eskort samsun

ÜNYENETHABER

RADYO VİVA’DA ÜNYE’DE YAŞANAN SEL FELAKETİNİ KONUŞTUK

RADYO VİVA’DA  ÜNYE’DE YAŞANAN SEL FELAKETİNİ KONUŞTUK
10 Ağustos 2018 - 1:25

Ordu’da yaşanan sel felaketi  ulusal basında sıkça yer almaya devam ediyor . Bu kapsamda ulusal radyolardan Radyo Viva ‘da yayınlanan  ‘’Özay Şendir İle İnce Ayar’’ adlı programa konuk olduk. Çakır Medya genel yayın yönetmeni Cihan Çakır radyo programda Ordu Ünye’de yaşanan sel felaketi ile ilgili bilgilendirme amaçlı canlı yayına bağlandı ve ’Özay Şendir’in sorularını çevapladı.

Çakır Medya Genel Yayın Yönetmeni Cihan Çakır Katıldığı  ‘’Özay Şendir İle İnce Ayar’’ programında şunlar konuşuldu.

-Özay Şendir:Olaylar İstanbul’da olduğu zaman çok konuşulur, olay ne zaman İstanbul’un uzağına düşerse konuşulması az olur ama Ordu hakkaten dün hepimizin dönüp dönüp bakması gereken bir yer oldu. Denize 30 ton fındık sürüklendi. İnsanların hasat ettiği fındıklar. O manzarayı gördünüz mü?
‘Gece de yağış devam edecek’ diye belediye başkanının da sözleri var.

-Özay Şendir:Meteoroloji yine gece ağır yağış olacağını söylemişti, yaşanan can sıkıcı bir gelişme var mı ?

Ünye Net Haber Genel Yayın Yönetmeni Cihan Çakır;
-“Gece saat 23:50’den itibaren Sabahın erken saatlerine kadar yağmur devam etti. Yine her zaman olduğu gibi vatandaşlar ve ekipler teyakkuz halindeydi. Fakat şu an itibariyle hava güneşli.”

– Özay Şendir: Belediye Başkanı AFAD ve Meteoroloji bizi uyardı, biz de 2 gün önceden önlemler almaya başladık. Bu sayede daha hafif atlattık’ deniliyor. Ne tür önlemler alındı?

-Ünye Net Haber Genel Yayın Yönetmeni Cihan Çakır;Öncelikli olarak yeni teknoloji ile beraber meteorolojiden erken uyarılar alabiliyoruz. Bunun faydalarını gördük. 15 gün önce aynı sel felaketi ile yine karşı karşıya gelmiştik. Fakat önceden alınan tedbirlerle bu şekilde atlattık. Bu tedbirler; menfezlerinin açılması, su taşkınlarına sebep olacak barikatların ortadan kaldırılması, dereler ve denizlerin birleştiği noktaların daha sağlıklı olması için ıslah çalışmaları, baskın olabilecek mahallelerde ve mekanlardan önceden boşaltıldı tedbirler alındı.
Takdir edersiniz ki doğal afete hiçbir şeyin çaresi yok. takdir Artık Allah’a kalmış. Bütün tedbirler alındı. Fakat yeterli olmuyor, çünkü biliyorsunuz doğayla ve tabiat ana ile baş etmek zor.

– Özay Şendir:Özellikle taşkın olacak yerleri kum torbası gibi şeyler konulmuş muydu?

Ünye Net Haber Genel Yayın Yönetmeni Cihan Çakır;Tabii ki kum torbaları koyuldu. Bunun dışında bazı barikatlar yapıldı. Irmak sularının, yollarının değişmesi için gerek de her şey yapıldı.
Uluslararası yol olan Karadeniz sahil yolu 3 saat boyunca kapandı. Bu da zaten selin ve facianın boyutlarını gözler önüne seriyor. Saat 14:00 sıralarında yıkılma ihtimaline karşı kapanan köprü yaklaşık 10 dakika sonra çöktü. Ortalama 3 saat boyunca yol iki taraflı trafiğe kapatıldı. Dolayısıyla 5 kilometrelik araç kuyruğu oluştu. Daha sonra saat 17:00 sıralarında da ulaşım tek köprüden çift yönlü olarak açıldı.

– Özay Şendir:Bizler denizdeki fındığı gördükçe ‘Çiftçi’nin zararı büyük’ diyoruz. bunun boyutu nedir?

– Ünye Net Haber Genel Yayın Yönetmeni Cihan Çakır;İlk yapılan açıklamalara göre 30 ton fındık denize sürüklendi. Ama şöyle bir şey var ki, buraya gelen devlet yetkililerimiz özellikle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu selden dolayı fındığı suya kapılan üreticiye  zararının karşılanacağı konusunda müjde verdi. Dolayısıyla bu memnunluk veren bir hadise.

– Özay Şendir:Belediye başkanı dinlerken 15 Ağustos’a kadar bu şekilde şiddetli yağış olabileceğini ifade etti. Bununla ilgili ne dersiniz?

Ünye Net Haber Genel Yayın Yönetmeni Cihan Çakır;Karadeniz Bölgesi bildiğiniz gibi yağışlı bir bölge. Buralarda maalesef kendimizi buna imar olarak hazırlayamıyoruz. Dere yataklarına, heyelan yerlerine ev yapmazsak daha iyi önlem almış oluruz. Ama buna hazırlık yapmıyoruz yoksa yağmura biz her zaman alışığız. Yağmur sadece 15 gün önce değil, dün dünden önceki gün de yağdı ve her zaman yağacak.
Aslında işin özü tabiatın verdikleri ile yetinebilsek ve tabiata göre yerleşip tabiata göre yaşayabilir. Yani bir dere yatağına ev ya da işyeri yaparsanız böyle sonuçlar kaçınılmaz.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-