eskort samsun

ÜNYENETHABER

UZM.DR.ALİ COŞKUN YILAN SOKMALARINA KARŞI UYARDI

UZM.DR.ALİ COŞKUN YILAN SOKMALARINA KARŞI UYARDI
18 Temmuz 2023 - 10:35

Ordu Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Ali Coşkun, fındık hasat mevsimine kısa bir süre kala bahçelerde oluşabilecek yılan ve diğer sürüngen hayvan sokmalarına karşı vatandaşları uyardı.

Konu ile ilgili değerli bilgilerini vatandaşlar ile paylaşan Ordu Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Ali Coşkun, yılan sokması durumunda hareket etmeden, sakin kalarak, temiz ve ıslak bir bez ile dolaşımı bozmadan baskı uygulanması gerektiğini belirtti.

İlk müdahalenin ardından hemen 112’nin aranmasının önemine de değinen Coşkun, açıklamasında şu ifadeleri kullandı;

Yılan Sokmalarında Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Su taşkınları, seller gibi doğal olaylarla beraber insanla beraber yaşamaması gereken bazı sürüngenlerin de coğrafya değiştirmesi söz konusu olabilir. Dolayısıyla fındık bahçelerinde yılanlarla karşılaşılabilir veya akrep, örümcek sokmaları olabilir. Bunun için önlem almak çok önemlidir. Böyle kırsal alanlara tek başınıza gitmeyin. Olası bir yılan sokmasında hareketsiz kalmanız gerekebilir ve size yardım edecek birisinin olması gerekebilir. Böyle bir sokmada öncelikle kişi hareketsiz kalarak panik yapmamalıdır. Ne kadar çok hareket ederseniz, zehir o kadar çok vücuda yayılır. Kol ve bacak sokmaları daha hafif, gövde ve başa yakın sokmalar daha tehlikeli sokmalardır. Kol ve bacak sokmalarında temiz bir su ile yıkayarak üstüne ıslak temiz bir bezle dolaşımı bozmayacak biçimde baskı uygulamak önemlidir. Zehri ağzımızla emmemeliyiz. Bu emen kişi için de tehlike olabilir. Herhangi bir deşici madde ile kanatılmamalıdır ve derhal 112’ye haber verilmelidir.

Yılan Sokmalarında Hemen 112 Aranmalıdır

Yılan sokmalarında hemen 112’yi ararsak, sağlık personeli size güzel bilgiler vererek yönlendirir. Çünkü yılanın ne kadar zehirli olup olmadığını bilinmemektedir. Bilinen şudur ki; zehirli yılanlar soktukları yerde aşırı şişlik ve kabarma meydana getirir. Daha ileri seviyede soluk alıp vermede sıkıntı ve çarpıntı hissedebilirsiniz. Bulantı, kusma, ishal hatta idrar rengi koyulaşabilir. Böyle durumlarda sakin kalarak 112’yi aramak çok önemlidir.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-