eskort samsun

ÜNYENETHABER

“Her Çocuk Bir Dünya”Projesi İle Çocukların Yüzü Gülüyor

“Her Çocuk Bir Dünya”Projesi İle Çocukların Yüzü Gülüyor
16 Ağustos 2018 - 16:58

Fındık hasadında çalışmak için Ordu’ya gelen mevsimlik işçiler bahçede fındık toplarken, çocukları da ‘Her Çocuk Bir Dünya Projesi’ kapsamında yaz okulunda eğitim görüyor.

İkizce Kaymakamlığı ile Türkiye‘nin en büyük fındık ihracatçılarından biri olan Durak Fındık A.Ş. işbirliğinde ‘Fındık Tarımında Çocuk İşçiliği ile Mücadele Projesi’ hazırlandı.

Proje kapsamında Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinden fındık hasadında çalışmak üzere Ordu’ya mevsimlik işçi olarak gelenler bahçelerde fındık topladıkları sırada çocukları Büyükşehir Belediyesi İkizce Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde eğitim görüyor.

Okulda İkizce Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından açılan kurslara mevsimlik tarım işçilerinin çocukları ile yörede yaşayan vatandaşların çocukları katılıyor. Toplam 115 çocuk burada eğitim görüyor. Mevsimlik fındık işçilerinin çocukları yapılan bu çalışma ile hem el becerilerini geliştiriyor, hem de eğlenceli vakit geçiriyor.

Projenin Koordinatörlüğünü Vedat Macit yürütürken, Akademik Danışmanlığı’nı ise Tuğba Kontaş Azaklı ile Mükerrem Kabataş Yıldız yapıyor. 

Durak Fındık A.Ş. Yönetim Kurulu üyesi Kadir Durak, projenin sürdürülebilir olacağını belirterek şu açıklamalarda bulundu; “Projemizin temmuz ayında sizlere sunumunu yapmıştık. Bu projenin şu anda sahadaki çalışma ayağındayız. Toplama kamplarında 100’den daha fazla çocuğu aldık, burada eğitim veriyoruz. Çocukları sağlık taramasından geçiriyoruz, sabah öğle akşam yemek, gün içerisinde eğitim ve bu eğitimin sonucunda da çocukları hem bahçeden uzaklaştırıyor hem de onları bilgilendiriyoruz. Bu projede bölge insanının çocukları da var, onların kaynaşmalarını sağlıyoruz. Akademisyen arkadaşlarımız bu çocukların anneleriyle de ilgileniyorlar.

Durak Fındık olarak 2013 yılında afratoksin ve çocuk işçiliğine önlemek için 25 Bin adet çuval dağıttık. 2015 yılında Ordu ili içerisinde 60 Bin öğrenci kapsayan resim yarışması düzenledik. Geçen yılda Ordu Tarım İl Müdürlüğü’ne 8 adet fındık toplama makinası hibe ettik. Bu yıl da böyle bir projenin içerisindeyiz.

Biz devamlı ürünü geliştirme ve insanların sektörde çocuk işçiliğinin yasak olduğunun farkına varması için çalışmalara devam ediyoruz. Bu son değil, belki bundan sonra daha farklı projelerde olacak. Ambulansımızda geldi, çocuklar sağlık taramasından geçecek. Biz insanlarımıza güzel bir hizmet vermek istiyoruz. Bu sosyal bir projedir.

Bu ve bundan önceki projelerimiz olmak üzere hiçbir kurumdan yardım almadık.. Bu projelerin hepsini Durak Fındık olarak kendimiz finanse ediyoruz. Her projede bir ortağımız var fakat finansman bize ait. Bu proje ortağımız İkizce Kaymakamlığı’dır. Sayın Kaymakamımız bize okul açarak, toplama kampımızda çocukların buraya gelmesi noktasında devlet ve kamu olarak yanımızda yer aldığı için kendilerine teşekkür ediyoruz.”

Projenin Akademik Danışmanı Tuğba Kontaş Azaklı ise konuşmasında proje hakkında şu şekilde ayrıntılı bilgi verdi;

“Her Çocuk Bir Dünya Projesi kapsamında İkizce Kaymakamlığı ve Durak Fındık Sanayi Ticaret A.Ş. iş birliği ile İkizce ilçesinde fındık tarımında çocuk isçiliğinin önlenmesi amacıyla oldukça kapsamlı bir proje yürütmekteyiz.

15 Temmuz tarihinde mobil programla yereldeki kadınlara yönelik çocuk işçiliği ile ilgili farkındalık eğitimleri ile başlayan program, 6 Ağustos tarihinde Ordu Büyükşehir Belediyesi İkizce İmam Hatip Lisesi binasında, 5-15 yaş arası mevsimlik tarım isçilerinin ve yerelde fındık tarımı ile uğraşan ailelerin çocuklarına hizmet vermeye başladı. Özellikle farklı kültürlerden çocukların kaynaşması amacıyla oluşturduğumuz programların sağlıklı yürüyebilmesi için öğretmen ve yardımcı personele ayrımcılıkla mücadele eğitimi verildi.

