eskort samsun

ÜNYENETHABER

Hattat Mustafa Râkım Efendi Yâd Edilecek

Hattat Mustafa Râkım Efendi Yâd Edilecek
27 Şubat 2023 - 20:28

 

ÜNDER Beyoğlu Sohbetleri kapsamında 24 Şubat Cuma akşamı bir araya gelinerek Ünye doğumlu hattat Mustafa Râkım Efendi’nin vefatının sene-i devriyesi münasebetiyle 25 Mart 2023 tarihinde Fatih Karagümrük’te bulunan Atikali Paşa Camii karşısındaki türbesinde yâd programı düzenlenmesi kararlaştırıldı.

Hattat Râkım Efendi (1758-1826) için zevcesi Emine Hanım tarafından inşa ettirilen Râkım Efendi Medresesi ve Türbesi uzun yıllar içinde zarar görmüş hâlde idi. Ünyeliler Sağlık Eğitim Kültür Sanat ve Dostluk Vakfı’nın (ÜNSEV) tahsisinde bulunduğu süreç boyunca sanat tarihi araştırması ve arkeolojik kazılar yaptırılarak bu mekânın ihyâsı gündeme gelmişti. Çizdirilen projelerin 4 Numaları Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından tasdiklenmesiyle ve vakfın teşebbüsleri neticesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi marifetiyle türbenin ihyâsı ve medresenin yeniden inşası 2019 yılında tamamlanmıştı.

ÜNDER-ÜNSEV işbirliği ile ve sevenlerinin katılımıyla 25 Mart 2023 Cumartesi günü ikindi namazı vaktinde Fatih Karagümrük’teki Râkım Efendi Medresesi ve Türbesi’nde yâd programı gerçekleştirilmesi planlandı.

Konu ile ilgili açıklama yapan ÜNDER başkanı İsa Gümüş ve ÜNSEV başkanı Ayhan Doğan, merhum hattat Râkım Efendi’nin tüm sevenlerinin ve hemşehrilerimizin programa davetli olduğunu, program sonrası ÜNDER’de iftar yapılacağını ve bundan sonraki yıllarda da Hattat Râkım Efendi’yi anma faaliyetlerinin devam etmesinin temenni edildiğini söylediler. Bununla birlikte, restorasyonun akabinde yeniden İstanbul Türbeler Müzesi Müdürlüğü’nün uhdesine geçen Râkım Efendi Türbesi’nin ziyaretlere açık tutulması ile ilgili temennilerini de beyan ettiler

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-