eskort samsun

ÜNYENETHABER

10 Aralık İnsan Hakları ve Demokrasi Günü

10 Aralık İnsan Hakları ve Demokrasi Günü
10 Aralık 2016 - 8:41

 ffff

İnsan hakları, kişiyi kendi özüyle yaşatacak kurallardır. İnsanlar arasında ırk, din, renk, yaş, cinsiyet ayırımı yapmadan sevgi, saygı, dostluk duygularını geliştirmek, insanın insan olmak haysiyeti ile sahip olması gereken hakların hepsine ” İnsan Hakları” denir. İnsanın insana hükmetmesi, onu ezmesi insan onuruna yakışmayan ve kabul edilemeyecek bir davranıştır. Bu tür ayırımların yapıldığı toplumlarda kavga, çatışma, isyan eksik olmamıştır.

 

Evet; Bugün, çağdaş insan hakları belgelerinin anayasası olarak kabul edilen, İnsanın değişimi ve gelişmesinin sonucunda 10 Aralık 1948 yılında yayınlanan İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin kabulünün 68. Yıldönümü… 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Gününün 68. Yılı… Dile kolay, tam 68 yıl…

 

“Bir tek kişiye yapılan haksızlık, bütün topluluğa yönelmiş gibidir. “ (Montesquieu) sözünü hatırlatarak, İnşallah “Mezun sayısı iki milyona ulaşan Tekniker meslektaşlarımızın son yıllarda tek tek ellerinden alınan Kamu, Özel Sektör ve Serbest çalışma alanlarında sahip olduğu kazanılmış yasal hakları yeniden verilir.

 

Sorun sadece Teknikerlerin sorunu meselesi değil, toplumun meselesi, memleket meselesidir.

Teknikerlik Ekonomiye üretici güç, Ülkeye katma değer üretmektir. Tüketici haklarının korunması, Nitelikli hizmet almak, Uzaya üs kurmak demektir. Denizciliğin-Havacılığın gelişmesi, Sağlıklı gıda demektir. Hayvancılığın benimsenmesi, Ziraatın teknolojiyle bütünleşmesi demektir. Madenciliğin uykudan uyanması demektir. Toplum sağlığı demektir. Endüstrinin ayağa kalkması, Kaynakların yerinde değerlendirilmesi demektir. Terörizme karşı teknolojik mücadele demektir. Uluslararası boyutta teknolojik, ekonomik, iktisadi güç demektir. Bir başka deyişle; Sofralara ucuz aş, İşsizlere iş kapısı, Evsizlere ev demektir.

 

Değerli kamuoyu; İnsan Hakları Beyannamesi tüm insanların hiçbir ayrım gözetilmeksizin yalnızca insan oluşlarından dolayı eşit, özgür ve onurlu yaşama hakkına sahip olmasını garanti altına almaktadır. Buna göre, herkes cinsiyet, ırk, renk, din, dil, yaş, tabiiyet, düşünce farkı, ulusal veya toplumsal köken, zenginlik gibi fark olmaksızın kanun karşısında eşittir.

 

  1. Yüzyılda ve Evrensel Bildirgenin 68. Yılında, Dünyada olumlu örneklerin aksine Türkiye’de, yeni kuşak insan hakları bir yana, en temel insan haklarında yaşanan ihlallerin ulaştığı boyutlar karşısında iyimser olabilmek ne yazık ki olanaksızdır.

 

Teknik eğitim almış teknikerler olarak yaşadığımız bir gerçek ki; Hukuk ta verilen hak geri alınmaz kuralı çiğnenmekte, nitelikli iş gücü, 2 yıl üniversite teknik eğitimi alan Teknikerler teknik eleman tanımı dışında tutularak aldıkları eğitim yok sayılmaktadır.

 

Bazı MYO lisans mezunlarına sınavsız lisans tamamlama imkanı sağlanmış olması umut verici bir gelişme olup bu hakkın tüm MYO mezunlarına verilerek eşitsizlik ve ayrımcılık ortadan kaldırılmalıdır.

