eskort samsun

ÜNYENETHABER

“Pat Pat Ulaşım Aracı Değildir!”

“Pat Pat Ulaşım Aracı Değildir!”
28 Ağustos 2023 - 0:57

Türkiye Çevre ve İnsan Hakları Platformu Başkanı Cihan Çakır, özellikle fındık üreticilerinin bahçelerinde yük taşımak için kullandığı Patpatın sürekli yanlış kullanıldığını dile getirdi.

”Meydana gelen pat pat kazaları sonucu oluşan ve geriye dönüşü mümkün olmayan acı gerçeklerin, bu yaz sezonunda tekrar yaşanmaması, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin sağlanması için daha sıkı tedbirler alınmalı, bilgilendirmeler yapılmalı ve  denetimler yapılmalıdır diyen”   Türkiye Çevre ve İnsan Hakları Platformu Başkanı Cihan Çakır yetkili kurumları göreve davet etti.

Patpat kazalarının önüne geçmek için motorun doğru kullanımı hakkında vatandaşa uyarılarda bulunan Türkiye Çevre ve İnsan Hakları Platformu Başkanı Cihan Çakır, “makina arazilerde devrilmeyecek şekilde ayarlanmalı trafiğe çıkarılmamalı” dedi.

 “Trafiğe Çıkılmamalı!”

Aracın bakım ve ayarı yapılmadan yola çıkarılmasının doğru olmadığını vurgulayan Türkiye Çevre ve İnsan Hakları Platformu Başkanı Cihan Çakır, “Patpat tamamen tarım aracı olarak üretildi.Sadece arazisinde kullanmalı. Zirai olarak verilen ve sadece tarım alanlarında kullanılması gereken pat pat türü aletlerin, ulaşım aracı olarak kullanılması  yanlış. Olası bir kaza anında, sürücüyü ve yolcuyu koruyacak bir kafes, emniyet kemeri sistemi olmadığı için yaralanma, hatta ölüm olasılığı riski çok yüksek.

Ayrıca yasal bir zorunluluk olması nedeniyle ve yine yeterli ışık ve ses donanımı da olmadığından karayolunu kullanan diğer araçların ve yayaların da can ve mal güvenliği açısından, vatandaşlarımızın pat pat türü aletler ile karayoluna çıkmamaları gerekmektedir.Ana yollara çıkılmamalı. Kendi köy yollarında işlerini görecek şekilde olması gerektiği gibi kullanmalılar. Tarım dışındaki kullanımlarda hız yapmalarını istemiyoruz, arzu etmiyoruz. Bunlara dikkat edildiği takdirde yavaş temkinli bir şekilde kullanıldığında makine kullanımında sağlığa zararlı ya da sağlığını tehdit edecek bir durum oluşmayacaktır.

 

“İnsan Değil Yük Taşınmalı”

Patpatın vagonu kaç kilo alıyorsa ona göre yük konulması gerektiğini vurgulayan Çakır, “ Üretici de patpat aldığında onları uyarıyoruz fazla yük taşımaması konusunda. Arazisinin durumuna göre yük atmasını öneriyoruz. Zaten makinenin belli bir hızı var. Engebeli yollara hızlı girdiğiniz zaman normal araçlarda bile kazaya sebebiyet veriyor. Kesinlikle ulaşım aracı olarak kullanılmamalı”dedi..

 

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-