eskort samsun

ÜNYENETHABER

İL SAĞLIK MÜDÜRÜ KASAPOĞLU’DAN MUTANT UYARISI

İL SAĞLIK MÜDÜRÜ KASAPOĞLU’DAN MUTANT UYARISI
15 Mart 2021 - 2:14

A52 TV ekranlarında her sabah saat 10:00’da yayınlan İlknur ile Çay Saati programına telefon ile canlı yayın konuğu olan Ordu İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu Covid-19 ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.

Covıd-19 mutant virüsünün kişilerde fazla semptom göstermediğini belirten Ordu İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu yaptığı açıklamada şunları ifade etti;

“Bizle karşılaşmaktan korkmak kötü bir şey, korkmamak lazım çünkü şu anda bizim vereceğimiz her türlü haber bizim kendi Ordu’muzun davranışlarını sergiliyor.

Sonunda biz eğer gerekli tedbirleri alırsak vakamız daha az olur. Biz eğer aşılamaya önem verirsek ki şuan 65 yaş üzeri hedef nüfusumuzu aşılıyoruz.

Özellikle bu 65 yaş üzeri nüfusumuzun  %75 oranını aşıladık. Gönül istiyor ki hepsini aşılayalım toplamda 147 bin popülasyonum var. Bunun %75’ni aşıladık inşallah 25’nide en kısa sürede aşılayalım da insanlar hasta olmasınlar.

Belki vaka olabilirler, pozitif olabilirler ama hasta olup hastaneye düşmüyorlar bu zamana kadar onu gördük. O yüzden biz aşıyı önemsiyoruz. Biz büyüklerimizi seviyoruz ve onların hastaneye düşüp, hastanede görmek istemiyoruz.

Bizim derdimiz özellikle Sayın Valimiz ile Çarşamba günü yapmış olduğumuz toplantıda bu özellikle bu konuda muhtarların ve imamlarımızın hassas olmalarını istedik.

Özellikle randevularını oluşturup aile hekimlerinin yada  hastanedeki aşılama birimlerince eğer gelemeyecek durumda olanlar varsa bizzat toplum sağlığı ilçe sağlık müdürlüğü ekiplerince evlerine gidilip yada evde sağlık hizmetleri birimleri tarafından aşılanmasını sağlanacağından özellikle deklare ettik.

AİLEMDE VEFAT EDENLER OLDU

Valla aşılı olmak bir avantajım oldu.Çünkü Çünkü covid-19’dan dolayı ailemden vefat edenler oldu. Kardeşim geçirdi çok ağır geçirdi biraz endişem ve kaygılarım vardı covid olduğumu öğrendiğimde Allah’a şükürler olsun herhalde aşının etkisi çok rahat bir covid süreci geçirdik .Ama yine o endişe ve kaygılarım vardı tabi ki yok diyemem şuanda iyiyim sağlığım yerinde sıkıntım yok Allaha şükür..

GÜZEL HABERLER EL BİRLİĞİ İLE OLACAK

Güzel haberlere gelince inşallah bu el birliğiyle olacak bir iş, bizim , sizin yada mülki idarenin gayretleriyle olacak iş değil. Ordulu yada Türkiye’de yaşayan herkesin gayretleriyle olacak bir şey, bize düşen rolü oynayalım yeter.

Az önce söylediğim gibi tedbirlere gerçekten uyalım, kısıtlamaları önemseyelim onun haricinde aşılamayı da hedef nüfusu söyledik .65 yaş üzeri ve kronik rahatsızlığı olanlar ve inşallah önümüzdeki günlerde 50 ve 60 yaş aralığını da aşılayacağız . Bunlarla beraber pandemide soluk alacağımıza inanıyorum . Ben 2021 yılını 2020 yılına göre ‘ ya covid”de yakalanmışsın, geçmiş olsun’ diyecek hale inşallah döneriz basit gribal enfeksiyon semptomlarıyla geçiştiririz inşallah.

