eskort samsun

ÜNYENETHABER

BİLİM İNSANLARI AÇIKLADI”ZEHİRLENİYORUZ”

BİLİM İNSANLARI AÇIKLADI”ZEHİRLENİYORUZ”
30 Kasım 2022 - 22:54

Karadeniz’de 10 farklı toksik metal izine rastlanıldı!
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Koray Özşeker, Karadeniz’de en fazla arseniğin Ordu’da tespit edildiğini açıkladı. TEMA Vakfı Fatsa Temsilcisi ve Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Aydın ise Fatsa’da siyanür kullanılarak yapılan altın madenciliğinin Fatsa için büyük tehlike barındırdığını söyledi.

EN FAZLA ARSENİK ORDU’DA

KTÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü’nden bilim insanları, Karadeniz’e kıyısı olan Sakarya ve Artvin arası 11 ili kapsayan 1100 kilometrelik kıyı şeridi boyunca deniz tabanından tortu örnekleri topladı. 31 ayrı istasyondan alınan örneklerdeki kimyasal analizlerde; 10 farklı toksik metal izlerine rastlanıldı. Deniz tabanında en fazla kirlilik yükü oluşturan ağır metallerin ise bakır, kurşun, arsenik ve çinko olduğu tespit edildi. En fazla kurşun ve bakır oranı Trabzon-Sürmene’de, en fazla arsenik oranı da Ordu kıyılarında belirlendi.

SOFRAYA KADAR GELEBİLİYOR

KTÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü’nde görevli Doç. Dr. Koray Özşeker, maden yatakları ve maden ocaklarının varlığının, Karadeniz’deki ağır metal yükünü artırdığını belirterek, ”Tortu tabakadaki birikim, taşıma limitinin üzerine çıktığı zaman ağır metaller sucul ortama geçiş yaparak tabana yakın bölgede yaşayan balık popülasyonları buna doğrudan maruz kalabiliyor. Bu balıklar da besin zinciri yoluyla sofralarımıza geliyor. Bizler bir şekilde ağır metale maruz kalabiliriz. Mikroplastik ve diğer kirleticiler gibi ağır metalleri de bu anlamda değerlendirmek gerekiyor.” dedi.

FATSA’DA BÜYÜK TEHLİKE VAR

Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Aydın ise yağışlar nedeniyle Fatsa’daki maden çevresindeki ağır metallerin çevredeki yerleşim birimlerine ve Fatsa şehir merkezine doğru hareket halinde olduğunu söyledi. Aydın, şunları belirtti: “Bölgeden her geçen gün sel ve heyelan haberleri geliyor. Zaten yapmış olduğumuz çalışmalar maden bölgesinin etrafında ölümcül düzeyde kirletici (ağır metaller) miktarlarının olduğu tespit edilmiştir.

SİYANÜRLÜ MADENCİLİK YAPILMAMALI

Prof. Dr. Aydın açıklamasının devamında şunları kaydetti: Maden çevresindeki bu ağır metaller, bu ve benzeri yağışlar sonrasında yüzey suları, dereler ve ırmaklar yoluyla daha geniş alanlara yayılması ve tarımsal alanlara, içme suları kaynaklarımıza, sucul canlılara, bitkilere, meyvelere, hayvanlara, bölgedeki tüm canlılara bulaşması kaçınılmazdır. Böyle riskli bölgelerde zehir saçan siyanür kullanılarak altın madenciliği faaliyetlerin yapılmaması gerekmektedir.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-