eskort samsun

ÜNYENETHABER

ÇEVRE BAŞKANI ÇAKIR ”BARİ YAŞINA HÜRMET EDİN,DOĞRU BİLGİLENDİRİN”

ÇEVRE BAŞKANI ÇAKIR ”BARİ YAŞINA HÜRMET EDİN,DOĞRU BİLGİLENDİRİN”
14 Eylül 2023 - 1:47

Yaş ve çap özellikleriyle göze çarpan ihtişamlı anıt ağaçlar, tarihimizin canlı temsilcileridirler.

Ünye Meydanındaki  Ulu bir çınar karşılar   1461 yılında Sultan Mehmet Han hatıratıdır. Ecdat kıymet bilirken ,biz yıllara ve rüzgarlara bıraktığımız çınarların bir kıymetini bilebilsek.

SULTAN MEHMET’İN ÜNYE’YE İMZASIDIR ULU ÇINAR

Bu yazımda Ünye Meydanındaki  Ulu bir çınarın kimsesizliğinde bahsedeceğim.

Sultan Mehmet Trabzon Seferinden dönerken Akşemseddin ile beraber Ünye Meydanına çıkar. Bu koca meydanda bir ağaç bile yoktur. Fatih Sultan Mehmet Han, Lala buraya bir ağaç dikelim geldiğimizde gölgeliğimiz olsun der ve kendi elleriyle ufacık bir çınar diker.

Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan tarihi çınar ağacının türü Platanus Orientalistir. Tarihi çınar yaklaşık 562 yaşındadır. Çınarın çevresi 9 metre çapı 2,5 metre boyu 30 metredir. Çınarın gövdesinden biri 1950 yılında isabet eden bir yıldırım sonucu parçalanmış ve yanmıştır. Tarihi çınarda idamların bile yapıldığı kuşaktan kuşağa aktarılmıştır.

HER YOL ONA ÇIKSA DA İLGİSİZLİK HAT SAFFADA

Ünye’de, tüm yollar bu ağacın olduğu yere çıkmış ve bu çevre Meydan olarak bilinmiştir.

Son zamanlarda gelişen ve değişen meydan restorasyonu içerisinde adeta doğal anıt konumunda olan tarihi çınar ziyaretçilerin en çok uğradığı, hikayesini merak ettiği ve resim çektirdiği yerdir.

Lakin tüm yolların kesiştiği ve turistlerin uğrak yeri koca Çınar ilgisizlikten kaderine terk edilmişliği yaşıyor. Kökleri Ünye kadar derin olan anıt Çınar ilgi bekliyor.

GÖZ VAR  İZAN VAR….

Öyle ki bırakın ağacın sonraki nesillere  kalmasıyla ilgili bir çalışmayı , açıklama kütüğüne bile onlarca yıl dokunulmamış.

Kütükteki ağaç yaşı 450-500 yazılmış ama ağacın şuan yaşı 562 olduğunu düşünürsek nasıl koça çınarla ilgilenildiği ortaya apaçık çıkar düşüncesindeyim. En azından kendine sahip çıkamıyoruz , bari yaşına hürmet edilse ve ziyaretçilere doğru bilgi verilse…

Birde çınarın tarihinin ve hikayesinin anlatıldığı anıt kütük olsa heybetine daha çok yakışır kanaatindeyim.

 

 

CİHAN ÇAKIR

Türkiye Çevre ve İnsan Hakları Platformu Başkanı

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-