eskort samsun

ÜNYENETHABER

“Arı Sağlığı ve Balda Kalıntı” Eğitimi Çatalpınar’da Gerçekleştirildi

“Arı Sağlığı ve Balda Kalıntı” Eğitimi Çatalpınar’da Gerçekleştirildi
19 Ocak 2022 - 19:39

İl Müdürlüğümüz ile Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği işbirliğinde düzenlenen ve ilimizde 4 gün sürecek olan “Arı Sağlığı ve Balda Kalıntı” konulu eğitim toplantılarımızın ilki Çatalpınar ilçemizde gerçekleştirildi.

Düzenlenen eğitimde konuşma yapan İl Müdürümüz Kemal YILMAZ; “Pandemi sürecinin bile durduramadığı çok kıymetli acılarımız, Dünya covid-19 virüsü ile uğraşırken sizler ülkemizin dört bir tarafını karış karış gezmek suretiyle bağışıklık sistemimizi güçlendiren ve enerji kaynağı olan balı ve diğer arı ürünlerini soframıza taşıdınız. Öncelikle sizlere çok teşekkür ediyorum” dedi.

Ordu’nun ülke genelinde en çok bal üreten il olduğunu belirten İl Müdürümüz Kemal YILMAZ; “İl olarak fındık üretiminde olduğu gibi bal üretiminde de ülkemiz genelinde 1. sıradayız. 610 bin koloni varlığımız ve 2 bin 500 civarında aktif arıcımız mevcut. Arıcılık sektörü ilimiz ekonomisine yılda yaklaşık 400 milyon TL katkı sağlıyor. Biz bu katkının çok daha fazla olabileceğine inanıyor ve bu konuda da Arıcılar Birliğimiz ile beraber güzel çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Arıcılık konusunda İl Müdürlüğü olarak bizim iki temel amacımız var. Birinci amacımız bal üretiminde verim ve kaliteyi artırmak. İkinci amacımız ise arı ürünlerini çeşitlendirmek. Eğer biz arı ürünlerini çeşitlendirebilir, aynı zamanda balda verim ve kaliteyi arttırabilirsek arıcılık sektörünün ilimiz ekonomisine olan katkısını artırmış oluruz. Bu konuda da geçmiş dönemde farklı kaynaklar kullanarak çeşitli projeler uyguladık. Polen üretimini artırmaya yönelik uyguladığımız projeler ile birlikte bu güne kadar 10 binin üzerinde polen tuzağı dağıtımı gerçekleştirdik. Aynı şekilde arı sütü üretimini teşvik etmek amacıyla özellikle kadın arıcılarımıza arı sütü üretiminde kullanılan alet ve ekipmanlarını teslim ettik. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında da arıcılarımıza %50 hibe desteği sağlıyoruz. Yine bu Havza’da uygulanacak olan Bolaman Havzası Projesi kapsamında arıcılığın en önemli sorunlarından olan varroa’ya karşı toplu mücadele yapabilmek amacıyla ilaç dağıtımı gerçekleştireceğiz ve bu sayede tüm arıcılarımız 1 hafta içerisinde bu mücadeleyi toplu halde gerçekleştirmiş olacak. Bunların yanında ilimizde BALMER A.Ş kuruldu. Harcanan büyük emekler neticesinde bu tesis şuan faaliyette ve bu tesisten çeşitli ülkelere bal ihraç ediliyor. Bu tesisin etkin şekilde kullanımıyla beraber hem arı ürünlerimizi çeşitlendirmiş hem de bal da verim ve kalitenin artırılmasını sağlamış olacağız. Bu konuda da DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile birlikte uyguladığımız proje ile birlikte BALMER A.Ş de 200 bal numunesi analizinin ücretlerini karşıladık. Yani ilimizde arıcılığın çok daha iyi yerlere gelmesi adına tüm paydaşlarımız ile birlikte önemli çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bu çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından kovan başına 20 TL destek verildiğinin altını çizen İl Müdürümüz; “Bakanlığımız tarafından arılı kovan desteği 2019 yılına kadar 10 lira olarak uygulanıyordu. Bu destek 2020 yılında 15 TL ye, 2021 yılında ise kovan başına 20 TL’ye çıkartıldı. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 2 bin 500 arıcımıza 2020 yılı için 8 Milyon TL civarında arılı kovan desteği vermiş olduk. Bundan sonra da desteklerimiz devam edecek. Arıcılarımızın çok daha fazla kazanmalarını ve ilimiz ekonomisine daha fazla katkı sunmalarını sağlamak adına gereken ne varsa hep beraber yapmaya devam edeceğiz” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Arıcılar Birliği Başkanı Akın ÇİFTÇİ’de yaptığı konuşmada; “Arıcılar Birliği olarak İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ile birlikte balda verim ve kaliteyi artırmak amacıyla önemli çalışmalar gerçekleştiriyoruz. İl Müdürlüğümüz ile birlikte ıslah çalışmaları amacıyla yürüttüğümüz projenin inşallah sonuna geldik. Bu yıl proje kapsamında ürettiğimiz ana arılarımızı arıcılarımıza dağıtacağız ve proje amacına ulaşmış olacak. Yine Balmer A.Ş ile ilgili 2018 yılından bu yana yaptığımız çalışmalar neticesinde İngiltere, Almanya ve Hollanda’ya bal ihraç ettik. Eğitim toplantısının tüm arıcılarımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Bursa Uludağ üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Levent Aydın tarafından “Arı Sağlığı ve Balda Kalıntı” konulu eğitim gerçekleştirildi ve program son buldu.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-