eskort samsun

ÜNYENETHABER

Ordu’da Yeni Fay Ortaya Çıktı

Ordu’da Yeni Fay Ortaya Çıktı
15 Ağustos 2023 - 0:59

Ordu’nun iki taraflı fay hattının ortasında bulunduğuna dikkat çeken TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Ordu İl Temsilcisi Yekta Yüksel, çevremizdeki faylarda olası bir depremde Ordu için her zaman bir risk bulunduğunu açıkladı.

Bir hafta içerisinde Türkiye’de farklı illerde ve komşu il Sivas’ta meydana gelen depremleri  değerlendiren TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Ordu İl Temsilcisi Yekta Yüksel, Ordu’nun Karadeniz’de keşfedilen dikey fay hattı ve Kuzey Anadolu Fay Hattı arasında bulunduğunu söyledi.

 

3 Dikey Faydan Biri Ordu’da

Karadeniz’de keşfedilen 3 dikey faydan birinin Ordu’da bulunduğunu açıklayan Yüksel, “Karadeniz’de 10 kilometre mesafede bir fay ve denize dikeyde birkaç tane fay keşfedildi. Ordu Gülyalı ilçesinde, Rize ve Trabzon’da dikey fay hatları var. 2005-2006 yıllarındaki doğalgaz arama programında bunlar netleşti ancak literatüre girmedi. Bu keşfi yapan Türkiye Petrol ve Anonim Ortaklığı da bu bilgileri kimseyle paylaşmadığı için herhangi bir doktora tezi yapılamadığından literatüre de girmedi. O yüzden buradaki bu fayların varlığı revize edilemiyor” diyerek açıkladı.

 

“Kimse Güvenmesin!”

Fayların deprem üretip üretmeyeceğinin kesin olmadığını söyleyen Yüksel, “Sahildeki faylara bağlı bu fayların deprem üretip üretmeyeceğini de kimse söyleyemez. Geçmiş bin yıldan beri üretmediği biliniyor. Ama üretmeyeceği anlamına da gelmez. Kimse de üretip üretemeyecek herhangi bir şey söyleyemez. Dolayısıyla diyelim ki sahildeki faylar bir deprem üretti ve Ordu’nun 10 kilometre aşağısında. Yani kayalık bir zeminde bir deprem sarsıntısını 1-2 saniyelik bir ölçekte hisseder ve geçer. Ama buradaki deprem dalgaları merkezinden itibaren, çevresindeki yerleşim birimlerine bir dalga şeklinde yani dairesel bir dalga şeklinde yayılabilir” ifadelerini kullandı.

 

“Karadeniz’deki Deprem Ordu’da Çok Fazla Hissedilir”

Karadeniz’deki faylarda olacak bir depremin Ordu’da çok daha fazla hissedilebileceğinin altını çizen Yüksel, “Hatay’da meydana gelen depremde Ordu’da fazlasıyla hissediyorsak, demek ki sahildeki faylarda da meydana gelecek bir depremin şiddetini biz burada fazlasıyla hissedeceğiz. Dolgu zeminlerde de bunun şiddeti 1-2 derece arttıracağı için sahilde çok daha fazla hissederiz” dedi.

 

“Bina Yapı Stokunun Kalitesi Önemli”

Bina yapı stokunun kalitesinin de önemli olduğunu belirten Yüksel, “O yüzden de sahildeki dolgu zeminlere özellikle dikkat çekmek isterim. Fora kazıklı temelli binayı yaptınız da temelden sonra üstündeki yapı stoku ne kadar kaliteli? Bir de bunu da göz önünde bulundurmak lazım. Yani diyeceğim Ordu için düz zeminler her zaman risklidir ve bu risk olayı devam etmektedir. Diğer dağlık kısımlardaki zeminler içinde oradaki sarsıntıda da binanın yani yapı stoku yani yapı kalitesi önemli” açıklamalarında bulundu.

 

“Ordu’da Deprem Riski Her Zaman Var”

Ordu’da deprem riskinin her zaman olduğunu söyleyen Yüksel, “Türkiye’de kimse hiçbir yerde deprem olmayacak diye düşünmesin. Yani Türkiye’nin her yerinde deprem olabilir. Ama bunun şiddeti farklıdır. Yıkıcı deprem olur olmaz onu bilemeyiz. Ama biz Ordu için söylersek Kuzey Anadolu fay hattı veyahut da sahildeki faylara bağlı olası bir depremde Ordu’da her zaman bir risk var. Özellikle Kumru, Korgan, Aybastı, Gölköy ve Mesudiye gibi Kuzey Anadolu fay hattına yakın ilçeler olası depremi daha fazla hissedecektir” faylara yakın ilçelerin depremi daha fazla hissedeceğini vurguladı.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-