eskort samsun

ÜNYENETHABER

Klima Kullanımında Dikkat Edilecekler

Klima Kullanımında Dikkat Edilecekler
07 Mayıs 2018 - 15:02

Ünye İlçe  Sağlık Müdürü Dr. Saliha YEŞİLDUMAN, ilkbahar mevsiminden sıcak yaz günlerine  geçişle beraber evde, işyerinde ve arabada klima kullanımının artmaya başladığını ifade ederek “Kronik hava yolu hastalıklarının önlenmesi amacıyla ısıtma-soğutma amaçlı kullanılan klima filtrelerinin değiştirilmesini ve periyodik olarak temizliğinin yapılmasının önemli olduğunu belirtti.

Sıcaklardan korunabilinecek en etkili çözümlerin başında yer alan klimanın, periyodik bakımlarının yapılmaması, klima filtrelerinin değiştirilmemesi, yanlış  ve sürekli kullanılmasının birçok hastalığa davetiye çıkardığını belirten  Dr. Saliha YEŞİLDUMAN, Periyodik bakımları yapılmayan, veya değiştirilmeyen  filtreler zamanla mikrobu daha fazla çektikleri için etrafa mantar, küf, virüs, bakteri gibi mikropları yayabilmektedirler. Böylelikle ani ve müzmin alerjik hastalıklar ortaya çıkabilir astım, bronşit, alerjik nezle  görülebilir. Klima çarpmasının ise gribal enfeksiyonlara, kas tutulumlarına, soğuk algınlığına, nezle gibi sağlık sorunlarını da yol açabilmektir.

Klima kullanımı konusunda etkin önlemlere değinen Dr.Yeşilduman , bir an önce serinlemek isteyen sıcaklardan bunalanlar, klimalarının ayarını birden en soğuk konuma getirmemeli, klimalar belirli zaman aralıklarında yavaş yavaş soğutularak kullanılmalıdır.  Klimanın periyodik bakımı  mutlaka yapılmalı, filtreler temizlenmeli veya değiştirilmeli , doğrudan klimanın soğuk rüzgarına maruz kalınmamalı, sıcak / soğuk ortamlar arasında kademeli geçiş yapılmalı, klima ortamında sigara içilmemesini, hemen önünde bulunulmamasını ve ortamın da sık sık havalandırılması gerektiğini ifade etti.

Ayrıca Dr.Saliha YEŞİLDUMAN, kış sezonunun bitmesiyle birlikte gelecek kış sezonuna  hazırlık yapılması amacıyla kalorifer kullanılan bacaların da temizliğinin yapılmasının önemli olduğunu belirtti.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-