eskort samsun

ÜNYENETHABER

ÜNYE YAŞAYAN TARİHİ BİR MİRAS

ÜNYE YAŞAYAN TARİHİ BİR MİRAS
31 Mayıs 2016 - 23:37

13325452_1784563505098433_7377310592695767005_n

Karadeniz Bölgesi’nde bir ilk olacak olan “Yaşayan Kültürel Miras Müzesi”nin Ünye’de kurulması için Belediye Müze Evi’nde Ünye Belediyesi tarafından sempozyum düzenlendi.Sempozyuma katılan Hacettepe Üniversitesi Türk Halkbilimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nebi Özdemir Yaşayan Kültürel Miras Müzesi’nin Ünye’de kurulması için atılan adımı değerlendirdi.

Sempozyuma, Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, Ünye Kent Konseyi Başkanvekili Prof. Dr. Ayşe Yalın, Canik Ünye Gazeteciler Derneği Başkanı Ali Öztürk, Ünye Radyo Yayıncıları Derneği Başkanı (ÜNRİD) Hakan Korkmaz, Ünye’nin tarihi ve araştırmacı yazarları katıldı.Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, Hacettepe Üniversitesi Türk Halkbilimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Prof. Dr. Nebi Özdemir ve Halkbilimci İhsan Akbulut’un konuşmacı olarak katıldı.

Başkan Ünye’deki kültürü anlattı.

Ünye’nin asırlardır köklü medeniyetleri bağrında yaşatmış renkli bir şehir olduğunu ifade eden Belediye Başkanı Ahmet Çamyar; “Bakırda şekil almış hayal gücü. Burada su nakış tutmuş ebru olmuş. Denizin ve güneşin eşsiz ahengine şahit olmuş gözler. Burada kilimler sabırla dokunmuş ve görenler onlara hayranlıkla dokunmuş. Çömlekçilerin çarkı aşkla dönmüş, burada Yunus’un diliyle konuşmuş gönüller. Topaçları döndükçe neşelenmiş çocuklar, asırlık çınar tarihe meydan okumuş.

Bizler yerel yönetim olarak, geçmişteki bu kadim değerlerimizi bugün canlandırmayı ve bize istikbali gösteren bir dürbün olarak kullanmayı hedefledik. Özellikle Kültür Yolu projemizle bu kültürel değerlerimizi yaşatacağımıza inanıyor, programa göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı hepinize teşekkür ediyorum” diye konuştu. 13331036_1784563595098424_1873497900389509996_n

“Ünye’nin kent hafızası var”

Sempozyuma konuşmacı olarak katılan ve “Karadeniz’in en uyanık ilçesi Ünye” diyen Hacettepe Üniversitesi Türk Halkbilimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nebi Özdemir; “ Yaşayan Kültürel Miras Müzesi ile ilgili ilk hamleyi yapan yer burası. Ben iki hafta önce Kuşadası’nda bir konuşma yapmıştım ve orada da böyle bir uygulama yapılıyordu. Burada yapılan çalışmanın ismini Ünye veya Karadeniz’de koysanız sorun değil, çünkü Karadeniz’in Yaşayan Kültürel Miras Müzesi’ni kuran siz olacaksınız. Onun için bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum.” dedi.

“Neden ‘yaşayan’ kavramını kullanıyoruz. UNESCO’nun iki sözleşmesi var. Birincisi doğal somut nesnelerin korunması, binaları, tarihi, doğayı koruyacağız. Bu sözleşme yerleşti artık ama bizim problemimiz yaşayan kültürümüzü kaybediyoruz. Ünye’nin tarihi bellekleri duruyor. İrfan Işık Hocam ve diğerleri olmak üzere yaşayan tarihi belleklerimiz var.

“UNESCO’nun en önemli perspektiflerinden birisi hazinedir ve biz hazinenin üstünde oturan fakirleriz” diyerek sözlerini sürdüren Özdemir; “Hazinelerimizin korunması gerekiyor. Her mekan bir bellektir ve bir öyküsü vardır. Bir kentin kalbi ve aklı neresi derseniz, işte burasıdır. Burada nesneler var ama o kadar önemli değil, en çok önemli olan bilgi ve belleği burada saklamaktır.” dedi.

Eski meslekler yaşatılmalı

Ünye’deki Çömlekçi ve Bakıcılar Arastası’ndaki bakıcıların çok önemli olduğunu vurgulayan Özdemir; “Orada bir mesleki bellek vardır. Yok olmasını asla isteyemeyiz, asırlardır var olan bir bilgiyi ve belleği yok sayamayız.  O halde biz bu mirasımızı yaşatırsak, gelenek dediğimiz kavramı ortaya koymuş ve yaşatmış oluyoruz. O yüzden çok önem verilmesi gereken bir kanaldır. Bilgisayarın belleğini alırsanız bir şey ifade etmez, kentin belleği de burasıdır ve alırsanız bir şey ifade etmez.”

Halkbilimci İhsan Akbulut ise, Ünye’nin tarihi değerleri ile ilgili bilgilendirme yaptı.

 

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-