eskort samsun

ÜNYENETHABER

Sarıkahraman, fındık üreticilerinin hasatta ve harmanda dikkat etmesi gerekenleri açıkladı.

Sarıkahraman, fındık üreticilerinin hasatta ve harmanda dikkat etmesi gerekenleri açıkladı.
16 Ağustos 2023 - 23:16

Fındık üreticilerine uyarılarda bulunan Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, üreticilerin bir ton fındıkta iki randıman kazanılırsa 3200 TL kar edeceklerini açıkladı.

Fındık hasadının sürdüğünü belirten Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, fındık üreticilerinin hasatta ve harmanda dikkat etmesi gerekenleri açıkladı.

“Fındığın Dökülmesini Beklemeliyiz”

Fındığın nasıl toplanması gerektiğini anlatan Başkan Sarıkahraman, “Fındık toplarken bir kere dalda 2/3 oranında fındığın dökülmesini beklememiz lazım. Bu toplama işlemini yaptıktan sonra mümkünse dal çekmeden, dalı yıpratmadan dibinden ama toprakla da çok temasını yapmadan toplamak gerekiyor” dedi.

“Aflatoksin ile Mücadele Edilmeli”

Fındığın naylon çuvallarda bekletilmemesini isteyen Başkan Sarıkahraman, “Harmana geldikten sonra fındığımızın zaten naylon çuvalla topluyoruz. Naylon çuvalları sabahtan topladığımızı öğlen gibi, öğlenden sonra akşama kadar topladığımızı akşam gibi harmana dökmeliyiz. Onu harmanda ayaklama sistemiyle ya da tırmıkla bolca karıştıralım ki aflatoksin ve küfle mücadele etmeliyiz” açıklamalarında bulundu.

“Fındık İyi Seçilmeli”

Üreticinin fındığı iyi seçmesi gerektiğini hatırlatan Başkan Sarıkahraman, “Harmanda iyi kurutursak ekonomik olarak faydamız olacaktır. Peşinden de pazara götürme noktasında mutlaka fındığımızı iyi seçmeliyiz. Bir randıman 1.60 TL karımız oluyor. Bir tonda iki randıman kazanırsak 3200 TL gibi karımız olacak. Dolayısıyla arkadaşlarımız çiftçilerimiz bunlara riayet ederlerse gerek TMO’ya gerekse serbest piyasada fındığı karlı satabiliriz.

Bildiğiniz gibi fiyat üreticiyi zaten memnun etmedi. Fındığa maliyetine bir taban fiyatı verildi. Hiç değilse randımandan ve harmandan kazanalım” ifadelerini kullandı.

“Kapanın Elinde Kalacak!”

Fındığın emanete verilmemesi gerektiğinin altını çizen Başkan Sarıkahraman, “Bu sene fındık rekoltesi ihracatçılar birliğinin öyle dediği gibi bir rakam değil. 700 bin tonun çok çok altında. Belki 600 bin tonun biraz üzerinde olabilecek gibi gözüküyor. Kapanın elinde kalacak derler ya halk tabiriyle belki öyle olacak. Ancak bütün bunlara rağmen dikkatli bir şekilde ihtiyacımız kadar olanını satalım. Bir de emanet sisteminden kaçalım” diyerek açıkladı.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-