eskort samsun

ÜNYENETHABER

Ünye’de Yunus Emre’nin Mezarı Olduğu Tescillendi

Ünye’de Yunus Emre’nin Mezarı Olduğu Tescillendi
03 Ağustos 2023 - 0:54

Ünye Yunus Emre Derneği Başkanı Yaşar Argan Son Nokta programına konuk oldu.

Ünye’nin tek ulusal yayın yapan kanalı A52 TV’de Yunus zorun moderatörlüğünü yaptığı ve her akşam izleyicilerle buluşan Son Nokta programının konuğu Ünye Yunus Emre Derneği Başkanı Yaşar Argan oldu.

Başkan Argan konuşmasında;

“Yunus’un Gerçek Mezarı Türk Milletinin Gönlüdür’

Yunus Emre’nin Ünye’de kuş bakışı 3 kilometre mesafede olan çok güzel bir yerde muhteşem bir türbesi var. Ünye’de ve Ünye’ye misafir olarak gelen insanlarımız bu türbeyi ziyaret ediyor. Türbenin olduğu mevki tüm Ünyelilerin dilinde Şeyh Yunus olarak biliniyor yani Ünyeliler Yunus Emre’nin asıl türbesinin Ünye’de olduğunu kabul etmiş durumda. Tabii ki Yunus Emre’nin birçok yerde mezarı var. Biz Yunus Emre’nin mezarı olduğu tahmin edilen 9 yeri ziyaret ettik. Hatta ziyaret ettiğim bir mezarın yanında ağaçta şu sözler yazıyordu ‘Yunus’un gerçek mezarı Türk milletinin gönlüdür’ . Yani bir insanın mezarı bir yerde olur 10 yerde olduğuna göre Yunus bu milletin gönlünde. Tabii ki biz elimizdeki verilere ve rivayetlere göre Yunus Emre’nin gerçek mezarının Ünye’de olduğuna inanıyoruz.

Ünye’de Yunus Emre’nin Mezarı Olduğu Tescillendi

Samsun Kültür ve Tabiat varlıkları tarafından Ünye’de Yunus Emre’nin mezarı olduğu 2021 yılın sonuna doğru tescil edildi. Biz her sene Mayıs ayının 2. Veya 3. haftası Yunus Emre’yi anma etkinlikleri düzenliyorduk. Ordu Büyükşehir Belediyesi geçen yıl aldığı bir kararla Haziran ayının ilk cuma gününden itibaren başlayan haftayı elimizde Yunus Emre haftası olarak ilan etti. Ordu’daki tüm eğitim ve öğretim kurumlarında Haziran ayının ilk cumasından itibaren Yunus Emre anılmaya başlanacaktır. Böylelikle Ordu’nun bir Yunus Emre şehri olduğunu tanıtmaya hepimiz katkı sağlayacağız.

Bu Yıl Yunus Emre Ekim Ayında Anılacak

Ordu havaalanı daha fazla aktif hale gelsin diye devamlı kampanyalar var. Orada havaalanına insanları çekebilmek için bir şeyler yapmak lazım. Ben Unesco’nun toplantısına katıldığımda profesörler: ‘Gelecek yıllarda insanlar Yunus Emre turlarıyla Türkiye’ye gelecek, insanlar Yunus Emre’nin mekânlarını gezecekler, bilgi alacaklar. ‘ dediler. Ordu bu noktada öne geçebilir. Ben ısrarla Ordu Üniversitesi’nin adının Ordu Yunus Emre Üniversitesi olmasını istedim. Bu üniversitede bir Yunus Emre Enstitüsü kuralım, hocalarımız Yunus Emre ile ilgili araştırmalar yapsınlar, bilgiler toplasınlar bu vesile ile Ordu’yu dünyaya tanıtalım dedim. Bu konuda bütün yetkililerle görüştüm ama hiç yol kat edemedik. Ordu Büyükşehir Belediyesi ile görüşme yaptık ve bu yıl Haziran ayında yapmamız gereken Yunus Emre etkinliklerine Ekim ayına erteledik.

Ünye’de Yunus Emre Kütüphanesi Kuracağız

Ünye Yunus Emre Derneği olarak Yunus Emre’nin çıkan kitaplarını toplayıp biriktiriyoruz. Eğer Ordu’da yapamazsak Ünye’de mutlaka bir Yunus Emre kitaplığı ya da kütüphanesi kuracağız. Türkiye çapındaki elimizdeki bilgileri ve belgeleri dünya insanına sunmaya çalışıyoruz. Biz Ünye Belediyesi ile bir çalışma yaptık. Türkçe ve İngilizce bir tanıtım kitapçığı hazırladık. Bu kitabı Yunus Emre enstitülerine göndermek istiyoruz. Biliyorsunuz ki Sayın Cumhurbaşkanımız Ankara’da 2007 yılında Yunus Emre vakfı kurdu. Bu vakfa bağlı olarak da dünyadaki ülkelerde Yunus Emre Kültür merkezleri kuruldu. Bu enstitülerde vatandaşlar gidip Türkçe öğreniyor, Yunus Emre ile ilgili bilgilerden faydalanıyor. Biz de bu kitapları tüm dünyada bu merkezlere göndermeye başladık. Bu kitaplarda Ünye’deki Yunus Emre türbesi Türkçe ve İngilizce anlatılıyor. Kitabımız 2500 adet basıldı. 500 adet gönderdik, önümüzdeki ayda büyük bir kısmını yollayacağız.

