eskort samsun

ÜNYENETHABER

FARUK ATEŞ’İN KALEMİNDEN “KÖYDEN SELAMLAR..”

FARUK ATEŞ’İN KALEMİNDEN “KÖYDEN SELAMLAR..”
29 Eylül 2023 - 11:23

Henüz güneş doğmadı..açıyorum penceremi doğaya bakış.. kuş sesleri cıvıl cıvıl..kapısı henüz açılmayan kümesdeki horozun ötüşü..az ötedeki derenin şırıltısı…

Şehirde değilim…köy..köyümüzün güzelliği..toz yok trafik gürültüsü yok..temiz oksijen mis gibi tabiat..

İşte tam bu arada köyümün eski harabe okulunun görüntüsü beni geçmişe götürüyor..( o zamanın zor şartlarında dedelerimizin ne emeklerle yapmış olduğu bu okul binalarına da sahip çıkamadık koruyamadık bize de yazıklar olsun diyorum)

 

Ne güzeldi 70 li 80 li yıllar..köyümüzde dört beş öğretmen olurdu..okul bahçesi cıvıl cıvıl..nöbetçi öğrenci sabah erken gider..sınıf temizliği öğrenci tarafından yapılır her öğrenci günde bir dal odununu götürür sorumluluk bilinci oluşurdu..servis hazır yemek neyin nesi..her öğrenci azığını yanında götürürdü..kantin diye bir şey köy okulunda olmaz öğrenciler ekmeğini birbiriyle bölüşürdü..

Köylerde üç beş öğretmenin olması okul dışında köylünün  kültürel ve sosyal hayatına katkısı olurdu…

O zamanlar köyün imam ve öğretmenleri elele birlikte köyün köylünün gelişmesine kalkınmasına muazzam katkıları olurdu..

 

Günümüz..maalesef çok üzgünüm. .Köylerde sadece imamlarımız var..bir emekli imam olarak beni eleştireceksiniz ama olsun …imam kardeşlerimiz köylerde bekçi gibi oldular..yaz mevsimi sonrası kalan üç dört haneyi bekliyorlar sadece.. Devletin anadoluda en ücra köşesinde kılcal damarı gibi görevlerine devam ediyorlar..( iyiki  onlar da var..köylerin tek kanaat önderi ve akilleri) Allah razı olsun…ancak üç beş hanede imam olan yerde üç beş çocuğa niye öğretmen olmasın..olmalı.. bir sürü mezun öğretmen adayının olduğu ülkemizde her köyde iki çocuk da olsa bir öğretmen olmalı..

 

Şehir hayatında ki sosyal imkanlar köylerde de mevcut..her sabah ekmekçi köyde… her kapıda araç mevcut..Şehirde ağır kira ödemektense köye dönüş olmalı.. üç dört köye bir ziraat mühendisi veteriner hekim atanmış olsa ne güzel olur ..  köydeki alt yapı ve sosyal yaşam biraz daha iyilestirilse..

…maalesef yıllar önce yokuş aşağı  freni boşalmış kamyon gibi köyden şehre indik.. kimisi yumuşak zemine rastladı kimisi düzde durabildi birçoğu direksiyonu sıkı tuttu..bir dala tutunanlar hayatını idame ettirirken birçoğu debelenip duruyor..

Şehirde  üç beş arkadaş bir araya gelmek isteseniz randevusuz olmuyor..köy.. güzelim köy hayatı..ne randevusu..? yoldan gelip geçenle çayınızı yudumluyor çorbanızı paylaşıyorsunuz..

Günümüz şartları birçoğumuzu iş aş   olmazsa olmaz  şehirde olmaya zorunlu ediyor..ekmek kavgası..durum bu ahvalde de olsa köy le olan bağlantı tamamen kopmamalı..

 

Evet..biz yazalım derken güneş ışıklarını ve ısısını göstermeye başladı.. birazdan dışarıdaki çiseler kalkar..kahvaltı sonu bahçeye. …( siz daha çok erken diyebilirsiniz ancak karşı evdeki tereyağlı tavada pişen yumurtanın kokusu bana geldi bile)

Köy sabahından  herbirinize selamlar olsun..

Hoş kalın hoşça kalın..

28.09.2023.

Faruk ATEŞ

 

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-