Sağlıklı ve güzel dişler için
Diş hekimi Seyfettin Sarıçam , sağlıklı ve güzel görünen dişlere sahip olmak için yapılması gerekenleri anlattı.
1) Sağlıklı ve güzel görünen dişlere sahip olmak için ilk yapmanız gereken şey; güvendiğiniz bir diş hekimine gidip muayene olmak ve gereken tüm tedavileri yaptırmaktır. Çürüğünüz,diştaşınız yoksa da gidin. Siz çürüğünüz yok sanırsınız ama detaylı bir muayene olmadan çürük fark edilmez.
2) Başlayan bir çürüğü diş fırçalamakla durduramazsınız.tedavi olmanız gerekir.Aynı şekilde ağzınızda diştaşı birikmişse, o taşları dişhekimi temizlemediği sürece, dünyanın en pahalı macununu da kullansanız dişetleriniz kanamaya, ağzınız kokmaya devam edecektir.
3) Tedavilerinizi ertelemeyin.Tedavileri ertelemek bazen tedavi maliyetini 20 kat artırır.
4) Dişlerinizi her gün düzenli fırçalayın. Gün içinde en önemli olan fırçalama gece yatmadan önce yapılan fırçalamadır.Çünkü gece tükrük salgılanması durur.Bu yüzden tükrüğün dişi yıkama desteği gece oluşmaz ve bakteriler daha rahat dişe etki ederler.
5) Kesinlikle her gün diş ipi kullanın. Sadece fırçalamak dişleri temizlemez. Dişlerin aralarını sadece diş ipiyle temizleyebilirsiniz.Farklı kalınlıktaki dişiplerinden size uygun olanını seçin. Başlangıçta zor gelebilir ama alıştıktan sonra bırakmak istemeyeceksiniz.
6) Bazı insanların dişleri çürüğe karşı genetik olarak sağlam olabilir ve sizin diş yapınız çürüğe yatkın olabilir ama bu sizin dişlerinizin kesinlikle çürüyeceği anlamına gelmez. Gerekli önlemleri alarak çok güzel dişlere sahip olabilirsiniz
7) Diş hekimi randevularınıza mutlaka dişlerinizi fırçalayarak gidin.Bu sayede ağzınızın açık kalacağı süreyi kısaltarak kendinize iyilik etmiş olursunuz.Daha önce yaptırdığınız bazı tedaviler başarısızlıkla sonuçlanmış olabilir, gittiğiniz diş hekiminden memnun kalmamış olabilirsiniz ama siz yine de tedavilerinizi yaptırmaya devam edin.Gerekiyorsa kendinize yeni bir diş hekimi bulun. Sorunlu dişlerin kalp kapağı problemleri,mide problemleri, erken doğum ve düşüklere sebep olduğunu unutmayın.
8) Ne yediğinizden ziyade,yediğiniz yiyeceğin ağzınızda kaldığı süre önemlidir. Çikolata,şeker,cips gibi gıdalar, ancak dişler fırçalanmadığında dişleri çürütür.
9) Antibiyotiklerin dişhekimliğinde kullanımı son derece sınırlıdır.Kendi başınıza antibiyotik içmeyin. Sadece doktor gerekli görürse antibiyotik kullanın.Ayrıca kullanacağınız antiyotik diş iltihaplarını tedavi etmez,sadece tedaviye hazır hale getirir.
10) Bayanların gebelik dönemi başlamadan önce tüm diş tedavilerini yaptırmaları gerekir. Çünkü gebelik döneminde birçok ilaç kullanılamadığından diş tedavilerinin yapılması güçleşmektedir. Ayrıca bebeğe zarar gelecek korkusu hem hekimin hem de annenin elini kolunu bağlamaktadır.Zorunlu kalındığında 4-5-6. aylarda tedaviler yapılabilir.Çürük dişler DUŞUKe neden olan faktörler arasında yer almaktadır.Gebe annelerin ağız hijyenleri hormonlar nedeniyle bozulduğundan, gebelik dönemini bir diş hekimi kontrolü ile devam ettirmeleri tavsiye edilir.
11) Bebeğinizin biberonuna şekerli besinler ve bisküviler koyup,gece bu biberonla beslemeyin.Bebeklerde ön dişlerin en tehlikeli düşmanı bu biberonlardır.
Bebeklerin süt dişleri çıkar çıkmaz korumaya alınmalı.Serçe parmağınıza temiz bir bez dolayıp dişlerini temizleyin.Bunu yapamıyorsanız, bebeğinize sık sık elma, havuç,salatalık, peynir gibi dişlere yapışan gıdaları uzaklaştıran yiyeceklerden verin. İki buçuk yaşından dört yaşına kadar macunsuz fırçayla veya bebekler için üretilen özel macunlarla kendiniz fırçalayın. Dört yaşından dokuz yaşma kadar, önce çocuğunuz sizin gözetiminizde macunla fırçalasın sonra siz onun fırçalayamadığı yerleri fırçalayın. Çocuğun tüm dişlerini güzelce fırçalamasını ondan beklemeyin.
13) Bebeklerin 2 yaşına kadar anne sütü ile beslenmesi dişler için önemlidir. Silikon emzik,biberon kullanımı 2 yaşında bırakılmış olmalı. Parmak emme, kalem ısırma, 2 yaşından sonra emzik,biberon kullanımı çocuğun çene gelişimini olumsuz yönde etkileyecektir.
14) Süt dişi çürüklerini önemseyin, tedavilerini yaptırın. Çürük süt dişleri, yeni çıkan daimi dişlere temas halinde 6 yıl ağızda kalırlar ve çürüğe temas eden daimi dişler kesinlikle çürür.
15) Bir çocuk içinden geldiği gibi kahkaha atmıyor,gülmüyorsa,gülerken ağzını kapatıyorsa bunun sebebi ön dişlerin çürük olması olabilir ve bu durum onun tüm kişiliğini şekillendirir.
16) Çocuklarınızın yeni çıkan daimi dişlerine,henüz çürümeden fıssür sealant (koruyucu dolgu) yaptırın.(5 ile 7 yaş arasında 4 diş, 10 ile 12 yaş arasında 4 ila 12 diş). Diş çürüklerinin %40 ı bu şekilde önlenebilmektedir.
17) Çocuklarınıza sinirlendiğinizde onları doktora götürmekle,iğneyle, diş hekimiyle korkutmayın. Çocuklarınızın bir ömür boyu dişhekimi fobisi kazanmasına sebep olmayın.Hatta kendi korkularınızı, yaşadığınız olumsuz anılarınızı onların yanında anlatmayın.
18) Diş hekimliğinde yapılan tüm tedavilerin açıklamaları,videoları,fotoğrafları meslektaşlarımızın internet sitelerinde mevcuttur.Detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz