eskort samsun

ÜNYENETHABER

DENİZ VE KUMUN SAĞLIĞA YARARLARI!

DENİZ VE KUMUN SAĞLIĞA YARARLARI!
14 Haziran 2021 - 12:06

Teknikerler Derneği Ordu İl Başkanı Musa Kıranlı deniz ve kumun sağlığa yararları hakkında basın açıklaması yaptı.

Başkan Kıranlı’nın açıklaması şöyle;

“İnsanoğlu olarak ektiğimizi biçiyoruz… Hızlı sanayileşme ve şehirleşme, insanları doğadan ve doğal olandan uzaklaştırdı.

Bölgemiz denizle barışmalı.

Son günlerde Marmara ve Ege de dehşet ve kaygı verici Deniz salyası görüntülerinin Karadeniz de hatta tüm sahil kentlerimizde görülmesine şaşırmayalım. Çünkü Deniz salyası ne doğaldır ne de doğa olayıdır. Tabiat doğa ananın yaptığı gibi Denizimizin kendisine ait olmayan pisliği, kirletenlerin yüzüne tükürmesidir. Allah’ın bizlere bahşettiği doğa ve diğer nimetleri hoyratça kullanmamızın sonucudur. Doğayla dostça ve barışık olmalıyız!…

Gerçekten çok şanslı bir coğrafyada yaşıyoruz. Şahane denizlerimiz, plajlarımız var. Var olan imkanların değerini bilemiyoruz. Denizlerimizden faydalanmak yerine maalesef araya beton koyarak adeta denizle aramıza set konuyor. Oysa denizimizin ve Kumumuzun faydalarını saya saya bitiremeyiz. Sayarken de ah keşke diyerek içimiz ürperiyor.

Deniz ve kumun sağlığa yararları!

Sivilceye, astıma, kamburluğa, depresyona, alerjiye birebir… Cilde, beyne, bağışıklık sistemine, psikolojiye faydası büyük.  Bu mucizenin adı deniz! Uzmanlar, denizde vakit geçirmenin nimetlerini saymakla bitiremiyor.

DENİZ ve KUM TERAPİSİ, D VİTAMİNİ BİR HORMON (Covid 19 da bile uygulanan bir Vitamin D vitamini.

Bölgemizde hem termomineralli su (kaplıca) hem deniz, hem de ormanın birlikte olduğu bölgeler var. Bu gibi yerler değerlendirilmeli ve sağlık turizmi açısından desteklenerek öne çıkarılmalı.

Hazır mevsimiyken ve ilimiz ve sahil kıyı ilçelerimizde birbirinden güzel kumsallar varken terapileri bir yana bırakalım da kendimizi plajlara atalım. Çünkü faydaları saymakla bitmiyor. Sayarken içim titriyor. Ve soruyorum; Niçin yoksun bırakıyorsunuz bu büyük nimetten insanları.

FAYDASI ÇOK! Say say bitmez…

1- Deniz suyunun cilde yararlı olduğunu artık bilmeyen kalmadı. Kozmetik ve ilaç sektörleri de bu yüzden deniz suyundan vazgeçemiyor. Deniz suyunda bulunan magnezyum ve hidrat, cildin genç ve parlak görünmesi için önemli bir mineral.

2- Sivilcelerin kurutulmasında, cildin yenilenmesinde ve siyah noktaların temizlenmesinde de etkili.

3- Anksiyete ve depresyon gibi çeşitli ruhsal bozuklukları deniz suyundaki magnezyum, brom, lityum maddeleri tedavi ediyor. Bu maddeler, beyindeki melatonin ve serotonin seviyesini dengeliyor.

4- Denizin tuzlu suyu saçların kepeklenmesini önlüyor, saçınıza parlaklık katıyor.

5- Deniz suyunda bulunan iyot bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Deniz suyundaki vitaminlerin, minerallerin emilmesi vücudun hastalıklara yakalanmasına neden olan toksinlerin atılmasını sağlamak için ciltteki gözenekleri açıyor ve alerjik hastalıkların tedavisinde önemli yöntemlerden. Antiseptik olan deniz suyu enfeksiyonlara karşı savaşıyor, mantar, bakteri ve mikropları öldürmek için vücudun direncini artırıyor.

6- Kendinizi yüzerken denizin elektromanyetik enerji alanında hissedersiniz ki bu vücudunuzun yenileme sürecine katkıda bulunuyor. Dahası kumsaldaki hava, kanın ve dokuların temizlenmesine yardımcı olan negatif iyonlarla yüklü.

7- Uzmanlar hafif dalgalı denizin bile faydalı olabileceğini söylüyor çünkü böylece suyun yüzeyinde kalmaya çalışırken harcadığımız kaloriyi artırıyor ve vücudumuza masaj yapıyor. Kan dolaşımımı hızlandırıyor.

8- ABD’li biyolog Wallace J. Nichols, deniz suyunun insan kanında bulunan içeriklere en yakın sıvı olduğunu söylüyor. Kalsiyum karbonat, magnezyum klorür, magnezyum sülfat gibi çok faydalı maddeleri bol miktarda içerdiğini ifade ediyor. Cilde nüfuz eden deniz suyu dolaşım sisteminde vücut fonksiyonlarını dengeliyor.

9- Deniz suyu yara izlerini iyileştiriyor, egzamaya, kurdeşene, isiliğe iyi geliyor.

10- Denizin tuzlu suyu tüm sinüs yollarını temizliyor. Üst solunum yollarına iyi geliyor. Astım, öksürük gibi solunum problemleri için en iyi tedavi yöntemlerinden.

11- Yüzmek, akciğerlerin kapasitesini artıran en önemli fizik tedavilerin başında geliyor. Dik duramama problemlerinin de önüne geçiyor.

12- Kumsalda geçirdiğiniz bir günün ardından deliksiz uyursunuz. Deniz suyunda bulunan magnezyum, kasları ve sinirleri sakinleştirerek stresi azaltmaya yardımcı olur.

Dahası da var! DENİZLERDEN TEMİZ ENERJİ ÜRETİMİ, “DENİZDEN TEKNOLOJİK OLARAK DAHA FAZLA YARARLANMALIYIZ”

Karadeniz özellikle de Ordu, Ünye sahilimiz deniz sahası anlamında çok önemli bir avantaja sahip.

Deniz turizmi dışında gerek balıkçılık, gerekse deniz taşımacılığına da daha fazla önem vermeliyiz. Hiç değerlendirmediğimiz elektrik enerjisi üretimi gibi birçok alanda denizlerden teknolojik olarak daha fazla nasıl yararlanabileceğimiz konusuna da el atmamız gerektiğini düşünüyoruz.  Gel-git, dalga     enerjisi vb.

2015 yılında Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi, “Termoelektrik Generatör Temelli Enerji Üretimi” projesi ile denizden temiz enerji üretimi ile ilgili Proje kapsamında yapılan prototip bir deney düzeneği ile yapılan ölçümlerden olumlu sonuçlar alındığını hatırlatmak isterim.

Bölgemizde RES ve GÜNEŞ enerji üretimi ile birlikte Temiz enerji üreten bu sistem ile hem denizlerden çevre dostu enerji üretilmesi, hem de bir istihdam alanı oluşturulması kaçınılmazdır. Bölgemizde örnek çalışmaları ile Akkuş ilçemiz belediye başkanımızı kutluyoruz.

Şimdi her zaman ifade ettiğim gibi kişilere hayatta şans bir defa güler misali şehirlere de şans güler. Evet; Ordu olarak çok çok şanslıyız Enerji bakanlığı yapmış üstün başarı, bilgi ve yeteneklere sahip olan bir büyük şehir belediye başkanımız var. Çok kıymetli ve çevreye doğaya duyarlı Valimiz var. ODÜ Rektörümüz var. Kentini seven STK temsilcilerimiz var. Bölgemiz denizle barışmalı. Bu ve benzer çevre dostu ve bir o kadar istihdama yönelik projeler şehrimizi yönetenler tarafından dikkate alınmalıdır.

Nasıl ki sevgiler paylaşıldıkça çoğalır, üzüntüler paylaşıldıkça azalır misali bilgilerde paylaşıldıkça faydalıdır. Duyarlı olmaya çalışan bir yurttaş olarak; Şehrimizi ve insanlarımızı yakından ilgilendiren konularda yaptığım araştırma sonucu edindiğim bilgileri yazıyorum. Sevgi dolu, barış dolu, sağlıklı günlere…”

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-