eskort samsun

ÜNYENETHABER

Cevizdere Heyetine Ak Parti’den Destek Yok

Cevizdere Heyetine Ak Parti’den Destek Yok
05 Nisan 2018 - 17:33

Cevizdere Platformu, Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından mahallerine yapılması planlanan katı atık ayrıştırma tesisine karşı mücadelelerini sürdürüyor.

Bu kapsamda Cevizdere Köyü Cami Yaptırma ve Çevre Derneği bugün Ak Parti Ünye İlçe Başkanı Hüseyin Tavlı’yı ziyaret etti.

Ziyarette Cevizdere’yi kurtarma platformunu dinleyen Ak Parti İlçe Başkanı Hüseyin Tavlı Cevizdere’ye kurulacak çöp tesisinin kendilerini düşündükleri kadar rahatsız etmeyeceğini belirterek gerekçelerini anlattı. Cevizdere halkı ise asla Cevizdere’ye söz konusu olan tesisin kurulmasını kabul etmeyecekleri ifade ettiler.

Cevizdere Köyü Cami Yaptırma ve Çevre Derneği Avukatı İrfan Yıldız Beşlioğlu Cevizdere’ye kurulması söz konusu olan tesisin işlevi ve zararlarını anlatarak, açıklamalarında şunları kaydetti;  

“Öncelikle yeni görevinizde başarılar diliyoruz. İnsanların partileri ayrı olabilir ama Ünye’leri aynıdır.

Ordu Büyükşehir Belediyemiz Cevizdere’ye çöp ayrıştırma tesisi kuruyor. Çimento Fabrikası’nda bunun depolanma bölümü, yakılma mevzusu ve Çaybaşı İlküvez’de nihai atık olarak depolanma olayı var. Biz Cevizdere’yi kurtarma platformu olarak bu işlemlerin yanlış olduğunu düşünüyoruz. Buraya sadece Ünye’nin çöpü değil Ordu’nun 19 ilçesinin ve çevre vilayetlerin çöpü gelecek. Cevizde’ye bu tesisin yapılması uygun değil. Çok yanlış bir yer seçimi.” Dedi.

 

Ak Parti Ünye İlçe Başkanı Hüseyin Tavlı ise;

“Çöp meselesi ile alakalı Sayın Başkanımın ifade ettiklerinde herhangi bir verinin bilimsel araştırmaya  dayalı değil sadece duygularla düşünceler ifade ettiğini düşünüyorum. Çünkü bu kadar ifadenin altı bilimsel verilere dayalı olsa asla bu devlet bir çadır devleti değil, birilerine keyfiyetine müsaade etsin. Ama tabi insan bölge insanı olunca duygular öne çıktı. Duygular öne çıkınca da biraz daha gerçekliğin öteside söylemler gelişebiliyor.

Yüksek miktarda çöp depolanacak dedi. Kapalı alanın hepsi 2 Bin m2 zaten. 5 dönüm alanda 2 Bin m2’lik kapalı bir alanda sadece araç gelecek, kapalı alanın içine girecek. Tamamen ayrıştırma modelinde araçla gelen çöpler o gün içerisinde kurutması tamamlanarak Çimento Fabrikasına gidecek.Akçay’daki o çirkin, vahşi depolamayı görünce ki sadece Akçay’ı ilgilendirmeyen, Karadeniz’in sahilinin tamamını perişan eden bir hadiseye hiç bu kadar eğinilmiyorken bu tarafına biraz duygusal bakıyorum.

Çöpü dökerek araçlar değil tamamen konteyner sisteminde toplama merkezlerine getiriliyor, sistemin içerisinde geri dönüşümü yapılanlarında aracı bekliyor ve gidiyor. Öbür taraftan katı atığın depolanması noktasında İlküvez’e nakledecek araç da orada bekliyor. Dolan araçlar beklemeden gidiyor.

Orada doğal su kaynaklarımız var evet. Ünye yıllarca Yeşilkent’ten gelen su kaynağı olmadan önce oradan besleniyorduk.  Ama şimdi oradan beslenme hadisesi kalktığı gibi aslını sorarsanız oradaki çöp ayrıştırma tesisini yok saysanız bile orası yerleşim alanının dışına çıkmış.

Çöp ile ilgili iki yıldır mahkeme sürüyor. Orada 3 tane kömür paketleme alanı var ki bunun bir tanesinin doğaya verdiği zararı siz benden daha iyi biliyorsunuzdur. Kömürün verdiği zararın onda biri bile burada söz konusun değil. Kömür depoları orada ama ses çıkmadı, mermer fabrikası orada ama ses çıkmadı, doğu arıtma tesisi orada ama ses çıkmadı, mezbane orada ama ses çıkmadı. Bunların her biri yerleşim alanı olmuş yerden çıkarılıp artık sanayi bölgesine dönüşmüş nitelikteki bir alanı işaret ediyor.  Kömürün kükürt salınımının sizin orada çöpten elde ettiğiniz yakıttan daha fazla olduğunu bilmek lazım.

Altınordu ve Ünye olmak üzere 2 yerde bu ayrıştırma uygulanıyor ve oradan uygulanan ayrıştırma neticesinde yakım için Ünye Çimento fabrikasına geliyor. Ünye Çimento fabrikasını burada hain gibi algılamak yanlış. Dünya standartlarında değerlendirilerek, arge si yapılarak düşünülen bir iş bu.

Dünya ölçeğinde en önemli büyük projelere imza atarken bunlarda da atıl sistemleri kullanacak değil dünyanın en geçerli olan sistemlerini kullanıyoruz. Şuna inanın, sizlerin düşündüğünüz kadar rahatsız etmeyecek, öyle bir ortamın oluşmayacağı inancındayım.” diyerek sözlerini tamamladı.

 

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-