eskort samsun

ÜNYENETHABER

Akça’dan Önemli Çağrı

Akça’dan Önemli Çağrı
13 Nisan 2023 - 0:50

Fındıktan katma değerli ürünler üreterek daha fazla gelir elde edilebileceğine dikkat çeken Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, Ordu ve Giresun’u kapsayacak önemli bir öneride bulundu.

Başkan Akça, fındığı diğer kısır tartışmaların dışına çıkararak fındıktan mamül madde şeklinde katma değeri yüksek ürünler üretilmesi gerektiğini söyledi. Başkan Akça, özellikle Ordu ve Giresun ilini kapsayacak bir şekilde bir organizasyonun yapılması gerektiğini vurguladı.

%90’ı hammadde olarak satılıyor

Fındığın hammadde olarak satılmasının Türkiye’ye gelir kaybettirdiğini açıklayan Başkan Akça, “Senelerce fındığın %90’ını ham madde olarak yani işlemeden sadece iç fındık olarak Avrupa’ya ihraç ediyoruz. Ve bu dönemde de elde ettiğimiz gelir 2-2,5 Milyar dolar arasında bir rakama tekabül ediyor. Fakat bizden bu ürünü ham madde olarak alan birçok firmanın sadece karı bizim tamamından elde ettiğimiz paradan bile fazla.” dedi.

Ordu ve Giresun’a Fındık İhtisas Organize Sanayisi

Ordu ve Giresun’a ortak bir Fındık İhtisas Organize Sanayisi’nin kurulmasını isteyen Başkan Akça, “Fındık ham madde olarak elimizde olduğu için fındıktan mamul madde üretecek fabrikaların buraya kurulması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun için de Ordu ve Giresun’u kapsayacak şekilde aynen havaalanı gibi, Ordu Giresun’u kapsayacak şekilde Fındık ihtisas Organize Sanayisi’nin kurulmasını istiyoruz. Ayrıca fındıktan mamul madde üretecek şirketlerin, firmaların teşvik verilerek bu bölgeye gelmesi sağlanmalı. Ve bu gelen firmalara bir şart koşulmalı.” ifadelerini kullandı.

İşletmelere şart koşulmalı

Kurulacak fabrika ve işletmelere şart koşulmasını da isteyen Başkan Akça, “Fabrika ve işletme kuracak şirketlerin ve fabrika sahiplerinin muhakkak fındıktan mamul madde üretme şartı aranması istenecek ki bu doğrultuda da ARGE’si olan işletmelerin kurularak bu organizasyonun yapılması gerektiğini düşünüyoruz.” açıklamasında bulundu.

 

En az 4-5 katı fazla gelir

Fındığın katma değerli şekilde satıldığında 4-5 katı fazla gelir elde edileceğini vurgulayan Başkan Akça, “Eğer biz bu ürünü mamul madde haline getirip katma değeri yüksek ürünler haline getirebilirsek 2-2.5 Milyar dolar elde ettiğimiz bu üründen 10-15 Milyar dolar arasında bir gelir elde etme şansımız var. Ve bu da bölgedeki çiftçimizin, sanayicimizin, esnafımızın, ihracatçımızın para kazanması demek, daha fazla gelir elde etmesi demek.” dedi.

 

İstihdama katkı sağlar

Bu Fındık İhtisas Sanayi Bölgesi’nin bölge istihdamına da katkı sağlayacağını belirten Başkan Akça, “Dolayısıyla bu bölgenin hem ekonomik yönünden hem de istihdam olarak işsizlik yönünden bölgemiz adına önemli katkı sağlar. Hem elimizdeki hammaddeyi değerlendirmiş oluruz.  işsizliğe de bir çözüm anlamında bir organizasyon olmuş olur. Hem elimizdeki ham maddeyi değerlendirmiş oluruz hem de bölgenin ekonomisine katkı sağlamış oluruz hem de bu bölgede işsizlik problemini çözmüş oluruz.” diyerek açıkladı.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-