eskort samsun

ÜNYENETHABER

ÜNYELİ ORÇUN’UN BÜYÜK BAŞARISI

ÜNYELİ ORÇUN’UN BÜYÜK BAŞARISI
14 Eylül 2016 - 22:16

orcun_bulat_ve_olcay_sari_nin_savas_ucagi_motoru_dunya_ikincisi_oldu_h120743_10103

Ünyeli Orçun Bulat ve arkadaşı Olcay Sarı, henüz 23 yaşında iki uçak mühendisi… 1 yıl boyunca üzerinde çalıştıkları T-38 savaş uçağı motoru tasarımı, Amerika’da NASA’nın düzenlediği yarışmada dünya 2’ncisi oldu. “İstikbal göklerdedir” diyen genç mühendislerini hayali ise bir gün Türkiye’de milli uçak ve milli motor üretebilmek.

Orçun Bulat ve Olcay Sarı… İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Uçak Mühendisliği bölümünden bu yıl mezun olan 23 yaşındaki iki  genç, Türkiye’nin göğsünü kabartacak bir başarıya imza attı. 

1 yıl boyunca, gece gündüz hiç saate bakmadan çalışan Orçun Bulat ve arkadaşı yeni nesil bir uçak motoru tasarladı. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ve dünya ordularının kulandığı T-38 savaş eğitim uçakları için tasarladıkları motoru,14341602_10208804759149686_949428313_n 2025’ten 2040’a kadar kullanılabilecek şekilde tasarladılar. Motor, ses hızının yaklaşık 1,5 katına çıkabiliyor.

Amerikan Havacılık ve Uzay Enstitüsü (AIAA), Hava Solunum İtki Sistemleri Entegrasyon Teknik Komitesi (ABPSI), Yüksek Hızlı Hava Solunum İtkisi (HSABP) ve Gaz Türbin İtkisi (GTE) komiteleri tarafından organize edilen “Uçak Motoru Tasarım Yarışması’nda İTÜ BeEngine takımı şampiyonluğu çok az bir farkla kaçırarak dünya ikincisi oldu.

Yarışmada İstanbul Teknik Üniversitesi’ni danışmanlığını Uçak Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Onur Tunçer’in üstlendiği İTÜ BeEngine takımı üyeleri Olcay Sarı ile Orçun Bulat temsil etti. Yıl içinde hazırladıkları teknik raporun değerlendirilmesi sonucu, tüm dünyadan gelen onlarca rapor arasından seçilerek üç finalistten biri olan BeEngine ekibi, Amerika’nın Salt Lake şehrinde düzenlenen 52. Joint Propulsion Conference etkinliğine davet edildi. Bu saygın konferansa katılan İTÜ takımı, jüri üyelerinin karşısında tasarımlarını sundu ve ikinci oldu.

ABD’de her yıl düzenlenen yarışmanın bu seneki konusu ise ülkemiz de dahil birçok ülkenin askeri pilot yetiştirmek için kullandığı T-38 ses üstü eğitim uçağına alternatif motor tasarımı oluşturmaktı. NASA’nın astronot eğitimlerinde de yararlanılan bu uçak için AIAA tarafından düzenlenen yarışma kapsamında kabiliyeti artırılmış, aynı zamanda yakıt tüketimi de düşürülmüş bir art yakıcılı (jet motorlarında egzoz gazları üzerine yeniden yakıt püskürterek yanmamış egsoz gazlarını tekrar yakarak itme sağlayan sistem) turbofan motorun kavramsal tasarımı gerçekleştirildi.

Böyle bir yarışmada Türkiye’yi temsil ederek, 2’inci oldukları için sevinçli olan Orçun ve Olcay. Tek üzüntülerinin  kendi ülkelerinde bu projeyi hayata geçirebilecek imkanlarının olmaması.Ama yine de “İstikbal Göklerdedir” diyerek umutlarını yinelediler.

itu-ucak-1_1

itu-ucak-1_4

bbbbtt

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-