eskort samsun

ÜNYENETHABER

Fındık İtalya’da Ortalama 4 Avro Olarak Açıklandı

Fındık İtalya’da Ortalama 4 Avro Olarak Açıklandı
15 Eylül 2023 - 0:06

Türkiye’den sonra en büyük fındık üreticisi ülke olan İtalya’da fındık fiyatları belli oldu. Fındık alıcıları ile fındık üreticileri arasında yapılan görüşme ile en düşük fındık fiyatı 3 avro en yüksek fındık fiyatı 10 avro olurken ortalama fiyat 4 avro olarak gerçekleşti.

FİYATLAR BELLİ OLDU

İtalya’da fındık fiyatları belli oldu. Fındık alıcısı firmalar ile fındık üreticilerinin kooperatifleri arasında yapılan görüşme sonrası türüne göre fındık fiyatı 3 (87 TL) ila 10 avro (290 TL) arasında değişti. Ortalama fındık fiyatı ise 4 avro (116 TL) olarak gerçekleşti. İtalya’da fındıkta Türkiye’den farklı bir sistem uygulanıyor.

İÇ FINDIK FİYATI

İlki fındık büyük oranda fındık ağaçlarında yetiştiriliyor ve yere düşmesi beklenerek makine ile hasat yapılıyor. İkincisi fındık fiyatını alıcı ile satıcı yüz yüze görüşüp pazarlık yaparak karşılıklı teklifler sonucu belirliyor. Üçüncüsü fındık satıcı kooperatifler tarafından kırıldıktan sonra alıcıyı satılıyor yanı yüzde 100 randıman hesabına göre satılıyor.

REKOLTE DÜŞÜK

Yani İtalya’da 10 avro olan fındığın fiyatını Türkiye ile karşılaştırmak için ikiye bölmek gerekiyor çünkü İtalya’da fındık iç fındık olarak satılırken Türkiye’de kabuklu fındık olarak satılıyor. İtalyan fındık üreticileri ise İtalyan basınına rekoltenin düşük maliyetlerin ise çok arttığını belirterek fiyattan memnun olmadıklarını ifade ettiler. Haber Merkezi

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-