eskort samsun

ÜNYENETHABER

OTOMOBİL PİYASASINDA KAYIT DIŞI ALIM-SATIMLARIN DENETLENMELİ

OTOMOBİL PİYASASINDA KAYIT DIŞI ALIM-SATIMLARIN DENETLENMELİ
27 Nisan 2023 - 23:55

Otomobil alım-satımlarındaki sıkıntıları değerlendiren Ordulu Ergen Otomotiv Sahibi Galerici Bekir Ergen, otomobil piyasasında kayıt dışı alım-satımların denetlenmesi gerektiğini açıkladı.

İkinci el otomobil piyasasında kayıt dışı işlemlerin fiyatları şişirdiğini açıklayan Ordulu Ergen Otomotiv Sahibi Galerici Bekir Ergen, devletin acilen önlem almasını istedi. Devletin ikinci el otomobil piyasısına müdahale etmesi gerektiğini söyleyen Ergen, “Alım ve satımdaki araçlara dikkat edilmeli. Devlet bir kişiye yıllık 3 hak tanıyor. Bu sefer kişi de annesi, babası, eşi, çocuğu adına da alınca yıllık 12 araç alıp satıyor. Bu tamamen vergisiz, kayıt dışı bir sistem. Devletin bunun önüne geçerek önlem alması gerekir.” dedi.

“Kayıt dışı alım-satımlardan dolayı zorlanıyoruz”

Galericilerin kayıt dışı karşısında ezildiklerini açıklayan Ergen, “Tamamen vergisiz bir sistem. Bir noter satışı bir araçta 2 trilyonluk da alsa noter masrafı 930 TL ancak 2 trilyonluk bir daire alsa vereceği vergi 40 Bin TL oluyor. Normal vatandaş araç alıp satarken vergi vermiyor ama bir işyeri sahibi ve galericiler aracı satarken fatura kesmek zorunda. Bu sefer de vergi vermek zorunda kalıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Fiyatlar gereksiz yükseliyor

Fiyatların fuzuli şişirildiğini de sözlerine ekleyen Ergen, “Fiyatlar gereksiz yükseliyor. Herkes sahibinden.com’da birbirinden görüp fiyatı arttırıyorlar. Fiziki bir alım satım olmadan herkes hayali fiyatlar üzerinden araçlarının fiyatlarını arttırıyor. Alıcılar da fiyatlar arttığı için biran önce almaya çalışıyor.” dedi.

“Anormal şekilde artıyor”

Fiyatların anormal arttığına dikkat çeken Ergen, “Herkes bu işi yapıyor. Bu sefer de galericiler yani bizler iş yapamıyoruz. Devletin normal vatandaşa bir hak vermesi gerekir. Ayrıca fiyatların artışı da düzenlenmeli. Anormal fiyat artışlarının en büyük nedeni sahibinden.com’dur. Oraya atılan ilanlar yüzünden fiyatlar anormal şekilde artıyor.” diye açıkladı.

“Kurumsal haricindeki ilanlar denetlenmeli”

İnsanların galeriye gelip araç alıp satmadıklarını belirten Ergen, “Sahibinden.com’da kurumsalların haricinde olan araç satışları denetlenmeli. İnsanlar galericilere daha araç alıp satmak için gelmiyorlar. Biz galericiler bile sahibinden.com’a girip oradan araç alıyoruz.” dedi.

“Araçlar altın gibi”

İnternete koyulan araç ilanlarında farklı fiyatların olduğu ifade eden Ergen, “Araçlar altın gibi fiyatları aşağı yukarı Türkiye’nin her yerinde aynıdır, değişmez. Ancak internete koyulan ilanlar arasında uçurum farklar olabiliyor. Aynı arabadan 600 liraya fiyat varken 750 liraya da fiyat var.” dedi.

“Devletin büyük vergi kaybı var”

Mevcut sistemde devletin veri kaybı olduğunu söyleyen Ergen, “Devletin otomobillerin alım-satımından büyük zararı da var. Vergi kaçakçılığı oluyor. Bu yüzden otomobil alım-satımlarında aracın değeri oranında vergi alması gerekir. Ya da vatandaşlara 3 hak yerine bir hak vermesi gerekir.”

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-