eskort samsun

ÜNYENETHABER

Coşkun Uyardı: “Kötü Kolesterolden Uzak Duralım”

Coşkun Uyardı: “Kötü Kolesterolden Uzak Duralım”
02 Eylül 2022 - 13:15

Ordu Tabipler Odası Başkanı ve Ünye Özel Çakırtepe Hastanesi Başhekimi Ali Coşkun, kalp krizini tetikleyecek kolesterol değerlerinin hangi gıda ve yiyeceklerin zararlı oldukların karşı uyarılarda bulundu.

Ordu Tabipler Odası Başkanı ve Ünye Özel Çakırtepe Hastanesi Başhekimi Ali Coşkun LDL Kolesterol ve HDL Kolesterolün artı ve eksi yönlerini konuşarak sağlıklı bir insan hayatının sigaradan uzak durulmasını söyledi. Ordu Tabipler Odası Başkanı ve Ünye Özel Çakırtepe Hastanesi Başhekimi Ali Coşkun, yürüyüş yapan insanların sigara kullanan insanlara oranla daha çok sağlıklı yaşadığını ifade ederek; Kolesterolün düşük kanda seyretmesi  kalp yönünden bir risk faktörüdür” dedi.

“Kötü Kolesterolden Uzak Duralım”

LDL Kolesterol ve HDL Kolesterolün iyi ve kötü olarak insanlarda bulunduğunu ifade ederek yapılması gerekenleri anlatan Ordu Tabipler Odası Başkanı ve Ünye Özel Çakırtepe Hastanesi Başhekimi Ali Coşkun, “LDL Kolesterol ve HDL Kolesterolün hayatımızdaki önemini biliyoruz. Çünkü direk olarak kolesterol yüksekliği damar sertliğine ve tıkanıklıklarına yol açan ve bizim damarsal yapımızı bozabilecek ciddi bir hasara neden olan moleküllerdir. LDL kolesterol bunlardan en tehlikelisidir. Aslında kolesterol bir tanedir. İyisi veya kötüsü yoktur. Dolayısıyla LDL Kolesterol yani halk arasındaki tabiriyle kötü kolesterol her on miligramlık bir artış olursa kalp krizi riski yüzde 20 oranında artıyor. HDL Kolesterolde ise sadece bir miligramlık artış kalp krizi riskini sadece yüzde 2 azaltmaktadır. Yani kötü kolesterolün tahribatı kalp krizi yönünden daha çok olmaktadır” diye konuştu.

“İyi Huyu ve Kötü Huylu Kolesterol Var”

İnsan vücudunda iyi ve kötü olarak iki çeşit kolesterol olduğuna dikkat çeken Coşkun, “Bununla beraber bir takım besinler var ki bunlar kolesterolü düşürücü gıdalardır. Fasulye, patlıcan, bamya, soya gibi gıdalar kolesterolü düşücü gıdalardır. Bunlardan yine fındık kolesterolü düşürür. Korener kalp hastalığının LDL kolesterole ek olarak diğer risk faktörleri ise sigara içilmesi tahribatı erkeklerde 45 yaş üstü, kadınlarda ise kadınlarda ise 55 yaş üstünde daha çok ortaya çıkmaktadır. Yine iyi huylu kolesterol dediğimiz HDL kolestorlün düşük kanda seyretmesi  kalp yönünden bir risk faktörüdür. Tabi ki HDL Kolesterolü arttırmak ise yürüyüş yapmaktır. Yine ailede kalp hastalığı olması ve özellikle birinci derecede erkek akrabalarda kalp krizi olması risktir” şeklinde konuştu.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-