 

Endüstri, Sanayi ve Ticaret bütünlüğünün; İş Dünyası içerisinde azami verime ulaşmasında, çalışanların iş disiplinini mesleki prensiplere uyma konusunda Meslek Odaları ve Kuruluşları çok büyük önem arz etmektedir. Türkiye’nin yükseköğrenimli teknik eleman potansiyeli olan 2 yıl üniversite eğitimi alan Teknikerlerin, Mesleki Oda kurulmasına verilmeyen izin ve lisans tamamlama eğitiminden mahrum edilmesi Ülkemiz Anayasal eşitlik ilkesine aykırı olduğu gibi hukuk sisteminde adaletsizlik olup İnsan haklarına da aykırıdır.

Teknikerler Ülkemiz yükseköğrenim kurumlarının yetiştirdiği üretici iş gücüdür. Bu iş gücünün ekonomiye katma değer üretmesi, yasal haklarımızın gözetilmesi ile olur. Ancak bu gün teknikerlerin haklarını koruyacak ve geliştirecek yasal güvence bulunmamaktadır. Her mesleğin bir odası var iken halen Teknikerler Odası kurulmasına izin verilmemektedir.

 

Değişen gelişen Ülkemizde Türkiye’mizde Teknikerler olarak bizlerde hizmet etmek istiyoruz. İnanıyoruz ki Potansiyelimizi harekete geçirmek, Türkiye’yi daha yukarıya çıkaracaktır. Sorunlarımızı anlattığımız hiçbir kurum ve kuruluş bize haksızsınız demedi. Haklı olmaktan yorulduk. Çözüm için haklı olmanın yetmediği ortadadır. Hukukta verilen hak geri alınmaz denilmektedir. Ancak 2 yıl üniversite teknik eğitim almış ünvanı yasa ile tanımlanmış olan Teknikerlere yasalar ile verilmiş olan haklar her geçen gün bir bir geri alınmaktadır.

 

Bu nedenle M.Y.O.’dan mezun olan genç Tekniker maalesef iş bulamamakta zor şartlarda tamamladığı üniversite teknik eğitiminden başka farklı mesleklere yönelmektedir.

 

Kamuda da durum aynı benzerlikleri yansıtmaktadır. 2 yıl Üniversite eğitimi almış Teknikerlerin gördükleri eğitimlerini insanlarımızın hizmetlerinde sanayi inşaat ve üretim sektöründe görev yapmalarının engellenmesi ile Mesleki Oda kurulmasına verilmeyen izin ve lisans tamamlama eğitiminden mahrum edilmesi Ülkemiz Anayasal eşitlik ilkesine aykırı olduğu gibi hukuk sisteminde adaletsizlik olup İnsan haklarına da aykırıdır.

 

MYO mezunu, Hemşirelere, Ebelere, Öğretmenlere, Polislere, İlahiyat, İşletme, İktisat, Tapu ve Kadastro mezunlarına tanınan sınavsız lisans tamamlama imkanı genişleyerek devam etmektedir. Bu hak tüm teknikerlere verilmelidir.

 

EŞİT VATANDAŞLIK, EŞİT MUAMELE TÜM TEKNİKERLERİN HAKKIDIR.

 

Bizler devletimizden mevki makam iş ayrıcalık istemiyoruz. Devletimize yük olmaktan ziyade üretmek, ülkemize katkıda bulunmak istihdam yaratmak istiyoruz. Değişen gelişen Ülkemizde Türkiye’mizde bizlerde hizmet etmek istiyoruz.

 

Şanslıyız ki, beyannameyi ilk imzalayan ülkeler arasında yer alan Türkiye’de yaşıyoruz. İnsan haklarına saygı, Anayasamızın değiştirilemez ilkeleri arasındadır. TBMM de Hukukçu kimliğe sahip, hukukun üstünlüğüne ve insan haklarına saygılı milletvekillerimiz bulunmakta, dahası kimsesizlerin kimsesi bir cumhurbaşkanımız var…

 

“Mağdur, mazlum ve mahrumun yanında olmak bizim en büyük şiarımızdır. Bundan sonra yapılması gereken insan haklarına daha saygılı, daha demokratik, şeffaflık ilkesini her alanda ön planda tutmaktır” Diyen İktidara ve başta Ordu Büyükşehir Belediye Başkanımız Hukukçu Kimliğiyle Sn. Enver Yılmaz’a, İlçe Belediye başkanımız Sn. Ahmet Çamyar’a ve diğer seçilmişlere, amir ve yöneticilerine güvenimiz ve umudumuz tamdır…

 

Mesleki ve Teknik eğitim gören 2 milyon Teknikerlerin yaşadığı mağduriyeti Sayın Cumhurbaşkanımızın hassasiyetleri ile hükümetimizin öncelikli programları arasında bulunan toplumun her kesimine yapılan iyileştirmeler ile TEKNİKER lerin sorunlarının da çözüleceğine olan umudumuz her zamankinden fazladır.

