eskort samsun

ÜNYENETHABER

Maliyetinin Altında Fındık Fiyatı Doğru Olmaz

Maliyetinin Altında Fındık Fiyatı Doğru Olmaz
14 Ağustos 2018 - 0:52

Ünye’de yaşanan sel felaketi sonrasında zarar gören tarım alanları ve zirai ürünler incelenmeye devam ediyor.

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, selden dolayı zarar gören alanlar, üreticinin yapması gerekenler ve fındık fiyatıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

İlçe Tarım Müdürlüklerinde hasar tespiti yapmak için çalışmaların düzenlendiğini söyleyen Sarıkahraman, incelemelerin hızla devam ettiğini ve üreticilerin yanlış beyanda bulunmamaları gerektiğini belirtti.

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman:

Öncelikle bölgemizde sel afetine maruz kalmış üreticilerimize geçmiş olsun demek istiyorum. Bugün itibariyle ziyaret ettiğimiz yerlerde gördüğümüz manzara hiç iç açıcı değil. Kaya parçalarının koparak verimli arazilerimizin denize gittiğini gözlemledik. Fındık ve toprak kayıpları olan üreticilerimiz için şuanda İlçe Tarım Müdürlükleri hasar tespiti yapmaya çalışıyorlar. Üreticilerimiz buraya müracaat ettiği takdirde gerekli incelemeler yapılacaktır.

Çok Ciddi Zararı Olan Üreticilerimiz Var

Çok ciddi manada zararı olan vatandaşlarımızı gözlemledik. Cevizdere Havzasında, Yeşilkentte, Ağıdere, Hanyanı bölgemizde, Sarıhalil Köyümüzde, Yiğitlerde, Kadılarda, Erenyurt gibi bölgelerimizde çok ciddi miktarda zarar var. Zarar gören üreticiler İlçe Tarım Müdürlüklerinde isimlerini ve T.C kimlik numaralarını yazarak beyanlarını verebilir ve haklarını arayabilirler. Biz, bize gelen başvuruları İlçe Tarım Müdürlüğüne yönlendiriyoruz.

Üreticilerimiz Doğru Beyanda Bulunmalı

Üreticilerimiz aldatmadan gerekli müracaatı yapmalıdır. Bu sene bir gram fındığım yok deyip de selden sonra 2 ton, 5 ton fındığım gitti dememek lazım. Bu durumlarla karşılaşıyoruz, bunu yapanların insanlıkla, dürüstlükle, müslümanlıkla hiçbir ilgisi olamaz. Üreticilerin doğru beyan vermelidir. Devletimizin çalışanlarını yanlış tarafa yönlendirmemeliyiz. Biz fındık olmayan havzaları gayet iyi biliyoruz. Üretici selden önce borç erteleme dilekçesi verirken, bugün fındığım zarar gördü dilekçesi veriyorlar. Bunları tespit ederiz ve utandırırız.

3 ile 5 Bin Ton Arasında Zayi Olacağını Düşünüyorum

Sele maruz kalan fındık kilogramının fiyata endeksleneceğini düşünmüyorum. Ben 3 bin ton ile 5 bin ton  arasında bir zayi olacağını düşünüyorum. Bu zarar önümüzdeki günlerde yapacağımız çalışmalar ile İl ve İlçe Müdürlüklerinin yapmış olduğu çalışmalarla daha iyi ortaya çıkacaktır.

Maliyetinin Altında Fındık Fiyatı Doğru Olmaz

Özel sektörün 11,25 veya 11,50 fiyatını açıklayacağı duyumunu aldık. Bu bizim üretici tarafından baktığımızda kabul edilebilir bir fiyat değildir. Bu sene maliyeti 13 liraları bulmuş bir fındığın, maliyetinin altında üreticinin elinden alınmasının doğru olmadığını düşünüyoruz. Dünyanın veya dış güçlerin vatanımız üzerinde bir ekonomik savaşı olduğunu varsayarsak biz de savaşın bu tarafında bulunuyoruz ve bizde gardımızı almalıyız. Üreticinin beklediği fiyatlar 14 veya 15 lira bandındadır. Kendi adıma Dolar ve Euroyla fındık fiyatı hakkında bir bağdaşma yapmak istemiyorum. Önümüzdeki günlerde bakanlığımızın TMO tarafından iyi bir fiyat açıklayacağını düşünüyorum” dedi.

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-