eskort samsun

ÜNYENETHABER

Başkan USLU’dan Fiyat Açıklaması

Başkan USLU’dan Fiyat Açıklaması
23 Mart 2016 - 10:55
W
Ünye Ticaret Borsası tabelasında fındık fiyatının çevre borsa tabela fiyatlarına göre düşük olma nedenini açıklayan Borsa Başkanı Mustafa Uslu, “Borsa tabelalarında fiyatlar farklı olabilir. Biz Ünye Ticaret Borsası olarak piyasada fındık fabrikalarında günlük yapılan alışverişlerdeki fındık fiyatlarının ortalamasını tabelaya yazıyoruz” dedi.
“Herkes kendi işini yapsın” diyen Uslu, “Ziraat Odaları işini yeteri kadar yapmıyor. Artık kendi işlerini yapsınlar. Borsalarla uğraşmaya gerek yok. Biz bu işin bileniyiz” diye konuştu.
 
Uslu, “Ziraat Odaları’nın sayesinde üretici don duasına çıktı. 15-20 liralara fındık satmayı planlıyorlardı, şimdi fındık 10 lira bandına çıkınca ‘don duası’na çıktılar” diyerek de Ziraat Odalarının üreticiyi yanlış yönlendirdiği konusunda eleştirdi.
 
Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, Ünye Ticaret Borsası tabelasında fındık fiyatının neden çevre borsa tabela fiyatlarına düşük olduğu sorusuna Ünye Ticaret Borsası’ndan yanıt geldi.
 
– “Sarıkahraman bana gelip sorsaydı açıklardım-
 
Ünye Ticaret Borsası (ÜTB) Başkanı Mustafa Uslu, gazetemize özel yaptığı açıklamada, “Osman Sarıkahrman bu konuları bu şekilde değil de, bana gelip sorsaydı açıklardım. Bu konular Ziraat Odası’nın konusu dışında. Bilip bilmeden konuşmaya da gerek yok.” dedi.
 
– “Ziraat Odaları her şeye el atıyor”-
 
Ziraat Odaları’nın her şeye al attığını belirten Uslu, Sarıkahraman’ın yaptığı açıklamanın borsaların pozisyonu ve durumunu bilmeden yapılan bir açıklama olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
 
– “Biz Ürün İhtisas Borsası değil, tescil borsasıyız” –
 
“Biz tescil borsasıyız. Ürün ihtisas borsası değiliz. Fiyat belirlemeler Ürün İhtisas Borsalarından çıkar. Dünyada fındığın Ürün İhtisas Borsası zaten yok. Borsa tabelalarında fiyatlar farklı olabilir. Biz Ünye Ticaret Borsası olarak piyasada fındık fabrikalarında günlük yapılan alışverişlerdeki fındık fiyatlarını alıp, fiyatların ortalamasını tabelaya yazıyoruz. En düşüğünü ya da en yükseğini yazmıyoruz. Bunu yazarken de ayrıca zorunlu değiliz, üreticinin bilgisi olması için yapıyoruz. Bugün Fatsa Ticaret Borsası 9.50 TL, Terme Ticaret Borsası 9.25 TL, Samsun ve Çarşamba Ticaret Borsaları 9.20 TL, Ordu Ticaret Borsası 9.30 TL, Ünye Ticaret Borsası ise 9.25 TL tabeladaki fındık fiyatı. Ünye’de fındık tesisleri çok, fabrikalardan aldığımız fiyatın ortalamasını tabelaya yazıyoruz. Ünye, Terme, Ordu merkez fındık fabrikalarının yoğun olduğu yerler. Fatsa’da sadece bir fındık tesisi var; ona göre fiyatı tabelaya yansıtıyor, ya da piyasadaki fiyatı birebir verebilir. Borsalarda yüz kuruş, ikiyüz kuruş fiyat oynar.”
 
– “Biz bu işin bileniyiz” –
 
“Ziraat Odaları işini yapsın” diyen uslu, “Ziraat Odaları işini yeteri kadar yapmıyorlar. Artık kendi işlerini yapsınlar. Borsalarla uğraşmaya gerek yok. Biz bu işin bileniyiz. Onlar tarlaya baksınlar, fındıkta çürük durumuyla ilgilensinler, küllenme hastalığının önüne geçsinler, yaptıkları iyi tarım uygulamalarını geliştirerek geniş sahaya yaysınlar. Bu çalışmaları yapsınlar. Herkes kendi işini yapsın. Fındık fiyatı Osman Başkan’ın işi değil.” diye konuştu.
 
– Sahille üst kesimde randıman farkı var –
 
Fındık fiyatının şekillenmesinde sahil kesimi ve yüksek ilçelerin durumunu da değerlendiren Ünye Ticaret Borsası Mustafa Uslu, “Sahildeki fındık ürünüyle yüksek ilçelerdeki fındık ürünlerini randıman bakımından farklarının mutlaka olduğunu vurgulayan Mustafa Uslu, “Ünye’deki fındık kalitesiyle Aybastı’daki fındık kalitesi randıman olarak aynı değildir. Sahil ve üst yerlerdeki fındıkta randıman farkı her zaman vardır. Serbest piyasada her zaman borsalarda tabelaya yansıyan fiyatın üstünde fiyat oluşması da normaldir” dedi.
 
– “Piyasada panikçiler mal almak istiyor” –
 
Ünye Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Uslu, son günlerde meydana gelen soğuk hava nedeniyle daldaki yeni sezon fındık ürününün zarar gördüğü söylemlerinin piyasada fındık alımını etkilediğini belirterek, açıklamasını şöyle sürdürdü:
 
“Piyasada bu dönem sıkıntılı; bir kısım fındık dondu diyor, bir kısım donmadı diyor. Panikçiler mal almak istiyor. Alıcının o günkü pozisyonuyla ‘don yapıyor’ diyerek panik yapıp alıyor: Bunlar hep olabilecek şeyler.
 
– “Üretici ‘don’ duasına çıktı” –
 
Ziraat Odaları’nın sayesinde üretici don duasına çıktı. İnsanları öyle bir duruma getirdiler ki; üretici ‘donsun da bu fındık yansın’ pozisyonuna getirdiler. ‘Dondan başka kurtuluş yok’ algısı oluştu. Üreticiye kandırarak bitirdiler. 15-20 liralara fındık satacaklardı, şimdi fındık 10 lira bandına çıkınca ‘don duası’na çıktılar. En kötüsü bu, bunlar üreticiyi kandırdılar.”
 
Şube En düşük En yüksek
Akçakoca 09,20 TL 09,70 TL
Düzce 09,20 TL 09,70 TL
Fatsa 09,25 TL 09,75 TL
Gi̇resun 10,00 TL 10,50 TL
Ordu 09,30 TL 09,80 TL
Sakarya 09,35 TL 09,85 TL
Samsun 09,50 TL 10,00 TL
Terme 09,25 TL 09,75 TL
Trabzon * 09,00 TL 09,50 TL
Ünye 09,25 TL 09,75 TL
 
Kaynak;Ünye Kent Haber
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-