MUTANT KİŞİDE FAZLA SEMPTOM GÖSTERMİYOR

Bakan Bey 76 ilde 41 bin vaka var dedi. Bizim burada mutant virüsümüz var. Karadeniz de yoğunluk olarak takriben şöyle söyleyeyim, bendeki %20’lik dilim olarak olabilir %15 ve %20 olabilir. Mutant virüs haliyle var, bu bizim tespit ettiklerimiz, mutant virüs intoleransı düşük ama bulaştırıcılığı yüksek ve çok fazla semptom vermeyebiliyor. Kişiler semptomsuz bir şekilde hastalığı da atlatabiliyor. Bize bir şikayeti olmadan gelmekte istemiyor, şunu da söylemekte bir risk görmüyorum biz Ordu olarak en son TUİK taramasında bağışıklık bizim 12.9 bu çok yüksek bir rakam değil bunların içinde detaylıda konuşmak lazım ama bunun yüksek olmayışı aslında bizim iyi korunduğumuzu gösteriyor. Diğer illerin çok daha yüksek olduğunu biliyorum.

ANTİVİRAL İLAÇLAR YOLDA

Tedbirlere ve aşılama diyorum ben şunun şurasında çok bir şey kalmadı 3-5 ay içerisinde bağışıklanma nihayetlenir. Çünkü yerli aşılardan bahsediliyor Nisan Mayıs döneminde 3. Fazda olabileceği söyleniyor.

Bunlar umut verici.

Hatta en son kamuoyunda öğrendiğim kadarıyla antiviral ilaçlarında bulunduğunu onlarında piyasaya sürüleceği söyleniyor ki, bunlar ümitlendirici konular. İnşallah bu şekilde pandemiyi nihayetlendirmiş oluruz.

COVİD ÇAĞRI MERKEZİ 7/24 HİZMETTE

Filyasyon sürelerini daha kısa tutalım dedik. Mesela bizim ortalamamız 6 saatse  bunu 3 saate, laboratuvar sürelerimizi 4 saate 5 saate indirelim dedik. Amaç burada süreyi kısaltmak kişi burada erken dönemde tanısını koymak tedavisine başlamak.

Bunlar bize ne kazandıracak kişinin ne kadar çok erken tedavisi olursa eğer aşısızsa bu kişi hastaneye gidiş süresini önlemiş oluyoruz. Bizim başlamış olduğumuz şu anda tedavi olmasa bile tedaviye yardımcı olarak bakanlığın bize vermiş olduğu ilaçlar süreci hastaneye giriş sürelerini azaltıyor ve koruyucu oluyor.

Filyasyon ekipleriyle, covid poliklinikleriyle ve covid acilleriyle birlikte bu konuda özverili çalışan tüm sağlık çalışanlarına teşekkür ediyorum. Özellikle vatandaşlardan bu konuda çok duyarlı olmalarını istiyorum. Covid çağrı birimini kurduk eğer kişiler bu konuda kendilerinden şüpheleniyorsa mutlaka covid çağrı birimini arasınlar 7/24 nöbetçi hekimimiz var orda çalışan her türlü hizmeti veriyorlar..

VATNADAŞLARIMIZ ÇİFT MASKE TAKMAYA ÖZEN GÖSTERSİNLER

Ordu ilimiz ve çevresi çok mobil şehir içi ve şehir dışı seyahatlere günü birlik gidip geliyorlar lütfen çok dikkatli olsunlar .Çünkü bulaş riskinin en çok aile içinde olduğunu gördük mümkün olduğunca çift maske kullanmaya özen göstersinler..

Okullarda bize düşen özellikle servis taşımacılığı yapanların, öğretmenlerin, sınıflardaki öğrenci oturma sırasına kadar dikkat edilmeli özeti tedbirli olmak ve çift maske kullanılmalı.” Dedi.

28 dk ile 45 dk arasında haberin detayını izleyebilirsiniz
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-