Proje kapsamında 5-15 yaş arası çocuklara yönelik 30 günlük bir eğitim programı uygulanmaya başlandı. Bu programın temel amaçlarından biri özellikle mevsimlik tarım isçilerinin çocuklarının okuldan uzak kaldıkları zaman dilimdeki eğitimsel ihtiyaçlarına katkı sunmak, bahçeden uzakta, sağlıklı beslendikleri güvenli bir alanda vakit geçirmelerini sağlamaktır. Programın içeriğinde oyun temelli Matematik, Türkçe ve Fen eğitiminin yanı sıra Beden Eğitimi, Halk oyunları, Görsel Sanatlar, El sanatları, Okuma yazma kursları, Çocuk Hakları eğitimleri almaktadır.

Programdaki kursların açılmasından İkizce Halk Eğitim Müdürlüğünün desteğinden yararlanıldı. Programın yanı sıra çocuklar uzman akademisyenler tarafından gelişimsel taramalardan geçmekte ve okulda her çocuğa ait bir portfolyo tutulmaktadır. Okul programı içerisinde sağlık taraması, 3d sinema, piknik, gezi ve turnuva gibi toplu etkinliklere de yer verilmektedir.

‘Her çocuk bir dünya ve her çocuğun dünyasında bir kadının emeği var’ diyerek çıktığımız yolda anneleri unutmadık. Projede yer alan mobil program iki koldan yürütülmektedir. Birinci kol önleyici bir çalışma olarak yerelde yaşayan bahçe sahibi kadınların, mevsimlik tarımda çocuk işçiliği konusunda farkındalık düzeylerinin arttırılması, diğer ayağı ise mevsimlik tarım işçisi kadınların yaşam koşulları, sorunları ve eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesidir. Bu amaçla mevsimlik tarım işçisi kadınlarla birebir derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Ayrıca hem yereldeki hem de mevsimlik tarım işçisi kadınlara kadınsal ihtiyaçlara yönelik hediye paketleri dağıtılmıştır. Bu paketlerin içerisinde bahçede karşılaşabilecekleri durumlara karşı ilk yardım ile ilgili bilgiler içeren broşürler ve meme kanseri ile ilgili broşür bulunmaktadır. Hem yerelde hem de mevsimlik tarım işinde çalışan kadınlara ayrıca kendi kendine meme muayenesi eğitimleri de verilerek bilgilendirmeler yapılmıştır.

Projenin hem saha hem de okul programından elde edilen çıktılar raporlaştırılacak ve ilgili makamlarla paylaşılacaktır. Proje ile ilgili güncel bilgileri www.hercocukbirdunya.org adresinden takip edebilirsiniz.” diyerek sözlerini noktaladı.

Sözlerinde, projenin ana temasının fındık tarımında çocuk işçiliğini önlemek olduğunu belirten Proje Koordinatörü Vedat Macit, bir diğer amaçlarınında  yürütülen bu projenin sürdürülebilirliğini sağlamak olduğunu ifade etti. Mavit “Öncelikle Durak Fındık ailesine çok teşekkür ediyorum. Bize bu projede maddi ve manevi olmak üzere her anlamda destek verdiler. Projemizin ana teması, fındık tarımında çocuk işçiliğini önlemek ve çocukları kötü yaşam koşullarından alıp burada eğitim, öğretim, sosyal aktivite, bilgi ve beceri anlamında gelişimlerini sağlamak. Ayrıca bir diğer amacımız da bu projeyi sürdürülebilir hale getirmek. Yani bir yıl yapıp sonraki yıl çekip gitmek değil, her yıl bunu devam ettirmek. Bizim bir sloganımız var ‘Her Çocuk bir dünya’ öyleyse her çocuğun dünyasında da bir kadın vardır. Bu anlamda projeyi pekiştirdik ve bütün olarak düşündük. ” dedi.

Proje kapsamında çocukların sağlık taramasını üstlenen Özel Ünye Çakırtepe Hastanesi’nin Genel Müdürü Davut Durak ise konuşmasında “Çocuklarımız bizim geleceğimiz, onlar yaptığımız her şey gerçekten az kalır” diyerek sözlerinde şunları kaydetti; “Durak Fındık A.Ş. ve İkizce Kaymakamlığının beraber yürüttükleri bu güzide projede bizim de bir nebze katkımız olsun diye buradayız. Eğitim yuvalarında farklı etkinliklerde yer alan çocuklarımızı biz de sağlık açısından ne durumdalar herhangi bir problemleri var mı, sağlıklı nesiller için eğitimli ve oynayan çocuklar lazım diyerek Çakırtepe Hastanesi olarak sağlık kontrollerini gerçekleştirmek üzere burada bulunduk. Çakırtepe zaten Durak A.Ş.’nin ana hissedarı olduğu bir sağlık kuruluşudur. Biz de çorbada bir tuzumuz olsun diye buraya geldik. Bugün çocuklarımızı genel bir sağlık taramasından geçireceğiz. Daha sonra eğer şüphe tespit olacak çocuklarımız varsa hastanemize tam teşekküllü olarak kontrolden geçirerek uzman doktorlarımızın bakışı ile problemlerini çözmeye çalışacağız.
Ben çok gurur duydum, böyle bir proje uzun zamandır aradığımız sosyal manası çok yüksek bir projeydi. Çocuklarımız bizim geleceğimiz. Onlar için yaptığımız her şey gerçekten az kalır diye düşünüyorum.” dedi.
 
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-