eskort samsun

ÜNYENETHABER

Uslu: “Vatandaş Bu Fiyatı Benimsiyor”

Uslu: “Vatandaş Bu Fiyatı Benimsiyor”
26 Ağustos 2018 - 0:30

 

Fındık hasatının son zamanlarına yaklaştığımız bu günlerde fındık üreticileri mahsullerini ellerinden çıkarmaya başladı.

Fındıklarını saklayacak yerleri olmayan, emanete bırakmak isteyenler ve fındıklarını satmak isteyen vatandaşlar fındık tüccarlarının yolunu tuttu.

Ünye Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Uslu bu sene fındığın durumunu değerlendirdi. Vatandaşın 11 lira 50 kuruşluk fiyatı benimsediğini belirten Ünye Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Uslu, TMO’nun bu sene devreye gireceğini düşünmediğini belirtirken şunları söyledi:

Ünye Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Uslu:

“Fındıkta şuanda 11 lira 50 kuruş gibi bir fiyat var .Ancak fındığın kalitesi çok yüksekse 12 liraya kadar fındığın fiyatı oluşmakta.

Fındık Kalitesi Düşük

Biz bu sene fındığı daha kaliteli bekliyorduk ancak fındık bizi yanılttı ve fındıkta çürük olduğunu gördük. Bizim bölge iyi bölge olmasına rağmen ilk kaldırdığımız fındıklardan 50 randımanı göremedik. Ben bu sene çakıldak farkı olmaz diye düşünüyordum ama bu fark bu sene de olur. Fındıkta çürük olduğu için sanayici yukarı kesimlerin fındıklarına fark verebilir. Bu durum da bayramdan sonra çakıldaklar piyasaya inmeye başlayınca daha iyi netlik kazanır. Çakıldak ile sahil kesimi arasında bana göre çok büyük bir fark oluşacaktır.

İnsanlar 11 Lira 50 Kuruşluk Fiyatı Benimsiyor

Şuanda fındık akışı çok başlamadı. Bayramcılar bir nebze fındık gönderiyorlar. Bu iş birden bastıracak gibi gözükmüyor, okul açılana kadar peyderpey fındıklar pazara inecektir. Bu sene önceki seneler gibi değil. İnsanların çoğu 11 lira 50 kuruşluk fiyatı benimsiyor ve hesabını görüyor. Geçen sene bu fındık 8’den başladı ve 7 liraya kadar indi ve insanlar mağdur oldu. Bu nedenle insanlar bu sene bu fiyatı benimsiyorlar. Ben geçen seneki gibi emanetlerin olacağını düşünmüyorum. Bu sene fındık bizim bölgelerde hakikaten az, sahil kesimi zaten çok az, orta kesim ise yarı fındık var. Fındıkta çok düşecek bir görüntü yok.

TMO’nun Bu Sene Devreye Gireceğini Düşünmüyorum

Fiskobirlikten çok büyük bir beklenti olmaz, çünkü Fiskobirlik bu işi TMO ayarında yapan bir kurum değil. Fiskobirlik kendi ticaretini yapan bir kurum ve bizden bir farkı yok. Ama TMO’nun işi daha farklı durumda, TMO’da kar güdülmeyen bir iş vardır. Ben 11 buçuk, 12 lira gibi fiyatlarda TMO’nun devreye gireceğini düşünmüyorum. Geçen sene fındık 7 lira iken TMO devreye girdi. TMO’nun elinde 78 bin ton mal var ve bu malı en son 50 randıman olarak 12 lira 25 kuruşa satıyorlardı ancak satamadılar. Bu malı satamayan TMO, şuanda piyasa 11 buçuk 12 lira bandındayken kaç lira fiyat verip de mal alacak. Piyasanın da bir gerçeği var, piyasayı biz bu fiyatlarda tutabilirsek ben TMO’nun bu işe bulacağını düşünmüyorum.

Eski-Yeni Fındık Olayı Devam Edecek

Eski fındık, yeni fındık olayı tabiki devam edecek. Bunu artık üreticiler mal verdikleri yerlerle bir şekilde anlaşacak. Geçen sene 1 lira fiyat farkı vardı, bu sene bu iş biraz daha farklı olabilir. Eski yeni fiyat farkı var ve olmadan da olmaz çünkü yeni fındık varken sanayici niye eski fındığı kullansın. Emanetlerin devrolmaması daha iyidir, emaneti devrettiğin zaman fiyatı eski fındığa düşüyor. Esnaflarda devredilen fındıklar seneden seneye üreticiyi ve esnafı sıkıntıya düşürüyor. Tüccarda 4, 5 senelik fındıklar oluyor, daha sonra hesap görürken iki taraf da sıkıntı yaşıyor. 4 senede şartlar değişiyor, piyasa değişiyor. 2 senedir eski yeni fındık olayının oluşmasının sebebi piyasada fazla devir fındık olmasıdır. Bu sene de 70, 80 bin ton TMO’nun fındığı harici piyasada devir olacaktır. Piyasadaki bu devir fındıklar, fındık fiyatını düşürüyor ve iki tarafı da mağdur ediyor.

Üreticinin Fındığı Seçmesi Gerekiyor

Üreticiyi de uyaran Başkan Uslu,Rutubet olayı kalktı ve artık yaş fındık yok ancak üreticiler hala fındıklarını seçmiyorlar. Fındık da seçilmediği için bu bahçe çürükleri fındığın içinde kalıyor ve bu onlara zarar veriyor. Fındıklarda artık boş fındık çok çıkıyor. Üreticilerin fındık seçimine dikkat etmesi gerekiyor. 52 veya 53 randıman fındık getirdiğin zaman tüccarına benim fındığım iyi, fiyat farkı ver bana diyerek diretebilirsin ama bu fındıkta diretemezsiniz.” diye konuştu.

 

 

 

 

 

 

 

Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-