eskort samsun

ÜNYENETHABER

Veteriner Hekim Güngör’den Kurbanlık Alacaklara Öneriler

Veteriner Hekim Güngör’den Kurbanlık Alacaklara Öneriler
07 Eylül 2016 - 23:24

frrrrr

Kurban Bayramı yaklaşıyor. Bayrama sayılı günler kala vatandaşlar kurbanlık hayvanlarını almaya başladı. Kurbanlık hayvanların taşıması gereken özellikler, kurbanlık alacak vatandaşlar nelere dikkat etmeli, kesim anında yapılması gerekenler vb sorularımızı yönelttiğimiz Canik Veteriner Kliniği sahibi Veteriner Hekim Ali Güngör Ünye Net Haber gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.

Veteriner Hekim Ali Güngör, sağlıklı hayvan seçiminin önemine özellikle değinirken, hayvan kesimindeki yeni uygulamalar hakkında önemli bilgiler verdi.

HAYVANIN SAĞLIKLI OLMASI ÇOK ÖNEMLİ

Güngör açıklamasında “Hayvanın sağlığı çok önemlidir. Vatandaşlar fiziksel olarak baktıklarında, hayvanın sağlığının nasıl olduğunu gösteren bazı özellikler vardır. Hayvan besili olmalıdır. Gebe veya yeni doğum yapmış, tüyleri parlak olmayan, burun-göz- kulak akıntısı bulunan, öksürük-tıksırık hali gösteren, ishalli, çok zayıf, boynuzu kırık, kuyruğu veya memesi kesik olan, dişlerinde eksik olan hayvanlardan kurban olmaz. Bu özellikleri sağlayan koyun cinsi hayvanlarda 6 ay, keçi cinsi hayvanlarda 1 yaş ve sığır cinsi hayvanlarda 2 yaşın üstündeki hayvanlar kurbanlık olarak seçilebilir.” dedi.

Veteriner Hekim Ali Güngör, tecrübelerine dayanarak yaptığı açıklamalarına şöyle devam etti: “Hayvanı seçerken özellikle önerim şudur: Hayvanın mermesi aynasıdır derler. Merme, hayvanın burnunun ucudur. Özellikle geviş getiren hayvanlarda bu bölge damla damla terler, kuru olmaz. Eğer hayvanın mermesi kuruysa hastalık vardır.” dedi. Aynı zamanda hayvanın göğüs ölçüsüne de vurgu yapan Güngör “Hayvanın göğüs ölçüsü bize ortalama ağırlığını verir. Hayvanı alırken göğsünü ölçüp veteriner hekimlere sorabilir vatandaşlarımız. Tahmini bir ağırlık söyleyebiliyoruz. Böylece hayvanın sağlıklı olup olmadığını da anlamış olurlar.” dedi.

DİŞİ HAYVAN ALIRKEN DİKKAT!

Dişi hayvan alacakları özellikle dikkat etmeleri gerektiği konusunda uyaran Güngör “Hayvanın gebe olup olmadığını mutlaka veteriner hekimlere kontrol ettirmeleri gerekir. Gebeliğe el veya ultrason aracılığı ile bakıyoruz. Benim önerim ultrason ile bakılmasıdır. Çünkü el ile muayenede 2.5-3 ay itibariyle gebeliği teşhis edebiliyoruz. Fakat ultrasonla 28 günden itibaren gebelik teşhisi sağlanıyor. Vatandaşları vicdanen de yükümlülük altına girmemeleri için ultrason ile muayene konusunda istekli olmaya davet ediyorum. Bizler 24 saat hizmet veren hekimleriz. Kurban kesimine kadar istedikleri zaman bize ulaşıp, ultrason muayenesi isteyebilirler.” diyerek dişi hayvan kesimine vurgu yaptı.

KÜPESİ OLAN HAYVAN ALINMALI

Sözlerine hayvanların kaçak olamamasına ve kayıtlı olmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirterek devam eden Güngör, “Hayvanın orijini çok önemlidir. Kaçak yollardan gelen bir hayvan almamak için, kurbanlık olarak alınacak küçükbaş ve büyükbaş hayvanların Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na kayıtlı olduğunu gösteren kulak küpelerinin olmasına dikkat edilmelidir. Aynı zamanda başka illerden gelen hayvanların resmi bir veteriner hekim tarafından sağlık muayenesinden geçmiş olduğuna dair, veteriner sağlık raporu bulunmalıdır. Vatandaşlar dikkatli olup sağlık raporu bulunmayan hayvanları satın almamalıdırlar.” önerileriyle devam etti. Ünye halkının ise hayvan tercihini yerli hayvandan yana kullandığını da sözlerine ekledi.

“HAYVANA ACI ÇEKTİRMEMEK ÖNEMLİ”

Kurbanlık hayvanın hangi durumlarda sağlıklı kesiminin yapılacağı konusunda bilgi veren Veteriner Hekim Ali Güngör, her yıl haberlerde izlediğimiz veya bizlerin de başına gelen kurbanlık hayvanların kaçtığı, insanlara çarptığı vb haberleri görmemek için sakinleştirici iğne kullanma önerisinde bulundu. Güngör “Bu ilaç, hayvanın acı duymayacak kadar ağrısını azaltıcı iğnedir. Bu iğne kesimden 10 dakika önce yapılmalıdır. Hayvan sakinleştikten sonra kesim hayvan içinde kesen içinde rahat bir şekilde geçmektedir.” dedi.

İlacın hayvanın etine karışma ve ette kalma durumunun olmadığını belirten Güngör, “Vatandaşların herhangi bir şüphesi olmasın, ilaç kesimle beraber kan yoluyla etten atılıyor. Kurbanlık hayvanını kendisi kesecek olan tüm vatandaşlarımıza bu iğneyi bir Veteriner Hekim olarak kesinlikle öneriyorum. İğnenin ette en ufak bir kalıntısı olmuyor.” dedi.

 

bbbbtt

 

 

 

 

 

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-