eskort samsun

ÜNYENETHABER

“112 ACİL SAĞLIK PERSONELLERİNİN KOŞULLARI İYİLEŞTİRİLMELİ”

“112 ACİL SAĞLIK PERSONELLERİNİN KOŞULLARI İYİLEŞTİRİLMELİ”
12 Eylül 2022 - 14:28

Genel Sağlık-İş Sendikası Ordu İl Temsilcisi S. Ahmet Kayhan  112 Acil Sağlık çalışanlarının maruz kaldıkları sıkıntılarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Zor şartlar altında hizmet veren 112 Acil Sağlık personellerinin durumlarının bir an once iyileştirilmesi gerektiğini belirten Genel Sağlık-İş Sendikası Ordu İl Temsilcisi S. Ahmet Kayhan açıklamasına şöyle devam etti;

“112 Komuta Kontrol Merkezi ve 112 Acil Sağlık İstasyonlarında çalışanlar görev esnasında; acil tıbbi müdahaleye ihtiyacı olduğunu düşünen, o an için sadece kendi hasta yakını için endişe taşıyan, ağır bir stres altında her an farklı tepkiler verebilecek , tamamen farklı bir psikolojik kimliğe bürünebilecek hasta ve hasta yakınları ile ilgilenmektedir.

112 çalışanları 7/24 Kesintisiz hizmet vermektedir. İnsanın bulunduğu her yer çalışma alanı her zaman çalışma zamanıdır.  Hiçbir zaman neyle karşılaşılacağı tam olarak tahmin edilemez. Her zaman en kötü vakayla karşılaşılacak gibi hareket edilir.Amaç insan hayatı ise tüm zorluklar da göz ardı edilir.

Gaziantep’te kazaya müdahale eden ambulans, itfaiye ve gazetecilerin aracına otobüs çarpması sonrası 16 kişinin yaşamını yitirdiği facianın ardından, Genel Sağlık-İş Sendikası olarak 112 çalışanlarıyla görüşerek sıkıntılarını dinledik.

Sağlıkta çöken hastane randevu sistemini nedeniyle vatandaşlarımız acil servislere yönelmek zorunda kaldı. Özellikle yaz aylarında bölge nüfusumuzun artması birlikte fazla 112 acil sağlık hizmeti talep edilmeye başlandı.  “112 çalışanları artık daha fazla risk ve iş yükü altında çalışmaya zorlanıyor. Sorunları sadece hastane öncesi alanlardan ibaret değildir. Hasta ya da yaralının ulaştırıldığı en yakın hastane çoğu zaman eksik personel ya da cihaz yokluğu nedeniyle en uygun hastane olamayabiliyor. Bu kez 112, kurumlar arasında uygun yer bulunana kadar mekik dokuyor”.

‘EMNİYET GEÇ GELİYOR’

Ayrıca 112 çalışanlarının Emniyet görevileriyle aynı anda olay yerine gitmesi Gaziantep’teki gibi kazaları da önleyececektir. “112 çalışanlarının bildirim alır almaz 90 saniye içinde çıkış yapmaları, kentte 7-10 dakikada, kırsalda 10-30 dakikada vaka yerinde olmaları gerekiyor. Ancak çoğu zaman Emniyet güçlerinden önce olay yerine varıyorlar. Polisin olay yerine sağlık personelinden sonra gelmesi; güvenliğin sağlanamamasına neden oluyor”

‘KOŞULLAR YETERSİZ’

“Fiziki koşulları yetersiz istasyonlarda mesai yapan, iş yoğunluğundan yemek yemeye bile vakit ayıramayan 112 çalışanları, sorunlarını ısrarla il sağlık müdürlüklerine iletmelerine rağmen hiçbir düzenleyici adım atılmamasından da şikâyetçi. Tıkanan sağlık sisteminin hem vatandaşlarımıza hem sağlık çalışanlarına yüklediği karamsarlığın bir an önce ortadan kaldırılması için derhal müdahale edilmeli.” Sonuç olarak sürekli risk altında çalışan ve çalışma şartlarında hayati tehlikelerin bulunduğu; Ancak riskli grup olarak tanımlanmayan, Diğer sağlık meslek gruplarında olduğu gibi yıpranma payı almayan çalışanlar durumundalar. “

 

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-