcekler ile beslenirler. Türkiyede daha çok Dağ Kırlangıcı veya Sağan adıyla bilinirler. Ülkemize Afrika’dan göç eder. Nisan ayında üremek için ülkemize gelir, Ağustos sonlarına doğru yavruları uçurduktan sonra tekrar Afrika’ya kışı geçirmek için dönerler.
Çok az kullandıkları ve oldukça küçük olan ayakları nedeniyle Latince adı Apus olmuştur.
Yani A+pedes (poda)= ayaksızlar

Ayrıca Ebabil” Arapça bir kelime . Kuranda Fil suresinde ismi geçiyor. Kâbe’yi yikmak üzere büyük bir orduyla gelen Yemen valisi Ebrehe’nin ordusuna saldiran kuslar olarak bilinmektedir.’’ Bilgisi alındı.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-