 

EĞER TEKNİKERLERE İHTİYAC YOK İSE, MESLEK YÜKSEKOKULLARININ DEVAM ETTİRİLMESİNDE ISRARCILIĞIN GEREKÇESİ NEDİR? NİÇİN HER YENİ GÜNDE MESLEK YÜKSEKOKULLARI AÇILMAKTADIR?

Bu günkü yapısıyla MYO’ları, siyasiler için yatırım kapısı, yerel yönetimler için gelir kapısı, YÖK için kadro kapısı, aileler için umut kapısı, Teknikerler için nitelikli işsizler ordusu anlamını taşımaktadır. İŞ ARAYAN DEĞİL İŞLETMELER KURAN, ARA ELAMAN DEĞİL ARANAN ELEMAN YETİŞTİREN MESLEK YÜKSEKOKULLARI TEKNİK EĞİTİM DİYORUZ. İSTİKRAR İSTİYORUZ.

 

Demokratik bir ülkede güven içerisinde insan onuruna yakışır şekilde yaşamak herkesin hakkıdır. Türkiye, her geçen gün daha da olgunlaşan demokrasisiyle, insan haklarına, hukuk devleti ilkesine olan bağlılığıyla dünyada ve bölgemizde örnek bir konumda yer almaktadır.

 

İSTİKRAR İÇİN DÜNYA İLE YARIŞMAK İÇİN TÜRKİYENİN YÜKSEK EĞİTİMLİ TEKNİK POTANSİYELİ YOK SAYILMAMALI, GÖRMEZLİKTEN GELİNMEMELİ, HAREKETE GEÇİRİLMELİDİR.

 

Ünye Fen Adamları Derneği ve Teknikerler Birliği olarak asla kimseyi kırmak, eğmek, gibi bir yaklaşımımız yoktur.

 

Doğup büyüdüğü memleketine ve birlikte yaşadığı insanlara hizmet etmek medeni insan olmanın göstergesidir. Bizler Üniversite eğitimi almış olan teknik insanlardan oluşan sivil toplum meslek kuruluşuyuz. Tüm meslek gruplarıyla iş paylaşımı yapmak, Ülkemizin geleceği adına üretmek ve insanca yaşamak amacımızdır.

 

Ünye Fen Adamları Derneğimiz olarak “Dünyanın fiilen bir yerinde rahatsızlık varsa “Bana ne ” dememeliyiz. Böyle bir rahatsızlık varsa tıpkı kendi işimizde olduğu gibi onunla ilgilenmeliyiz.” (Mustafa Kemal Atatürk) sözü çalışmalarımıza ve yolumuza ışıktır.

 

İnsan haklarının ülkemizde ve tüm dünyada her geçen gün daha fazla saygı göreceğine olan inancımızı vurgularken, herkesin İnsan Hakları Günü’nü saygıyla kutluyoruz.

 

İnsanca yaşamak ve demokrasinin, insan haklarının zafer kazandığı bir Dünyaya sahip olmak için el ele diyerek Erich Fromm’a ait bir sözü paylaşmak istiyorum; Şöyle diyor Fromm: “Yaratamayan insan yıkar.” Hayatın her alanında yaratamayanların yıktıklarına hepimiz hemen her gün tanık oluyoruz. Teknik Adamlar ise yıkmazlar, çünkü yaratırlar. Arkalarında eser ve eserler bırakırlar.

 

Bu duygu ve düşüncelerle 10 Aralık Dünya insan hakları ve demokrasi gününü kutluyor saygılarımı sunuyorum. Bu anlamlı günün milletimize ve tüm teknikerler ailesine,  hayırlı olmasını diliyor; adalet, eşitlik, özgürlük temelinde mutlu bir gelecek diliyorum.

 

Musa KIRANLI

 

Türkiye (MYO Mezunları) Teknikerler Birliği Ordu İl Temsilcisi

Ünye Fen Adamları Derneği Başkanı

 

gggg6

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-