eskort samsun

ÜNYENETHABER

ORDU’NUN SAHİLLERİ DEPREMDE TEHLİKELİ

ORDU’NUN SAHİLLERİ DEPREMDE TEHLİKELİ
01 Ocak 2024 - 23:04

Ordu’da Sahil Kesiminde Tehlike: Jeoloji Uzmanı Uyarıyor!

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Ordu İl Temsilcisi Yekta Yüksel, Ordu’nun düz zeminli arazi yapısında deprem şiddetinin daha fazla hissedileceğini söyleyerek tehlikeye dikkat çekti.

Maden Teknik Arama Genel Müdürlüğü’nün yaptığı çalışmada Karadeniz’in açıklarından gelen ve Ordu’nun Gülyalı ilçesi Turnasuyu üzerinden geçen bir fay hattı Kayabaşı, Zafer, Sağırlı, Kovancı mahalleleri üzerinden ilerleyerek Kabadüz ilçesine ulaşıyor. Bu da Ordu’daki deprem riskinin çok daha fazla konuşulacağını gösteriyor.

Düz zeminlerdeki deprem riski hakkında Ordu Hayat’a özel açıklama yapan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Ordu İl Temsilcisi Yekta Yüksel, Ordu’daki düz arazi yapısında olan yerlere dikkat çekerek bu düz araziye yapılacak yapı stoklarını kalitesinin önemine vurgu yaptı.

Ordu’nun Sahiline Dikkat Çekti

Ordu’nun Kuzey Anadolu Fay Hattı’na 100 km mesafede bulunduğunu hatırlatan Yekta Yüksel, “Ordu’nun fay hattına yakınlığı belli ve düz zemini çok olan dolgulu bir arazi yapısı var. Altınordu sahilinde Turnasuyu’na kadar devam eden dümdüz sahili var. Bu sahil olan kesimleri özellikle belirtmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

“Düz Zeminler Deprem Şiddetini Arttırıyor”

Yekta Yüksel, düz arazilerde depremin daha fazla hissedildiğini belirterek, “Şimdi Sivas’taki depremden sonra Kuzey Anadolu fay hattının bir depreminden de konuşabiliriz. Şimdi bu düz zeminler deprem şiddetini 2 hatta 3 derece arttırdığı kesinleşmiş durumda” diyerek düz arazilere daha fazla dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

“Yapı Stokunun Kalitesi Önemli”

Düz zeminli arazilerde yapı stokunun daha kaliteli yapılması gerektiğini de açıklayan Yekta Yüksel, “Düz zeminli Kuzey Anadolu fay hattının 7 şiddetinde bir depremini hissettiniz. Kayalık ve dağlık arazilerde aynı hissedebilirsiniz ama düz zeminler için bu şiddeti bu şekilde daha fazlasıyla hissedersiniz. Bu şu demektir; Bu düz zeminlerde sıvılaşma potansiyeli ile birlikte binanın yapı stoklarının kalitesinin de önemi daha fazla artıyor” açıklamalarında bulundu.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-