Ünye Yunus Emre Türbesi Google’da 5 Yıldızlı Ziyaret Edilen Yerler Arasında

En çok ziyaret edilen Yunus Emre türbesi Ünye’dedir. Biz şu anda Google’dan 5 yıldız ziyaret edilen yerler arasındayız. Başka yerlerde Yunus Emre türbesine gidildiği zaman insanlar gezip geliyor ama biz Ünye’de çay da ikram ediyoruz. Türbeye gelen insanlara çay ikram etmeye bizden sonra Eskişehir’de başladı. Yunus Emre’nin mezarını kassak ve bir kemik bulsak bunun dna’sını yapabileceğimiz bir insan dahi yok. Bugün Yunus Emre’nin neslinden kim yaşıyor bunu bilmiyoruz. Biz Yunus Emre’nin mezarının Ünye’de olduğuna inanıyoruz.

Bütün Levhalarda Yunus Emre Türbesinin Adı Var

Karayolları çevre yolunun girişindeki levhaya Yunus Emre türbesin tabelasını asmıştır. Ordu’dan gelirken de çevre yolunun başlangıcında Yunus Emre türbesinin yazısı vardır. Sanayinin oraya geldiğimiz zaman orada da Yunus Emre türbesi levhası bulunuyor. Devamında da Şeyh Yunus‘a  giden iki yolda Yunus Emre türbesi yazıyor. Google’a Ünye Yunus Emre türbesi yazdığınızda bütün yol tarifleri bulunuyor. Bizler insanları Yunus Emre türbesine ne kadar rahat ulaştırırsak o kadar mutlu oluyoruz. Ünye’nin birçok noktasında asfalt yol yokken biz Yunus Emre türbesinin yoluna asfalt yol yaptırdık. Yunus Emre’ye giden dört yolun dördünde de sıcak asfalt var.

Ordu’nun ve Ünye’nin Girişine de Tabela İstiyoruz

Ordu Büyükşehir Belediyesi Başkanımız Ordu’da Yunus Emre Şehri Ordu’ya hoş geldiniz diye kocaman bir tabela astı. Ünye belediyemiz de aynı şekilde Ünye’ye tabela astı. Aynı şekilde bir tabelanın da Giresun’dan Ordu’ya girişe yapılmasını talep ettik ama henüz yapılmadı. Ünye Belediyemizde Fatsa’dan Ünye’ye girişe bu tabeladan bir tane daha yerleştireceğiniz söz vermişti. Bunlar henüz yapılmadı. Buradan bir kez daha hatırlatmış olalım. Bu tabelaların bir an önce yapılmasını talep ediyoruz.

Şeyh Yunus’ta Semaver ve Mangal Yapımı Yasaklandı

Ünye Yunus Emre tepesi muhteşem bir yer. Ama Yunus Emre’ye ziyarete giden bazı misafirlerimiz ateş yakarak duman ve kötü kopuk kokuya sebebiyet veriyor. Yunus Emre türbesi ziyaretçilerinden bu tür şikayetler alıyoruz. Ormanlık alanlarda tehlike yarattığı için zaten Orman Genel Müdürlüğümüz de bu tür alanlardan semaver ve mangal yakımını yasakladı. Hatta yakanlara 1 yıldan 3 yıla kadar cezası var. Biz de dernek olarak 1 Ağustos’tan itibaren Şeyh Yunus Emre türbesinin olduğu alanda mangal  ve semaver yakımına izin vermiyoruz. Vatandaşlar evde hazırladıkları yiyecekleri alarak gelip orada piknik yapabilirler. İsterlerse biz ücretsiz çay da veriyoruz. Ben aynı şekilde çamlığa da semaver ve mangal dumanını yakıştıramıyorum. Çünkü insanlar bu tür alanlara temiz hava almak için gidiyorlar. Neden duman kokusuyla rahatsız olsunlar. Lütfen bu tür alanlarımızı güzel kullanalım ve koruyalım.

Ünye’nin İl Olmasını Kim İstemez Ki!

Biz ne konuda bir proje düşünürsek Ordu Valiliğine Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne gidiyoruz. Eğer Ünye ile olursam bu sıkıntılarımızla ve taleplerimizle direk inşallah Ünye Valiliği ilgilenecek. Eğer Ünye il olursa daha güçlü Yunus Emre anma programı yapacağız, daha güçlü Yunus Emre şehri olacağız, sesimiz daha güçlü çıkacak. İl olduğumuz zaman kültür müdürlüğümüz de olacak daha rahat ve daha fazla kitap basacağız. Ünye’nin il olma konusu Ünyelileri bezdirdi bıktırdı. Bu konu hep siyasallaştırıldı. Ben bu konuda çok üzgünüm Ünye insanı il konusunda hep kullanıldı. ‘dedi.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-