eskort samsun

ÜNYENETHABER

Sarıkahraman: “Fındığa Bakım Şart: Bahçede Temizlik Önemli”

Sarıkahraman: “Fındığa Bakım Şart: Bahçede Temizlik Önemli”
07 Şubat 2022 - 22:51

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, Tarım Sigortası kapsamında son günün 28 Şubat olduğunu söyleyerek üreticileri uyardı.

Üreticilerin ‘fındık’ ürünü için son günü beklemeden, bir an önce sigorta yaptırmalarına dikkat çeken Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, öncelikle Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıt olunması ya da kaydın güncellenmesi gerektiği, sonrasında ise yetkili sigorta şirketlerinin acenteleri aracılığıyla tarım sigortası poliçesinin düzenlenebileceği bildirildi.

“Keşke Kar Yağmaya Devam Etse”

Kar yağışının fındıkta etkisinin çok faydalı olduğunu ifade eden Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, “Türkiye’de kar yağmasıyla alakalı kar yağışının bir esaret değil, bir nimet olduğunu söylemek istiyorum. Ülkemiz akarsularıyla, dereleri ve ırmaklarıyla çok bereketli bir ülkedir. Ama ayrıca coğrafya olarak ülkemiz bir anda susuzluk yaşayacak bir durumdadır. Bu kar tamda aslında ilaç gibi geldi diyebiliriz. Temenni ediyorum ki kar birçok defa yağsın isterim. Su yataklarımız içme suları havzalarımız dolsun istiyorum. Kısacası bunun sebebin bağlı olarak tarım alanlarımız üretsin ve üretim bollaşsın istiyorum” dedi.

“Fındığa Zarar Değil, Aksine Faydalı”

Aşağı ve yüksek kesimlerde yağışların faydası olduğuna dikkat çeken Sarıkahraman, “ Kar yağışının ülkemizde fındığımıza hiçbir zararı yok. Artı olarak hem aşağı ve yüksek kesimlerde bu yağışların faydası var. Bu karlanmanın veya don olayının ne zaman zararı olur dersek, fındık eğer yaprak açarda hava sıcaklıkları eksi 4 dereceyi bulduktan sonra zarar o zaman olur. Şu anda bu durumun fındığa zarar değil aksine çok yararı olduğunu söyleyebilirim. Temenni ediyorum ki bu sene bol ürün olsun istiyorum” diye konuştu.

“Son Gün 28 Şubat”

Tarım Sigortası için son günü beklemeden, üreticilerin bir an önce sigorta yaptırmalarına dikkat çeken Sarıkahraman, “ Tarım Sigortası yapmayla alakalı olarak 28 Şubat son gün diyebilirim. Üreticilerimiz 28 Şubat tarihinden önce mutlaka ayın 18’i gibi sigortalarını yaptırırsa üreticilerimiz açısından bu durum daha iyi olur. Çünkü sigorta yapılan günden 10 gün sonra işleme alınıyor. Mağduriyet yaşamamaları açısından üreticilerimiz buna dikkat etsinler” şeklinde konuştu.

“Bahçede Temizlik Önemli”

Fındık bahçelerinde kar yağışının etkisiyle dal kırılma ve sökülmelerin fındığa olumsuzluk yaratmaması için temizlik yapılmasına dikkat çeken Sarıkahraman, “ Aşırı karlanmadan dolayı bahçelerde çok fazla dal kırılması meydana gelmiştir. Üreticilerimiz bu kırılan veya yerinden sökülen dalları mutlaka temizlemeleri lazım. Eğer toprak tahlili sonucuna göre fosforlu kışlık gübrelerini kullanabilirler. Ağacın püskül yâda karanfil durumuna göre burada bulunan danışmanlarımızdan bilgi alarak bordo bulamacı çok az dozda kullanabilirler. Şu an fındık dip temizliği yapılabilir. Fındık birkaç gün sonra açmaya başlayacağı için uç budaması yapılabilir. Ziraat mühendisi arkadaşlarımızdan destek alarak üreticilerimiz bu çalışmaları gerçekleştirebilir” diyerek sözlerini tamamladı.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-